Wesemann Travel presenteert nieuw concept van reizen

10 November 2010 18:23
Woensdag 10 november

Houten – Vanaf heden is er een nieuwe reisorganisatie actief; Wesemann Travel. De organisatie richt zich op culturele reizen naar Afrika in directe samenwerking met de plaatselijke dovengemeenschap. Door lokale dove bewoners te betrekken bij het reisprogramma biedt Wesemann Travel reizigers de kans om op een bijzondere manier in contact te komen met lokale bewoners en hun cultuur.

Op 20 november 2010 zal er een feestelijke openingsbijeenkomst zijn in ‘het gele kasteel’ op het Janskerkhof 14 te Utrecht. De bijeenkomst is gratis en openbaar, men dient zich wel van te voren aan te melden.

Het reisprogramma wordt grotendeels uitgevoerd door de dovengemeenschap in het land van bestemming. Zij verwelkomen de reizigers en leiden hen rond door hun eigen land. Naast het bezoeken van de ‘reguliere’ toeristische bezienswaardigheden en andere trekpleisters organiseren de gastheren- en vrouwen ook zelf allerlei activiteiten zoals bijvoorbeeld presentaties, kooklessen en voetbalwedstrijden. Hierbij betrekken zij hun familieleden, vrienden en kennissen. Op deze manier komt men op een laagdrempelige en spontane manier in aanraking met lokale bewoners (doof èn horend) en kan men zo een blik werpen in de leefwereld van een andere cultuur. Hierbij gaat het om zowel de cultuur van de lokale bevolking als de cultuur van de dovengemeenschap in het bijzonder.

Eén van de oprichters is Johan Wesemann, hij is zelf doof en staat bekend als een voorvechter voor emancipatie van de dovengemeenschap in Nederland en daarbuiten. De afgelopen jaren heeft hij zich toegelegd op vraagstukken met betrekking tot de positie van doven in Derde Wereldlanden. In dit kader zijn er door hem en anderen veel reizen gemaakt naar voornamelijk Afrikaanse landen om daar de lokale dovengemeenschap te ontmoeten. Deze reizen bleken keer op keer een bijzondere belevenis te zijn, met name het feit dat men via de dovengemeenschap op een laagdrempelige manier in contact kon komen met lokale bewoners en de spontane ontmoetingen die daar uit voort kwamen. Op basis van deze ervaringen heeft hij met twee van zijn zoons (beiden niet doof) het initiatief genomen om dit uit te werken tot reisprogramma´s die voor het brede publiek beschikbaar zijn.

Weliswaar worden de reizen georganiseerd in directe samenwerking met de lokale dovengemeenschap, de reizen zijn niet specifiek voor doven bedoeld. Iedereen die geïnteresseerd is in andere culturen en op een authentieke manier in contact wil komen met lokale bewoners is welkom. Er is altijd een Engels sprekende gebarentolk aanwezig dus communicatie is geen enkel probleem. De gastheren zullen de reizigers een beetje gebarentaal leren, dus men zal zelfs in staat zijn om met hen in hun eigen taal te communiceren.
Als reisbestemmingen zijn momenteel Tanzania in Oost- Afrika en Senegal in West-Afrika beschikbaar. Daarnaast wordt gewerkt aan reisprogramma’s in Egypte, Zuid-Afrika en bestemmingen buiten Afrika zoals Rusland en Nepal. Een deel van de opbrengst wordt geïnvesteerd in projecten die bijdragen aan verbetering van de leefomstandigheden van de lokale dovengemeenschap. Naast het bieden van een bijzondere culturele ervaring voor de reiziger vormt dit een centrale doelstelling van de organisatie.

Voor meer informatie: www.meetanotherworld.com
Onderwerp Auteur Bekeken Gepost

Wesemann Travel presenteert nieuw concept van reizen

Wesemann travel 2895 10 November 2010 18:23Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen