Arts | Politics | Economy | Education & Sciences22 Nov 2017
artikelfotoAfrica, Mozambique, South Africa, Ethiopia, Burkina Faso, Democratic Republic of Congo, Namibia, Ghana, Southern Africa
Lezen over Afrika
Arts, 30 Jan 2007 - Redactie AS Magazine
De Bidsprinkhaan

Binnenkort bij uitgeverij De Geus een nieuwe titel van de Zweed Henning Mankell: 'Aan de oever van de tijd', een indringende roman over de kracht van Afrika. Maar er zijn recentelijk meer interessante boeken uit en over Afrika verschenen, zoals 'De Bidsprinkhaan' van André Brink. Hieronder een uitgebreide selectie
 
Henning Mankell - Aan de oever van de tijd:
Onder de intieme beschutting van de duisternis begint een oude man zijn verhaal over pater Raul, een van de priesters die via de zee naar Mozambique kwam. Pater Raul nam de beeltenis mee van een baardige man die duidelijk te weinig te eten had gekregen en die vastgespijkerd was op een kruis. De oude verteller laat zien hoe zijn volk al snel leerde zwijgen en de eigen goden voor zichzelf hield. Hij vertelt ook hoe pater Raul zijn geloof verloor. Wanneer de oude man in slaap valt, neemt zijn zoon Roberto het verhaal van hem over. Om zijn vader te leren kennen, zegt hij, moet je de verhalen kennen van de Portugezen voor wie hij diende. En zo beleeft de lezer vanuit telkens een nieuwe invalshoek een ander deel van de werkelijkheid. Na de zoon neemt een volgend personage het stokje over en zo rijgen de verhalen zich aaneen.

André Brink - De Bidsprinkhaan

‘Cupido Kakkerlak werd niet op de gewone manier uit zijn moeders lichaam geboren, maar uitgebroed uit de verhalen die ze vertelde. Deze verhalen namen vele vormen aan. Volgens een ervan was zijn moeder een maagd, smalletjes en dun als een riem, en had iedereen pas in de gaten dat ze zwanger was toen de nietige boreling ter wereld kwam. In een andere versie was ze juist zichtbaar en kolossaal zwanger, een bizar lange tijd, wel drie tot vier jaar, voordat de berg een muis baarde.’
Cupido Kakkerlak bracht zijn jeugd door op een Nederlandse boerderij in het diepe binnenland van de Zuid-Afrikaanse Kaap. In zijn jonge jaren was hij de grootste drinker, leugenaar, minnaar en vechtjas van de streek. Maar onder invloed van de London Missionary Society keert Cupido zich tegen zijn eerdere overtuigingen en wordt de eerste Khoimissionaris van Kaap de Goede Hoop. Zijn faam groeit wanneer hij verzeild raakt in de strijd tussen de zendelingen en de Hollandse kolonisten en hij wordt aangesteld als zendeling in een afgelegen, dor gebied van de Noordwest-Kaap. Maar doordat de Society hem verder aan zijn lot overlaat, is deze aanstelling meteen ook het begin van zijn ondergang. Een voor een verdwijnen de leden van zijn gemeente. Als zelfs zijn vrouw en kinderen hem in de steek laten, rest hem niets anders dan te preken tot de stenen en de bomen en de schildpadden.

Adriaan van Dis - De Wandelaar
Hoofdpersoon Mulder woont in Parijs en is getuige van een verwoestende brand in een pand met veel (Afrikaanse en andere) vluchtelingen en illegalen. Uit het brandende pand springt een hond die uit de omstanders juist Mulder kiest als nieuw baasje.

Kader Abdolah - de droom van Dawoed
Als Dawoed, een Perzische journalist die in Amsterdam woont, door Zuid-Afrika reist, wordt hij getroffen door de schoonheid en de kracht van dat land. Maar Dawoed heeft ook moeite om te genieten van wat hij ziet. Telkens moet hij denken aan vijf van zijn vrienden van wie er drie zijn geëxecuteerd en twee na lange gevangenisstraffen zijn vrijgelaten. Net zoals ze elkaar vroeger hun belevenissen toevertrouwden, zo vertelt Dawoed zijn vrienden nu elke nacht een deel van zijn reiservaringen.

