Re: African dance and reggae

30 October 2005 17:10
hee iedereen dit is mijn werkstuk over reggae.
dit heeft vast wel iemand nodig!

groetjes,, josien


Ontstaan van reggae:
Rond 1968 ontstond reggae, iets langzamer dan rocksteady, maar toch nog steeds erg goed dansbaar. Bij reggae worden de 2e en 4de tel gemixt met een stukje bas. Reggae heeft een raar ritme, en zelfs de beste jamaicaanse drummers hebben er wel eens moeite mee. Vaak is er een lead gitarist die met de bas en drum mee speelt. De kenmerkende reggaeslag is: niet op maar tussen de tel.

Reggae is een muzieksoort die uit Jamaica komt. Eerst was op Jamaica de Amerikaanse muziek heel populair. Later begonnen muzikanten zelf met muziek te experimenteren. Dat was het begin van reggae. De religieuze en culture stroming rastafari heft veel te maken met reggae.

Reggae is ontstaan uit de Ska en Rocksteady. De eerste ‘eigen’ Jamaicaanse muziek is Ska. Toen Ska iets langzamer werd sprak men van Rockstady. Zowel Ska als Rockstady zijn vaak gebaseerd op soul en R&B nummers die met een ander ritmische basis gespeelt worden.

Naam??
Net als bij Rocksteady is het niet echt duidelijk hoe de naam reggae is ontstaan, volgens Toots Hibbert (zanger van Toots & The Maytels) is de naam door hem verzonnen, hij had samen met zijn band een nummer “do the reggay”. Hij zegt dat het komt van do the regular, dus doe gewoon. Anderen spreken dit tegen, zij denken dat de naam gewoon is opgeborreld bij iemand, en dus niet dat Toots de rechten heeft!


Soorten:
Er zijn veel verschillende soorten reggae. Het belangrijkste verschil wordt gemaakt tussen roots reggae en commerciële reggae.

Roots reggae is de muziek die van af de jaren ’70 gemaakt word en die
Goed past bij rastafari. Bekende rootsreggae zangers zijn: Bob Marley, Peter Tosh, Burning Spears en Freddy McGregor. Ook word roots vaak door groepen gezongen.

Commerciële of moderne reggae wordt van de jaren 80’ af steeds groter met de opkomst van ragga. Later groet dit uit tot de dance hall. In onze tijd wordt de moderne reggae weer populair.

Dub:
Een aparte stroming binnen de reggae is ‘de Dub’
Dub komt van dubbing. Dit betekent letterlijk overnemen. Dub is een meestal instrumentale versie van een nummer dat is bewerkt door studio artiesten. Veel artiesten lieten bij dubbers zoals Lee Perry de eerste versies van hun nummers achter. Wat later zouden ze de nummers na een volkomen metormafose terug krijgen.

Dub versies werden gebruikt als achtergrond muziek voor aankondiging door Dj’s, of als begeleiding voor toasters( toasten is de Jamaicaanse voorloper van rappen).

Bob Marley:
Reggae wordt door verschillende groepen/zangers gespeeld. De belangrijkste reggae muzikant was: Bob Marley. Bob Marley is aan het eind van de jaren ’60 bekend geworden met zijn band:
The Wailers
Bob Marley à

Opstelling:
De opstelling bij reggae is meestal ongeveer zo: een zanger, een achtergrond koortje, veel gitaristen en een ritme sectie. De instrumenten die je bij reggae veel ziet zijn onder meer : trompet, trombone, hoorn, piano, keyboard, rythem-, bas-, leadgitaar, drums, congo’s, bongo’s etc. Eigenlijk was alles mogelijk, als het maar leuk klonk.

Nog wat opmerkingen wat niet echt ergens tussen past!:
Wat zoals gezegd opvalt bij reggae en bij bepaalde nummers is dat de teksten meestal niet eens nodig zijn, de muziek gaat gewoon lekker door zonder dat deze verveelt. Dit principe vind je goed terug in de Dub. Ook is reggae goede ‘jam’ muziek. Muziek waarmee je zonder een nummer echt te oefenen met elkaar wegspeelt door veel zelf te bedenken.

Reggae muziek heeft 2 bedoelingen:
1. om op te dansen.
2. om kritiek te geven op de maatschappij.
Onderwerp Auteur Bekeken Gepost

African dance and reggae

Joyce Manichand 4762 28 October 2004 15:06

Re: African dance and reggae

marc 2177 30 November 2004 13:40

Re: African dance and reggae

ik ook 2156 08 January 2006 13:24

Re: African dance and reggae

Julia 2110 01 October 2005 12:22

Re: African dance and reggae

josien 5260 30 October 2005 17:10

Re: African dance and reggae

josien 1714 30 October 2005 17:10

Re: African dance and reggae

RAYMONN: 4268 21 December 2005 21:52

Re: African dance and reggae

Tess 2104 05 February 2006 12:27

Re: African dance and reggae

Rastagast 1963 11 February 2006 18:32

Re: African dance and reggae

Joyce Manichand 1964 19 February 2006 00:09

Re: African dance and reggae

welcom to jam rock 2687 05 March 2006 18:03Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen