artikelfotoZuid-Afrika
Ajax Amsterdam bezoekt Robbeneiland en verliest met 3-1 van Ajax Cape Town
16 Jan 2007 - Redactie AS Magazine
Robben Island

Zuid-Afrika is blij met het bezoek van Ajax aan Mandela's Robben Island. En Ajax Amsterdam verliest met 3-1 van Ajax Cape Town. Minister Van Schalkwijk: 'Alles uit de kast voor welslagen WK in 2010'
 
Ajax Amsterdam, is op trainingskamp in Zuid-Afrika geweest en heeft op vrijdag 12 januari een bezoek gebracht aan Robben Island, de plaats waar Nelson Mandela jarenlang gevangen zat. 'Het is fantastisch dat het team deze trip doet', zei de Zuidafrikaanse minister van Toerisme, Marthinus van Schalkwijk, eerder in Amsterdam. 'Indrukwekkend om mee te maken. Hier is wereldgeschiedenis gemaakt', bevestigt trainer Henk ten Cate zaterdag in De Telegraaf.

De reis van Ajax naar Zuid-Afrika is mede mogelijk gemaakt door South African Airways en South African Tourism. Het team en de leden van Ajax Business Associates werden in Kaapstad ontvangen door Cape Town Routes Unlimited, de provinciale overheidsinstelling die zich met toerisme bezig houdt.

Startsein
Voor Ajax is de trip tevens het startsein voor een belangrijk sociaal project, het realiseren van een nieuw stadion voor de 'zusterclub' Ajax Cape Town.
Ajax directeur Maarten Fontein vindt dat die satellietclub, waarin Ajax Amsterdam een belang heeft van 51%, dicht bij de bevolking moet staan en toegankelijk moet zijn voor iedereen. 'Want voetbal heeft een geweldig belangrijke plaats in de Zuid-Afrikaanse samenleving', zegt hij.

Financiering
Voor de financiering van het nieuwe stadion in één van de armere woonwijken van Kaapstad wordt samengewerkt met de plaatselijke overheid en een aantal multinationals.
De bouw van het nieuwe stadion begint later dit jaar. Hetzelfde kan worden gezegd van het Johan Cruijff Court in de wijk Crossroad. Ook het sportveld wordt aangelegd. Het waren hoogtepunten in een historische week. Hoogtepunten die vooral ook de Kaapstedelingen die het nodig hebben verder moeten helpen.

WK 2010
De voorbereidingen voor de Wereldkampioenschappen 2010 zijn in Zuid-Afrika nu al in volle gang en ze zijn volledig op schema. Minister van Toerisme Marthinus van Schalkwijk kwam speciaal naar Nederland om bij de opening van de Vakantiebeurs 2007 iedereen er nu al van te overtuigen dat het WK 2010 voor honderd procent zal slagen. "We zullen er alles voor uit de kast halen', beloofde hij zo ongeveer.

Heel Afrika
De minister herhaalde dat woensdag in Amsterdam Hilton voor een druk bezochte bijeenkomst van de Nederlands-Zuidafrikaanse Kamer van Koophandel. 'Natuurlijk is het een testcase, niet alleen voor de wereld, maar ook voor onszelf. Maar we zullen de wereld laten zien dat we het kunnen', zei Van Schalkwijk. 'Voor het eigen land, maar ook voor het hele Afrikaanse continent, dat pal achter ons staat'.

Investeringen enorm
Er zijn tot 2010 enorme investeringen nodig, om faciliteiten en infrastructuur op het voor het Afrikaanse WK noodzakelijke niveau te krijgen. In stadions, verblijfsaccommodatie, veiligheid, opleiding van mensen en allerlei andsere zaken. 'We letten er daarbij heel sterk op, zullen elke cent twee keer omdraaien voordat we die uitgegeven. Want alles wat er wordt geïnvesteerd moet na het WK kunnen worden gebruikt voor onze eigen mensen.'
Dat geldt letterlijk voor alles: de vijf nieuw te bouwen stadions, de vele nieuwe spoorverbindingen, wegen en alle andere voorzieningen, zoals bijvoorbeeld verblijfsaccommodatie.

