artikelfoto
Winnaars Dick Scherpenzeel Prijzen 2005 bekend


Deze prijzen worden elk jaar gegeven aan journalistieke producties die inzicht geven in ontwikkelingsprocessen in niet-westerse landen of die betrekking hebben op Noord-Zuid verhoudingen in bredere zin. De prijzen voor 2005 betreffen allen Afrikaanse onderwerpen.
 
De Dick Scherpenzeel Prijzen 2005 zijn gewonnen door Dick Wittenberg (persprijs), Jan Banning (fotoprijs) en Judith van der Kooij (studentenprijs).

De Dick Scherpenzeel Stichting is opgericht ter nagedachtenis aan Dick Scherpenzeel (1923-1973), een pionier binnen de Nederlandse journalistiek op het gebied van ontwikkelingsvraagstukken. De prijzen (€ 4.545 voor de winnaars van de pers- en fotoprijs en € 1.145 voor de studentenprijs) worden toegekend door twee onafhankelijke vakjury's.

De reportage 'het gezicht van de armoede ' over alledaagse armoede in het dorpje Dickson in Malawi heeft dit jaar maar liefst twee prijswinnaars opgeleverd. Zowel de auteur, Dick Wittenberg, als de fotograaf, Jan Banning, hebben voor hun aandeel in deze reportage de Dick Scherpenzeel Prijs gewonnen. Beide jury's kwamen onafhankelijk van elkaar tot deze beslissing. De reportage werd gemaakt in opdracht van NRC-M en gepubliceerd in september 2005. Het artikel leverde honderden reacties op, er werd een stichting opgericht en lezers begonnen spontaan een inzamelingsactie.

De persjury was bijzonder onder de indruk van de indringende wijze waarop de auteur beschrijft wat armoede inhoudt en wat voor impact armoede heeft op het dagelijks leven van mensen. Daarnaast beschrijft Wittenberg treffend de dillemma's waar een westerse journalist tegenaan loopt als die een reportage maakt in een ontwikkelingsland.

De fotojury was zeer enthousiast over de gebalanceerde selectie foto's en het sobere gebruik van kleur. Elke foto vertelt een duidelijk verhaal. Jan Banning is er met deze foto's zeer goed in geslaagd om armoede zichtbaar te maken.

Studente Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, Judith van der Kooij is winnaar geworden van de studentenprijs. Haar film Visions Contemporaines; Afrikaanse kunstenaars aan het woord is een reportage over de eerste tentoonstelling over hedendaagse Afrikaanse moderne kunst in het nationale museum van Mali. Met deze film wordt tegenwicht geboden aan de algemene beeldvorming over Afrika die gedomineerd wordt door armoede, AIDS en geweld. Bovendien wordt zichtbaar dat de Afrikaanse cultuur meer omvat dan alleen de traditionele beelden en maskers waarmee zij vaak wordt geassocieerd. De jury was zeer verheugd over de bijzondere en interessante onderwerpskeuze.

De prijzen worden op 18 oktober 2006 uitgereikt in de Eggertzaal in Amsterdam.
 
Africaserver Magazine
 << naar Magazine


Magazine actueel:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites bij dit artikel:
www.scherpenzeel.org
http://www.scherpenzeel.org/


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 192 milliseconds.