Afrikaweekend KIT
artikelfoto
Nieuwe Afrikatentoonstelling in Tropenmuseum
17 Nov 2006 - KIT


Vanaf 17 november is de nieuwe permanente expositie geopend!
 
Op 17 november opent het Tropenmuseum Amsterdam de nieuwe vaste tentoonstelling Afrika . De bruisende expositie toont een selectie van de verzameling Afrikaanse objecten die het museum bijeengebracht heeft. Een prachtig voorouderbeeld van de Senufo uit Ivoorkust en een groot janus-masker van de Vili, compleet met kraag en kostuum van hanenveren staan naast voorbeelden van hedendaagse straatkunst, mode en design. Op zondag 19 november is er een feestelijke Afrikadag in het Tropenmuseum , met Afrikaanse activiteiten voor alle leeftijden.

De nieuwe Afrika - tentoonstelling in het Tropenmuseum geeft een inspirerend beeld van de vele gezichten van de Afrikaanse cultuur. Het historisch speelveld is de twintigste eeuw: een periode waarin vrijwel heel Afrika werd gekoloniseerd, en waarin vervolgens de onafhankelijkheid van nieuw gevormde staten zijn beslag kreeg. De kunst en cultuur weerspiegelen de eigen kracht en geloof maar ook de heftige veranderingsprocessen die Afrika heeft ondergaan.

Afrika ten zuiden van de Sahara is bijna drie keer zo groot als Europa en kent grote onderlinge verschillen. Dat laatste geldt ook voor de door het Tropenmuseum verzamelde voorwerpen uit deze regio. De objecten weerspiegelen de contrasten, van de dynamiek tussen het oude en het nieuwe, tussen ritueel en populair, tussen hofkunst en straatkunst. De voorwerpen zijn afkomstig van tientallen culturen uit ongeveer twintig landen, zoals het eeuwenoude Ashanti-koninkrijk in Ghana of de Yoruba in Nigeria.

Kernbegrippen in de tentoonstelling zijn vitaliteit, diversiteit en verbeeldingskracht. De indeling volgt vijf thema’s: status, geloof, maskerade, vorm en contact. Er is ruim aandacht voor de belangrijke rol die goden, krachten en voorouders spelen, maar de nadruk ligt op veranderingen, wisselwerking en innovatie. Niet alleen voorwerpen en verhalen verbeelden de vijf gekozen thema’s: tientallen unieke filmfragmenten confronteren bezoekers met koningen en ambachtslieden, maskerdansers en rappers. Ze maken duidelijk dat cultuur voor alles een schepping is van mensen.
 
Redactie AS Magazine
 
Om de opening van de nieuwe afdeling te vieren wordt op zondag 19 november een speciale Afrika dag georganiseerd. De hele dag door zijn er allerlei gratis activiteiten voor jong en oud, zoals rondleidingen en workshops. Er is een Afrikaanse verhalenverteller en kinderen kunnen hun eigen Afrikaanse sieraden maken. Meer informatie over het programma is te vinden op de website van het Tropenmuseum.

<< to Magazine


SPECIAL: Afrikaweekend KIT
Zanzibar House of Wonders Museum
New book: The Zanzibar House of Wonders...

Atongo Zimba - Savanneritmes uit Ghana
Vrijdag 17 november 2006 vindt het...

Bi Kidude - de koningin van de taraab
De 93 jarige Bi Kidude - de ...


Currently in the magazine:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites for this article:
Tropenmuseum
http://www.tropenmuseum.nl/smartsite.shtml?ch=FAB&id=TM_AGENDA&ActiviteitID=3869

Museums
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 79 milliseconds.