last update: 31 januari 2003
Nederland en België


 
  Afrika Museum
  
Berg en Dal
http://www.afrikamuseum.nl


   Het Afrika Museum in Berg en Dal laat bezoekers kennis maken met culturen van verschillende Afrikaanse volken ten zuiden van de Sahara. In de tentoonstellingen gaat de aandacht vooral uit naar religie en spiritualiteit omdat deze nauw verweven zijn met het dagelijks leven. De Afrikaanse maskers, sieraden, beelden en gebruiksvoorwerpen die in het museum te zien zijn, vertellen ieder hun eigen verhaal. In het buitenmuseum zijn vijf woonerven nagebouwd; uit Ghana, Lesotho, Mali, Kameroen en Benin. Daar is te zien hoe mensen in Afrika wonen, werken en leven.

Adres:
Postweg 6
6571 CS Berg en Dal
tel. 024-6841211
fax 024-6841922
E-mail: publieksdienst@afrikamuseum.nl 
  Afrikacentrum
  
Cadier en Keer
http://www.afrikacentrum.nl


   De in Limburg gevestigde instelling heeft een permanente Afrika-tentoonstelling en brengt tijdelijke thema-exposities. Het is een plek om Afrika te leren kennen.
Haar doelstelling: voorlichting over zwart-Afrika krijgt verder gestalte door middel van brochures, documentatiemateriaal en haar tijdschrift Opinies.
Het Afrikacentrum organiseert studiedagen, symposia en heeft een bibliotheek.

Openingstijden:
Dinsdag t/m vrijdag: 13.30 - 17.00 uur
Zaterdag en zondag 14.00 - 17.00 uur
Voor groepen: alleen op afspraak
Gesloten: Maandag, Nieuwjaarsdag, carnaval, 1e Paas-, Pinkster- en Kerstdag

Adres:
Rijksweg 15
6267 AC Cadier en Keer
tel. 043-4071226 
  Allard Pierson Museum
  
Amsterdam
http://www.let.uva.nl/~apm/


   Het Archeologisch museum van de Universiteit van Amsterdam heeft een grote collectie kunst- en gebruiksvoorwerpen uit onder meer Egypte, het Nabije Oosten en Etrurië.
   De website is in het Nederlands, Frans, Duits en Engels en geeft informatie over de openingstijden, de publicaties en de bibliotheek alsmede een korte introductie bij de diverse collecties. De fraaie virtuele tentoonstelling "Egypte, geschenk van de Nijl" is alleen in het Nederlands. 
  Ethnografisch Museum
  
Antwerpen
http://www.dma.be/cultuur/etnografisch_museum/


   Het museum toont kunst- en gebruiksvoorwerpen uit Afrika, Amerika, Azië en het Zuidzeegebied.
De Afrika-collectie is ingericht op thema, waaronder stukken uit verschillende landen zijn gegroepeerd.
   De website, in het Engels en Nederlands, geeft algemene informatie over het relatief kleine maar aantrekkelijke museum, de vaste collectie en de wisseltentoonstelling. 
  Koninklijk Museum voor Midden-Afrika
  
Tervuren, België
http://www.africamuseum.be/


   Het voormalige koloniale museum nabij Brussel herbergt een enorme collectie kunst- en gebruiksvoorwerpen. Deeltentoonstellingen over o.a. flora en fauna, geologie en mineralogie. Ook aandacht voor de koloniale periode en de aanwezigheid van de Belgen.
   De Frans- en Nederlandstalige site geeft de plattegrond van de zalen; info over het rijke aanbod aan attractieve rondleidingen voor jongeren. Voorts gegevens over de wetenschappelijke afdeling, de omvangrijke bibliotheek en de documentatiedienst. 
  Museon
  
Den Haag
http://museon.museon.nl


   Het bijzondere van dit populair wetenschappelijke museum is de verscheidenheid van collecties en de manier van tentoonstellen. Afgestemd op jongeren, maar ook de ouderen kunnen zich thuis voelen.
   De heldere en buitengewoon attractieve website ademt dezelfde sfeer. Het is mogelijk door de collectie te dwalen; fraaie tentoonstellingen en een digitale museumles te bezoeken of aan een quiz mee te doen. Verder veel geïllustreerde informatie over museumlessen voor jongeren en een uitgebreide agenda. De website is in het Nederlands en in een verkorte Engelse versie.
 