Lieve Joris - Het uur van de rebellen
Assani groeit als halfwees opin de hoogvlaktes van Oost-Congo, door zijn moeder beschermd tegen de hardvochtigheid van zijn ooms. In zijn studietijd golft de bloedige strijd tussen Hutu en Tutsi in het naburige Rwanda de grens over en ontdekt hij dat hij Tutsi is. De strijd om zijn identiteit zal vanaf dat moment zijn bestaan beheersen. Op indringende wijze voert Lieve Joris de lezer binnen in het leven van een man die vanwege zijn afkomst betrokken raakt bij wat wel eens de eerste Afrikaanse wereldoorlog is genoemd. Assani vecht aan de zijde van Kabila tegen dictator Mobutu, maar als Kabila zijn Rwandese Tutsi-bondgenoten naar huis stuurt, moet Assani op zijn beurt de hoofdstad ontvluchten. Zij schetst zijn donkere uren, waarop hij achtervolgd wordt door de herinnering aan zijn vermoorde vrienden, waarop de tamtam van de oorlog roffelt en hij ten strijde moet trekken, al zou hij liever in de buik van zijn moeder verdwijnen. Tientallen keren ziet Assani de dood voor ogen, maar hij overleeft en duikt na vijf jaar rebellie weer op in de hoofdstad als officier van het herenigde Congolese leger.

Jodi Bieber - Schemertijd, opgroeien met Zuid-Afrika
Schemertijd
is het resultaat van ruim tien jaar werk van de Zuid-Afrikaanse fotografe Jodi Bieber. Dat werk begon in 1994, direct na de eerste democratische verkiezingen in Zuid-Afrika. Haar boek richt zich vooral op de jongeren die opgroeien aan de rafelranden van de Zuid-Afrikaanse maatschappij. Bieber neemt ons mee naar een van de rauwste wijken van Johannesburg, een wereld die geregeerd wordt door gangs, naar voorsteden waar prostituees hun tarief laten afhangen van de huidskleur van hun cliëntèle en naar tehuizen waar kinderen met hiv/aids wonen. We ontmoeten de negentienjarige David, levend in de marge van het bestaan in de arme witte buurt Fitas. Maar we zien ook kinderen die hard werken om danser, muzikant of acrobaat te worden. Iedereen heeft zijn dromen om te kunnen ontsnappen aan de realiteit.

Stanley Meisler - Kofi Annan,een leven in het teken van vrede
Kofi Annan werd geboren in 1938, als telg uit een gegoede Ghanese familie. Na zijn schooltijd in Ghana ging hij naar Noord-Amerika en Europa om daar verder te studeren. Al van jongs af aan had hij een sterk rechtvaardigheidsgevoel en werd hij door zijn medestudenten gewaardeerd om zijn gedrevenheid en overtuigingskracht. In 1962 begint Kofi Annan zijn loopbaan bij de Verenigde Naties, als boekhoudkundig medewerker. Vierendertig jaar later zal hij worden benoemd tot secretarisgeneraal van de VN. Hij was daarmee de eerste zwarte Afrikaan in deze functie, en de eerste persoon die de functie kreg door alle lagen van de organisatie te doorlopen. velen zien Kofi Annan als een secretaris-generaal in de traditie van Dag Hammarskjöld, een van zijn grote voorgangers van een halve eeuw geleden.

Ine Andreoli- Juweel van Afrika: Namibië, een belevenis
Het 'Juweel van Afrika' geeft de belevenissen en sfeer weer van de reis die de schrijfster met haar man maakten in Namibië. In een 4 x 4 terreinwagen - met slaapplaats (ten) op het dak - reizen ze door het land. Ze gaan op bezoek bij de Himba, een stam die nog volgens oude traditie leeft, beleven de zonsopgang in de Deadvlei, reizen langs de kust, snuiven de penetrante geur van de pelsrobben op, laten zich verrassen in Etosha, bewonderen de Welwitscha Mirabilis in de woestijn, bezoeken verscheidene natuur- en wildparken en maken een kort en spannend uitstapje naar Botswana. Naast persoonlijke ervaringen geven feiten, beschrijvingen, informatie en tips de lezer een goed beeld van het uitgestrekte en schitterende land Namibië.