Homestays
Bijzonder is dat een groot deel van de verwachte voetbalfans niet in hotels, maar in b&b's, homestays en in accommodatie in resorts en parken zal overnachten. 'Dat bevordert het contact met onze eigen bevolking, die er in veel gevallen dan ook direct zelf van profiteert. En slapen in een resort is toch geweldig: na een spannende match weer tot rust komen in onze prachtige natuur, beter kan het niet'.

Kwaliteit
Er is inmiddels een keuringssysteem, dat toezicht houdt op de goede kwaliteit van de verblijfsaccommodaties. En er worden 11.000 politieagenten extra in opleiding genomen, die voor rust en veiligheid tijdens het toernooi zullen zorgen. En omdat er uit Latijns-Amerika en Spanje heel veel fans worden verwacht, worden er enkele duizenden nieuwe tourgidsen in de Spaanse taal opgeleid. 'We laten echt niets aan het toeval over en willen iedereen zich bij ons thuis laten voelen'.

Directe verbinding
In Nederland heeft de gevormde 'Schiphol'-groep, met South African Airways directeur Hans Zijt Regt Op als belangrijke representant, volgens Van Schalkwijk de eerste gesprekken achter de rug over een rechtstreekse verbinding naar Zuid-Afrika. 'Want die zou er langzamerhand toch wel moeten komen'. Het toerisme vanuit Nederland groeit immers fors en zal dat zeker blijven doen. Zuid-Afrika krijgt trouwens ook steeds meer toeristen uit het continent zelf. 'Dat aantal is 'de laatste jaren explosief toegenomen', zei de minister.

'Mooiste evenement ooit'
'De hele wereld kijkt naar ons en let op hoe wij het doen. Want er is hier en daar best nog twijfel hoe wij het er zullen afbrengen. En ik verzeker u dat het WK 2010 het mooiste evenement zal zijn dat Afrika, op het gebied van sport zowel als toerisme, ooit heeft gezien'.

Oranje
Natuurlijk rekent ook Marthinus van Schalkwijk er op, dat Oranje in 2010 van de partij zal zijn. 'Maar dat moeten jullie zelf doen. Het is echt de enige zekerheid die ik Nederland over ons WK niet kan geven. En natuurlijk kan ik dat evenmin over ons eigen team. Maar wees voorzichtig: het groeit in kwaliteit, net als ons land!'.
 
Azim Koning
 
Op zondag 14 januari verloor het Amsterdamse team in een vriendschappelijke wedstrijd, die in het Athlone Stadium werd gespeeld, met 3-1 van Ajax Cape Town. Ryan Babel maakte het enige Amsterdamse doelpunt.
Het bezoek van Ajax Amsterdam aan Kaapstad is op 15 januari afgesloten met een golftoernooi op de Zalze Golf Club in Spier.


<< naar Magazine


meer foto's voor
Ajax Amsterdam bezoekt Robbeneiland en verliest met 3-1 van Ajax Cape Town: foto
Meer in Zuid-Afrika:
Xai Xai Lounge - township café's in Amsterdam en Den Haag
Xai Xai Lounge is de centrale ontmoetingsplek van het festival met een...

Kliptown Stories. Verhalen van Zuid-Afrika
Gespreksleider Stephan Sanders spreekt met gasten van het festival: regisseur...

Township Café - Xai Xai Lounge
In het (gratis toegankelijke) townshipcafé komt alles bij...


Magazine actueel:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites bij dit artikel:
Tourpress
http://www.tourpress.nl/bericht.php?id=8747

Ajax Amsterdam
http://www.ajax.nl/web/show/

Ajax Cape Town
http://www.ajaxct.com/news/ajax_news/story_15107130028.php

Sport en Spel
hyperlinks index Africaserver

Toeristische en reisinformatie
hyperlinks index Africaserver

Zuid-Afrika
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 103 milliseconds.