artikelfotoTunesië
Douz, la lumière
Kunst, 18 Jul 2006 - Africaserver
Brahim Waluhl et ensemble au Sahara

Douz, la lumière is een film die is opgenomen tijdens het 'Festival International du Sahara de Douz', 's nachts op de hotelkamer is gemonteerd en vervolgens op de laatste dag van het festival in première is gegaan.
 
Nu is de film ook bewerkt tot installatie die in Tunis is tentoongesteld en binnenkort op tournee gaat door Europa en Noord-Afrika.


Get the Flash Player to see this player.
klik op de film om deze te starten

Van 25 tot 29 december vond het 36ste 'Festival International du Sahara de Douz' plaats. Douz is een oase aan de rand van de Sahara in het zuiden van Tunesië. Vijf dagen lang stroomden er 100.000 mensen uit de Arabische wereld tezamen in de woestijn. Uit Libië, Egypte, Jordanië, Tsjaad, Marokko en Algerije kwamen kunstenaars, intellectuelen, kamelendrijvers en ruiters, mannen en vrouwen, hun mooiste kunsten tonen en bekijken. Een tribune van een halve kilometer lang langs de rand van de woestijn bood zicht op het podium, de Sahara.
Het festival is een ritueel geworden voor mensen die van de woestijn houden, maar meer nog is het een revival van locale tradities en gewoontes van de M'razigs, de bevolkingsgroep in het zuiden van Tunesie. De gastvrijheid en de menselijke warmte vormen de rijkdom van de M'razigs. Tijdens het festival worden de reizigers uitgenodigd om onder andere de echte traditionele huwelijks ceremonies bij te wonen en de talrijke voorstellingen waar hun leefgewoontes in scene worden gezet.

De festivalgangers konden proeven van het leven van de nomaden door een dag met ze op te trekken in de woestijn en te overnachten in de 'douar', een verzameling tenten in de omgeving van Douz. Het kamp bood een prachtig beeld op de duinen van fijn zand en de reizigers beeindigden de dag met het slapen onder de prachtige sterrenhemel.
Het wordt duidelijk dat de slechte pers die de Arabische cultuur dezer dagen heeft onterecht is. De hartelijkheid waarmee dit samenzijn omgeven was, is overweldigend. Er waren niet meer dan vijf Europeanen aanwezig, waaronder de makers. Een feest van Arabische cultuur.
 
Maarten Rens en Anita Mizrahi
 
Film bewerkt tot installatie

Eind april 2006 is in Tunis in het Maison des Arts deze film uitgewerkt tot installatie van drie schermen en 22 prints en vervolgens met veel succes en belangstelling tentoongesteld. Er zijn maar liefst zeven lovende recensies in Tunesische dagladen verschenen. De installatie zal komende tijd gaan reizen door Europa en Noord-Afrika.
De installatie wordt in het najaar opgenomen in het Virtual Museum of Contemporary African Art<< naar Magazine


Meer in Kunst:
Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...


Magazine actueel:
Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...

Samen door Mandela: Zondag 15 december 2013 Stadsschouwburg en de Melkweg, Amsterdam
‘Samen door Mandela’ wil met u...


Sites bij dit artikel:
Virtueel Museum of Contemporary African Art
http://www.vmcaa.nl

Film
hyperlinks index Africaserver

Tunesië
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 83 milliseconds.