Bas Vlugt - De ijssalon van dokter Harry, een reis door Zuidelijk Afrika
Een Nederlandse journalist gaat research doen in Zuidelijk Afrika voor een televisieprogramma. Hij volgt de voetsporen van de beroemde Livingstone en doet verslag van Livingstone's reizen (met citaten uit diens publicaties) en van zijn eigen avonturen. Deze documentaire debuutroman die niet de indruk wekt veel fictie te bevatten is een aardig reisverhaal, maar nergens wordt het spannend of verrassend. De verslagen van Livingstones tochten zijn soms ronduit saai naverteld en de hoofdpersoon zelf maakt weinig mee wat zijn reis uittilt boven de verwachtingshorizon. Zijn observaties zijn niet schokkend, het sociale en politieke beeld dat hij schetst van Zuidelijk Afrika is niet onbekend, en zijn stijl is stoffig als het landschap waarin hij reist. Daarnaast is het boek slecht geredigeerd (veel stijl- en spelfouten). Aardig dus, maar alles is al eens beter, spannender en inhoudrijker gedaan.

F.W.Verbaas - Sneeuw in Afrika
Sneeuw in Afrika schetst een indringend beeld van een Afrikaans land waarvan de bevolking door ontwikkelingshulp en globalisering in hoog tempo wordt losgeweekt van de eigen identiteit en tradities. Maar ook de vermoeide Europeanen in deze roman weten nauwelijks raad meer met zichzelf en met elkaar.
Een intrigerende roman over liefde, identiteit end e smalle grens tussen hoop en wanhoop.

Rik Delhaas - De president, de hyena en de kleine hagedis
Heel Oost-Kongo denkt aan meneer GINKI als het 's avonds naar bed gaat. Meneer GINKI is de enige producent van schuimrubberen matrassen in een gebied zo groot als Frankrijk. Omdat de multinationals zich vanwege de risico's uit het land hebben teruggetrokken, is GINKI sinds de oorlog in 1996 ook de grootste leverancier van benzine.
Veertien tankauto's rijden dag en nacht op en neer om benzine uit Kenia te halen. Met Kongo gaat het slecht, maar meneer GINKI doet goede zaken. In De president, de hyena en de kleine hagedis tekent Rik Delhaas de vaak bizarre verhalen op van mensen wier leven diepgaand beïnvloed werd door de ontwikkelingen op het Afrikaanse continent. Gemangeld door de geschiedenis weten ze een verbluffende creativiteit aan den dag te leggen.
Rick Delhaas is verslaggever buitenland bij het programma De Ochtenden van de VPRO-radio en schrijft onder meer voor Trouw en De Groene Amsterdammer. Hij werkte veertien jaar voor de IKON-radio.

M. de Ruijter, A. Verplancke & Ralf Bodelier - Je kunt ook niets doen: kleinschalige noodhulp in Afrika in de praktijk
In het najaar van 2005 vertrekt een groep Tilburgse studenten voor een studiereis naar het Afrikaanse land Malawi. Daar worden ze hard geconfronteerd met de hongersnood, die miljoenen Malawianen bedreigt. Ze staan voor de keus: niets doen, omdat hulp toch geen zin heeft, omdat geld altijd verkeerd terecht komt, omdat alles aan de strijkstok blijft hangen. Of een actie op touw zetten om een deel van de hongerende bevolking - met name kinderen - aan voedsel te helpen.
Nu honger een gezicht heeft gekregen, kiezen ze voor de tweede optie. Het thuisfront wordt gemobiliseerd. Familie, vrienden en bekenden geven geld. Sponsors worden aangezocht. De media worden ingeschakeld. Scholen zetten acties op en zamelen nog meer geld in. Tegelijkertijd worden in Malawi voorbereidingen getroffen om voedsel in te slaan en uit te delen. Een bijna onmogelijke logistieke operatie in een door en door arm land zonder fatsoenlijke infrastructuur - maar het lukt. Nu krijgen dertienduizend kinderen van twee basisscholen dagelijks een voedzame portie maïspap, evenals enkele duizenden bewoners van afgelegen dorpjes. De mensen in dit verhaal hadden ook niets kunnen doen, en niemand had het hen kwalijk genomen. Dan was de ramp die Malawi trof de zoveelste voetnoot in de geschiedenis geworden. Maar ze doen wel iets. Ze laten bovenal zien dat betrokkenheid en hulp wel degelijk het verschil kunnen maken tussen leven en dood. Hoe ze te werk gingen, wat ze dachten en voelden, welke tegenslagen ze moesten verwerken en welke successen ze behaalden leest u in deze bundel. Opdat ook anderen, als zij voor dezelfde keuze staan, datgene doen wat voor onmogelijk wordt gehouden.