  Penningkabinet
  
Leiden
http://www.penningkabinet.nl/


   Het museum biedt een overzicht van Nederlandse betaalmiddelen en penningen en een collectie buitenlandse voorwerpen, waaronder Afrikaanse geld-armbanden. In wisselexposities wordt steeds een deel van de vaste collectie getoond.
   De heldere en informatieve site kent een uitgebreide agenda; geeft een overzicht van de collectie en de tentoonstellingen met toelichting. Verder een lijst van publicaties en gegevens over de bibliotheek. Ook informatie over laten determineren van munten. Website in Engels en Nederlands. 
  Rijksmuseum van Oudheden
  
Leiden
http://www.rmo.nl

   Het RMO is het nationale museum voor de archeologie. Het museum herbergt een omvangrijke collectie voorwerpen uit het oude Egypte, de Klassieke Wereld, het Nabije Oosten en Nederland. Daarnaast is hier de enige echte Egyptische tempel in Nederland te zien.
   De aantrekkelijke Nederlandstalige site geeft veel informatie met toelichting over de vaste collectie, wisseltentoonstellingen en over activiteiten voor jongeren. De site geeft een kleine selectie van interessante links waaronder een dynamische over het oude Egypte. 
  Rijksmuseum voor Volkenkunde
  
Leiden
http://www.rmv.nl

   Het museum voor Volkenkunde heeft zijn deuren voor het publiek weer geopend voorjaar 2001. De bezoeker wordt betoverd door de nieuwe opstelling waar zowel de vaste collectie als tijdelijke projecten aan bod komen. Onder meer een nieuw kunstproject in samenwerking met hedendaagse niet-westerse kunstenaars. Voor meer informatie is de nieuwe website aan te raden, waar tevens een virtuele wandeling gemaakt kan worden langs de 'digitale masterpieces' van de collectie.
 
  Tropenmuseum
  
Amsterdam
http://www.kit.nl/Info/Events/events_agenda.asp


   Het museum heeft vaste tentoonstellingen over het dagelijks leven en de culturen in Afrika, Latijns-Amerika, Zuid-Oost Azië, Zuid-Azië en Oceanië.
Het heeft ook een sectie Mens en Milieu. In juni 1998 is het Islamitisch Cultuurgebied in een nieuwe opstelling ondergebracht.
   De website beschrijft de vaste opstellingen en brengt een beschreven agenda: wisseltentoonstellingen, overige activiteiten. Verder aandacht voor het unieke Kindermuseum uitsluitend voor 6-12 jarigen. Ook een uitgebreide agenda van de evenementen in de Grote en Kleine Zaal. De homepage is in het Engels en Nederlands. 
  Volkenkundig Museum
  
Groningen
http://www.netsign.nl/volkenkundig.museum


   Het Gerardus van der Leeuw museum, onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen, beschikt over een vaste collectie die ruim 10.000 voorwerpen omvat. Naast deze semi-permanente opstelling organiseert het museum tenminste vier keer per jaar tijdelijke tentoonstellingen.
   De website in het Engels en Nederlands, geeft volop informatie over de agenda, de collectie, de tentoonstellingen en het educatieve programma voor kinderen. 
  Wereldmuseum
  
Rotterdam
http://www.wereldmuseum.rotterdam.nl


   Na een ingrijpende verbouwing in 2000 is het Museum voor Volkenkunde te Rotterdam omgedoopt tot Wereldmuseum. Het vernieuwde museum is twee keer zo groot en heeft meer ruimte voor tentoonstellingen, evenementen en haar eigen collectie.
Het Wereldmuseum besteed zowel aandacht aan hedendaagse thema's als vaan de meer traditionele onderwerpen, zoals tentoonstellingen en projecten rond de multiculturele samenleving, maar ook bijvoorbeeld over de oude schatkamers van de wereld. De geheel vernieuwde website biedt veel informatie, onder meer over de collectie, de tentoonstellingen (lopend en verwacht) en diverse onderwijsprojecten verbonden aan het museum.