Scripties

Ben je bezig met een werkstuk of scriptie over Afrikaanse onderwerpen, maar kun je geen info vinden? Plaats een oproep!
Theses: are you writing a paper on African matters but failing to find the right info? Place your message! 

Zeker weten dat u dit bericht wilt rapporteren aan de moderators?

U kunt aanvullende informatie geven met een uitleg waarom u dit bericht wilt rapporteren, zodat moderators beter snappen waarom u dit heeft gedaan.


 

Stelling 1

Gepost door: babi

Stelling 1:
Nederland is voornamelijk een rijk land geworden dankzij de deelname van Nederlandse schepen aan de slavenhandel.

De slaven handel was begonnen al lang geleeden voor cristus maar kam in zijn top punt van handelingen in de 17de eeuw. De slaven handel was veral bestuurd door de nederlandse "vereenigde Oostindische Compagnie" (VOC). De VOC was nederland’s meest succesvol handelsbedrijf in de 17e en 18e eeuw. De VOC had ook de grootste handel in Asizie, en had veel contracten met anderen landen (bv. Spanje). De VOC zorgden er voor dat een krachtige stroom van kapitaal in amsterdam en de rest van nederland was versprijd. Tegelijke tijd dat the VOC in de handel was begonnen ging nederland de Gouden eeuw in, Nederland name de absolute toppositie in the wereldhandel. Met de nieuwe zeer rijken klasse die daar door gegroeid had, waaren de kunsten en wetenschappen van nederland gesponsord. nederlandse artiesten zo als rembrand werden populair en nederland kreeg daar door een hoge reputatie. door de hoe veelhijd geld dat the VOC had opgebracht en in the nederlandse economie bracht, werd nederland een heel rijk land. Indirect kan man dan zeggen dat the slaven handel had nederland rijker gemaakt met finaciaale ondersteuning.

De slaven handel was de markt van de 17e eeuw, als nederland niet de kans had genomen om deze mart tevergrooten. Dan had nederland nog niet eens zo rijk geweest. Nederland zelf had niet de keuze om mee te doen aan de slaven handel maar het waren de nederlandse scheep vaarders, de VOC die deze keuze hebben gemaakt.