Harald Lamers - Waar de weg ophoudt: dwars door Afrika
Harald Lamers en zijn broer Udo trokken maandenlang per motor door ongerbergzame gebieden in Afrika. Ze begonnen in Delft en sloten de reis af op Kaap de Goede Hoop. Onderweg trotseerden ze woeste rode modderstromen, hitte, zand, vijandige bevolking en corrupte grensbewakers. Harald beschrijft vooral deze laatste categorie meesterlijk. Waar de weg ophoudt, begint het afzien. Maar samen met zijn motor, die hij liefkozend Suzie noemt, slaat Harald zich overal doorheen. Hij weet het gevoel van vrijheid, dat een reiziger met eigen vervoer vaak heeft, heel aanstekelijk over te brengen. Zijn beschrijvingen zijn beeldend en vol prachtige, laconieke humor

G.Schutte -De Vrije Universiteit en Zuid-Afrika 1880-2005
De Vrije Universiteit heeft vanaf de oprichting in 1880 een bijzondere band met Zuid-Afrika. Van daar kwam, in 1882, haar eerste buitenlandse student, haar eerste buitenlandse promovendus (de befaamde Afrikaner dichter Totius, in 1903) en haar bekendste eredoctor (Dr. C.F. Beyers Naudé,1972). Bijna 400 Zuid-Afrikanen hebben zich de afgelopen 125 jaar ingeschreven als student bij de VU, een 90-tal hebben er de doctorsgraad verworven, in de theologie, de letteren, de sociale of de natuurwetenschappen. De VU heeft een belangrijk deel van de Afrikaner intelligentsia in de 20ste eeuw geschoold, zoals zij sinds de jaren 1960 een invloedrijk deel van de zwarte intelligentsia heeft gesteund en geschoold. 'De Vrije Universiteit en Zuid-Afrika 1880-2005) beschrijft met tal van nieuwe gegevens de bijzondere band die Nederland heeft met het land van Paul Kruger en Nelson Mandela.

Melissa Fay Greene - Zij maakt het verschil, de dappere strijd van een vrouw in Afrika
'Zij maakt het verschil' is het verhaal van de Ethiopische Haregewoin Teferra, een vrouw die in haar eentje tientallen baby's en jonge kinderen verzorgt die hun ouders hebben verloren aan aids. Het boek vertelt haar levensverhaal en bevat portretten van de kinderen die bij haar wonen. De auteur, Melissa Fay Greene, is een Amerikaanse schrijfster en journaliste. Ze zet zich in voor veel projecten voor aidswezen in Afrika. Ze kwam in contact met Haregewoin en raakte gefascineerd door deze vrouw die 'gewoon' probeert zoveel mogelijk kinderen te redden en die daarmee een van de grootste maatschappelijke rampen van dit moment terugbrengt tot de menselijke maat. De auteur heeft door het persoonlijke verhaal van Haregewoin ook veel informatie geweven over de gezondheidssituatie en de politieke situatie in Ethiopie en Afrika. Met een katern kleurenfoto's, een lijst van instellingen en organisaties, en een aantal eindnoten.

Paul Weinberg - Bewogen geest
De auteur van dit boek is op de eerste plaats fotograaf. Zijn zwart-witfoto's zijn van grote esthetische kwaliteit: ze tonen o.a. gebedsbijeenkomsten, bezweringen en religieuze extase bij Afrikaanse volkeren. Het zijn momentopnames uit een veelheid van verschillende religieuze ceremonies, maar jammer genoeg tonen ze weinig samenhang en geven nauwelijks informatie. De tekst in het boek zegt informatie te geven over de door de auteur bezochte kerkgenootschappen en religieuze bewegingen, met speciale aandacht voor hun spiritualiteit. De beschrijvingen zijn echter oppervlakkig, beperken zich tot anekdotische informatie en verzanden in weinigzeggende generalisaties. Op deze manier kan de uitgave stereotypen bevestigen. De bijschriften bij de foto's zijn achterin het boek te vinden.

U. Iweala - In de huid van het beest
In een niet nader genoemd Afrikaans land dat in een burgeroorlog is verwikkeld, wordt een negenjarige jongen met geweld gerecruteerd door een rebellengroep. Hij leert mensen doden; hij leert zijn gevoel uit te sluiten bij bloed en verminkte lijken, hij leert de gruwelen van oorlog kennen: de angst, de honger, de haat. Hij wordt regelmatig verkracht door zijn commandant. Hoe schrijnend de ervaringen van de jongen ook zijn, de kracht van dit boek schuilt in de wijze waarop de auteur een eigen taalidioom heeft ontwikkeld, waarin subtiele beschrijvingen van observaties en emoties op een uiterst persoonlijke en tegelijk poetische wijze worden weergegeven. Zonder enig zelfmedelijden of valse dramatiek beschrijft de auteur de meest afschuwelijke ervaringen. Een aangrijpend boek waarin het onzegbare onder woorden wordt gebracht. Het is het debuut van deze Amerikaans-Nigeriaanse auteur (1982).

Jeroen van Bergeijk - Mijn mercedes is niet te koop
Wanneer Jeroen van Bergeijk in Burkina Faso in een Mercedes-taxi stapt en een vergeelde sticker van voetbalclub PSV op het dashboardkastje ziet, begint zijn fantasie te leven. Niets aan de auto herinnert nog aan zijn land van herkomst: springveren steken door de stoelen en de motorkap zit vol roestplekken. Hoe is die auto daar terecht gekomen?
Een jaar later reist Van Bergeijk in een oude Mercedes Diesel van Amsterdam naar West-Afrika

Marlene van Niekerk - Agaat
Milla Redelinghuys kan op haar sterfbed alleen nog met de ogen spreken. Haar zwarte huishoudster Agaat verzorgt haar. Zij is de enige die Milla begrijpt. Terwijl Milla het zware leven overdenkt in de lege kamer van de stille plaas, leest Agaat Milla?s dagboeken aan haar voor, die ze tegen haar wens in heeft bewaard. Zo komt langzaam het tragische verleden aan het licht dat deze vrouwen bindt en uiteendrijft. Het verklaart ook de hatelijkheden van Agaat, die één geheel vormen met de liefdevolle zorg. Pas aan het einde van het boek wordt het grote verdriet in haar leven duidelijk en kan de lezer zich afvragen: is het schitterende doodskleed dat zij aan het bed van Milla borduurt een gebaar van liefde of juist een afrekening? Marlene van Niekerk heeft met Agaat zonder meer een meesterwerk geschreven. Door de afwisseling van dagboekfragmenten, de gedachten van Milla en het verslag van haar aftakeling wordt het boek een echte pageturner. Als aan het einde duidelijk wordt hoe de vrouwen tegenover elkaar zijn komen te staan, is het moeilijk een kant te kiezen. En precies dat is de ware tragedie.

Teije Brandsma - Voorbij de Nijl
In Voorbij de Nijl ontmoet Teije Brandsma Afrikanen die allemaal een geheim met zich meedragen. Hij maakt een onverwachte balans op van zijn correspondentschap in Nairobi. Hij is niet alleen enthousiast over het mateloze optimisme van vele Afrikanen, maar laat ook zien in hoeverre Afrika zich echt laat doorgronden.

Troy Blacklaws - Bloedappel
Na 'Jongen uit de Karoo' is dit de tweede roman van deze Zuid-Afrikaanse auteur (1965). Ondanks dat hij niet meer in zijn geboorteland woont, spelen zijn boeken zich daar wel af. Net als zijn eerste roman is dit een ontwikkelingsroman. 'Blacklaws' verhaalt over de jeugd van Gekko die geleidelijk ontdekt wat het betekent om in een apartheidsstaat te leven (in de jaren '70). Hij valt buiten de groep door zijn afwijkende mening, maar net als elke tiener wil hij er toch graag bij horen. De tragedie bereikt een climax als Gekko het leger in moet en er ook daar niet bij hoort. Thema's en onderwerpen die al in zijn debuut aanwezig zijn, duiken ook hier weer op: ontluikende seksualiteit, verlies van onschuld, een verhuizing naar een andere streek, pesten, met rietjes straffende leraren, cricket, de zee en de druk van de omgeving. De kracht van de auteur zit in zijn stilistisch vermogen om met weinig woorden een sfeervol beeld van het Zuid-Afrikaanse landschap en leven te schetsen. De pijnlijke jeugd wordt op een luchtige, bijna grappige wijze verteld waardoor de roman mooi in balans is en indruk maakt.

Athol Fugard - Tsotsi
Athol Fugard (1932) is een blanke Zuid-Afrikaanse toneelschrijver, acteur en regisseur die al tijdens de Apartheid werkte met zwart en blank in sociaal-politiek bewustmakende producties. Tegenwerking van de regering weerhield hem niet en Fugards werk werd en wordt over de hele wereld opgevoerd. 'Tsotsi' is zijn enige roman. De gelijknamige film won in 2006 de Oscar voor de beste buitenlandse film. Het verhaal speelt in Johannesburg. Tsotsi is een jonge zwarte bendeleider die de dagelijkse strijd om te overleven met veel geweld en cynisme voert in een samenleving vol onderdrukking, haat en ongelijkheid. Zijn bestaan krijgt een wending als hij zich gedwongen ziet zich te ontfermen over een baby. Er gloort hoop in de harde werkelijkheid. Fugard schrijft verbijsterend trefzeker en soms cru, maar zijn boek is daarnaast doortrokken van groot rechtvaardigheidsverlangen en poetisch optimisme.

Achmat Dangor - Kafka's vloek
Deze roman (of reeks samenhangende verhalen) speelt in het Zuid-Afrika van na de apartheid. De verschillende stemmen die het verhaal vertellen, 'vertegenwoordigen' de verschillende bevolkingsgroepen. De boodschap van de auteur is duidelijk: er bestaan geen afgebakende bevolkingsgroepen. Zijn hoofdpersoon is een Indiase moslim die voor jood doorgaat (hij veranderde zijn naam van Omar Khan in Oscar Kahn) en getrouwd is met een blanke Zuid-Afrikaanse van Engelse afkomst. Andere personen vertonen dezelfde hybride achtergrond. Het boek vertelt de geschiedenis van de familie Khan, die gekenmerkt wordt door (geestes)ziekten en dood. De auteur werd in 1948 in Zuid-Afrika geboren. Sinds 1981 zijn van hem enkele romans en novellen verschenen. Ook schreef hij poezie (in het Afrikaans). Met deze boeiende roman, die met zijn wisselende vertelsituaties en afwijkende chronologie niet gemakkelijk is, schaart hij zich definitief bij de grote schrijvers van Zuid-Afrika.

De Afrikaanse brieven -Willem Godschalck van Focquenbroch
(vertaald door Thomas Rosenboom)
Van de Nederlandse dichters uit de Gouden Eeuw is Willem Godschalck van Focquenbroch (1640–1670) voor moderne lezers de aansprekendste, zowel door zijn eigenzinnige toon als door zijn gekwelde leven. Als arts voor de armen, gespecialiseerd in geslachtsziekten, bracht hij het aanvankelijk niet ver. Hij bleef ongehuwd; zijn vrije tijd besteedde hij aan schrijven en dichten. Achter zijn humoristische teksten herkent de goede verstaander een melancholisch karakter dat zelfspot aangreep om staande te kunnen blijven.
In 1668 vertrok Focquenbroch als voornaam juridisch ambtenaar in dienst van de West-Indische Compagnie naar het fort El Mina op de westkust van Afrika, een van de centra van de goud- en slavenhandel. Hij hoopte er snel fortuin te maken en dan naar Amsterdam terug te keren. Uit Afrika stammen drie aangrijpende brieven, waarin de schrijver na een optimistisch begin steeds depressiever wordt en zich vastklampt aan het vaderland, dat hij overigens nooit zal terugzien. Behalve een relativerend zelfportret schetst Focquenbroch een hard, maar soms ook ontroerend beeld van de Afrikanen om zich heen. Daarmee is hij een vroeg voorbeeld van de Nederlandse koloniale blik op niet-Europese culturen.
Thomas Rosenboom maakte een prachtige vertaling in modern Nederlands van deze bijzondere brieven. Arie Jan Gelderblom (senior docent-onderzoeker vroegmoderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht) schreef er een literair-historische inleiding bij.

Sheila Cussons - De schitterende wond
Sheila Cussons (1922) is een Zuid-Afrikaanse dichteres die in 2004 overleed. Zij heeft een indrukwekkend oeuvre achtergelaten en wordt in Zuid-Afrika als een van de grootste dichters beschouwd. Haar werk is met verschillende literaire prijzen bekroond; zoals o.m. de Eugene Marais-, de CNA- en de Luyt-prys, ook kreeg ze driemaal de W.A. Hofmeyr-prys en tot slot ontving ze in 1983 voor haar gehele oeuvre de Hertzog-prys. Naast dichter was Cussons ook kunstenaar, ze verzorgde de illustraties voor haar eigen dichtbundels.
Cussons schreef haar gedichten in het Afrikaans. Een veel terugkerend thema is het katholicisme, waar tot zij zich op latere leeftijd bekeerde. Door een ernstige brand in 1977 raakte Cussons ernstig gewond. In de jaren na het ongeluk schreef ze veel poëzie. In de bundels uit deze periode verwerkt ze haar lijden en verminking door brandwonden met een mystieke overgave.
 
Azim Koning
 
Recensies, deels van NBD-Biblion en/of Bol.com
--------------------------------------------------
Henning Mankell - Aan de oever van de tijd
ISBN 9789044504156 - € 22.50 Uitgeverij De Geus, 2007

André Brink - De Bidsprinkhaan
ISBN 9029077603 - € 18,95 - Uitgeverij Meulenhoff 2006

Adriaan van Dis - De Wandelaar.
ISBN 9789045700151 - € 17,90 - Uitgeverij Augustus, 2006

Kader Abdolah - de droom van Dawoed
ISBN 9789044509151 - € 5,00 - De Geus Pocket, 2006

Lieve Joris - Het uur van de rebellen
ISBN 9789045700588 - € 18,90 - Uitgeverij Augustus 2006

Stanley Meisler - Kofi Annan, een leven in het teken van vrede
ISBN9789021506746 - € 19,95 Kosmos-Z&K Uitgevers, 2006

Conny Braam - Mandela op de Koelkast
ISBN 9789045700458 - € 10,00 - Uitgeverij Augustus, 2006

Jodi Bieber - Schemertijd, Opgroeien met Zuid-Afrika
ISBN 9789053305027 - € 28,00 Uitgeverij Mets & Schilt, 2006

Ine Andreoli - Juweel van Afrika
ISBN 9789071794988 - € 17,95 - Boekenplan, 2006

Bas Vlugt - de IJssalaon van dokter Harry
ISBN 9789041706034 , Uitgeverij Muntinga, 2006

F.W.Verbaas - Sneeuw in Afrika
ISBN 9789023991755 - € 19,50 - Boekencentrum, 2006

Rik Delhaas - De president, de hyena en de kleine hagedis
ISBN 9789025428266 - € 24,90 - Uitgeverij Contact, 2006

M. de Ruijter, A. Verplancke & Ralf Bodelier - Je kunt ook niets doen
ISBN 9789080757462 - € 12,00 - Pepijn B.V., Uitgeverij, 2006

Harald Lamers - Waar de weg ophoudt: dwars door Afrika
ISBN 9789076953328 - € 19,00 - Gopher B.V., 2006

G.Schutte -De Vrije Universiteit en Zuid-Afrika 1880-2005
ISBN 9789021140889 - € 39,50 - Boekencentrum, 2006

Melissa Fay Greene - Zij maakt het verschil
ISBN 9789063052485 - € 21,95 - Archipel, Uitgeverij, 2006

Paul Weinberg - Bewogen geest
ISBN 9789053305294 - € 39,90 - Mets en Schilt Uitgevers, 2006

U. Iweala - In de huid van het beest
ISBN 9789055156658 - € 17,90 - Uitgeverij Van Gennep , 2006

Jeroen van Bergeijk - Mijn mercedes is niet te koop
ISBN 9789045700373 - € 17,90 - Uitgeverij Augustus, 2006

Marlene van Niekerk - Agaat
ISBN 9789021476483 - € 22,95 - Em. Querido's Uitgeverij, 2006

Teije Brandsma - Voorbij de Nijl
ISBN 9789045307718 - € 16,50 - Bzztoh 2006

Troy Blacklaws - Bloedappel
ISBN 9789026319563 - € 19,95 - Ambo 2006

Athol Fugard - Tsotsi
ISBN 9789045013077 - € 18,50 - Atlas 2006

Achmat Dangor - Kafka's vloek
ISBN 9789041706348 - € 7,90 - Uitg. Muntinga 2006

De Afrikaanse brieven - Willem Godschalck van Focquenbroch
ISBN 9789044608878 - € 12,95 - Uitg. Prometheus 2007

Sheila Cussons - De schitterende wond
ISBN 90 499 7032 x - € 16,90 - Uitgeverij 521


<< to Magazine


more images for
Lezen over Afrika: fotofoto
More in Arts:
Africa's Women Artists, a Growing Voice
Claudine Pommier sat on a stool in the...

Francis Kéré - Philosopher, Activist, Architect
One of the most remarkable articles in...

Jews of Nigeria - interview with filmmaker Jeff Lieberman
An image of a hut in the African forest...


More in Africa:
The Book, the Authors and the Lecture
More information on Contemporary African Art since 1980, the authors Okwui...

2000 - 2009 & Conclusion
Ghada Amer, another work by El Anatsui, Yto Barrada, Julie Mehretu, a much...

1980 - 1989
Why did we take 1980 as the point of departure? 1980 for us is a frame of...


More in South Africa:
Art and the hell of the African underworld at Holland Festival - Interview with Brett Bailey
For the past 14 years, the South African director Brett Bailey and his company...

A Zimbabwean refugee camp in a downtown Jo'burg church
Three weeks ago I visited the Methodist Church of Southern Africa in downtown...

Thesis on Sexual Violence Against Lesbian Women in South Africa
South Africa was the first state worldwide that placed sexual orientation under...


More in Ethiopia:
Entrepreneurial Decisions across Borders
Third International Policy and Expert Meetingon November 22nd 2006:...


More in Burkina Faso:
Francis Kéré - Philosopher, Activist, Architect
One of the most remarkable articles in the January 2013 issue of ArchiAfrika...


More in Democratic Republic of Congo:
Check List - Controversial African exhibition at the Venice Biennale 2007
With the Check List exhibition contemporary African art will be given...


More in Namibia:
The Dark Continent
The prettiest sky at night in the world can be found in Africa. In the South of...


More in Ghana:
Exchange of knowledge and information on Architecture
An important part of the exchange of ArchiAfrika’s information on African...

Anansi Masters – World traveller Anansi finds a virtual home
This fall lots of things are happening around Anansi, the spider who plays such...

Entrepreneurial Decisions across Borders
Third International Policy and Expert Meetingon November 22nd 2006:...


More in Southern Africa:
Three new ASC publications
Late 2006 three new Research Reports have been published by the African Studies...


Currently in the magazine:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites for this article:
Uitgeverij Meulenhoff
http://www.meulenhoff.nl/

Meulenhoff - Andre Brink
http://www.nobelprijsvoordeliteratuur.nl/meulenhoff/result-auteur.asp?Auteur=Andr%E9%20Brink

Amsteluitgevers - Adriaan van Dis
http://www.amsteluitgevers.nl/augustus/result_titel.asp?Id=1036

Uitg. De Geus - Henning Mankell
http://www.degeus.nl/boekpagina.php?id=1184

Amsteluitgevers - Conny Braam
http://www.amsteluitgevers.nl/augustus/result_titel.asp?Id=821

Amsteluitgevers - Lieve Joris
http://www.amsteluitgevers.nl/augustus/result_titel.asp?Id=842

Kosmos Z&K uitgevers
http://www.boekenwereld.com/boek.lasso?v1=9789021506746&-token.v1=&-skiprecords=20&-session=st:BA77B868A742BACF4073B0D7049501B7

United Nations - Kofi Annan
http://www.un.org/sg/annan.shtml

http://www.amsteluitgevers.nl/augustus/result_auteur.asp?auteur=Jeroen%20van%20Bergeijk
uitg. Augustus - Jeroen van Bergeijk

Mijn Mercedes
http://www.mijnmercedes.nl/

uitg. Mets & Schilt - Paul Weinberg
http://www.metsenschilt.com/info/9789053305294.html

uitg.Mets & Schilt - Jodie Bieber
http://www.metsenschilt.com/info/9789053305027.html

uitg. Querido - Marlene van Niekerk
http://www.querido.nl/boekboek/show/id=61927/dbid=12369/typeofpage=30186

Troy Blacklaws
http://www.troyblacklaws.com/

uitg. Prometheus - Afrikaanse brieven
http://www.uitgeverijprometheus.nl/result_titel.asp?id=1511

uitg. 521 - De schitterende wond
http://www.uitgeverij521.nl/boek/boek.php?id=157

Literature/books
hyperlinks index Africaserver

South Africa
hyperlinks index Africaserver

Africa
hyperlinks index Africaserver

Ethiopia
hyperlinks index Africaserver

Namibia
hyperlinks index Africaserver

Democratic Republic of Congo
hyperlinks index Africaserver

Mozambique
hyperlinks index Africaserver

Ghana
hyperlinks index Africaserver

Burkina Faso
hyperlinks index Africaserver

Southern Africa
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 203 milliseconds.