Pracht + Kraal
artikelfotoAfrika
Pracht & Kraal
20 Feb 2007 - Redactie AS Magazine


Een kleurrijke, klaterende en verleidelijke tentoonstelling, tot 13 mei 2007 te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam. In Pracht & Kraal staat kleding met kralen of helemaal van kralen centraal.
 
Misschien al 100.000 jaar geleden hebben mensen de kraal voor het eerst gebruikt om zichzelf mooi te maken en te onderscheiden, en dat zijn ze blijven doen, overal ter wereld.

Pracht & Kraal laat daarvan vele voorbeelden en hoogtepunten zien, van lang geleden en nu, van volkeren in Afrika, Azië en de poolstreek tot de moderne westerse wereld, van slippers van een paar euro op de markt tot eenmalige ontwerpen voor koningen, filmdiva's en popsterren.

Pracht & Kraal is uniek omdat de kraal, op het oog zo'n onaanzienlijk voorwerp, voor het eerst ter wereld tot onderwerp van een tentoonstelling is gemaakt, en bijvoorbeeld ook heel bijzonder omdat de stukken uit meer dan 70 Nederlandse en internationale bronnen bij elkaar zijn gebracht.

De vijf thema's van Pracht & Kraal behandelen ieder een andere invalshoek van het verhaal van de kraal, hier is die indeling verder aangehouden.

Er zijn echter een paar verrassingen die op allerlei plekken weer terugkomen, zoals de vaak opvallende gelijkenis in beeld, gebruik of betekenis tussen traditionele gewaden en werken van modeontwerpers van nu. Dat geldt ook voor de wisselwerking tussen die werelden: westerse ontwerpers die vormen en symbolen uit bijvoorbeeld Afrika overnemen en Afrikaanse koningen die kralenhoeden dragen in de vorm van de pruiken van de Engelse gezagsdragers.
 
Willem Kerkhoven
 
En verder
Aan het begin van de tentoonstelling zijn een paar video's te zien, onder meer over opgravingen en over technieken die op verschillende plaatsen worden gebruikt om kralen te produceren.

Bij de tentoonstelling is een gelijknamige, rijk geïllustreerde publicatie uitgebracht, geschreven door gastconservator Loan Oei met een voorwoord van Itie van Hout, conservator textiel van het Tropenmuseum. ( Uitgeverij KIT Publishers, € 19,50, ISBN 90-6832-489 6)

The Bead goes on. Deze Engelstalige publicatie bevat de volledige collectie staalkaarten met handelskralen van het bedrijf J.F. Sick & Co. Dit Duitse (en later Nederlandse) bedrijf was de belangrijkste kralenexporteur naar West-Afrika in de eerste helft van de twintigste eeuw. De firma doneerde zijn collectie kralenstalen, met daarop 22.000 Venetiaanse glaskralen, in 1964 aan het Tropenmuseum. Deze publicatie bevat een selectie van de kaarten, in kleur afgebeeld. De bijgesloten DVD bevat de complete collectie van kaarten met alle 22.000 kralen, zowel in lage als hoge resolutie. Een bijzonder product voor kralenleveranciers en kralenverzamelaars. Samengesteld door Koos van Brakel, hoofd Collectie van het Tropenmuseum.

Pracht & Kraal is op zich niet bedoeld voor kinderen, maar er is wel aan ze gedacht. Kinderen van 4 tot 10 jaar kunnen samen met Bella en Billy Bead ‘Kijken met Kraalogen’. Met deze routekaarten kunnen ze naar allerlei plekken in de tentoonstelling speuren. Bij iedere vondst mogen ze een kraal aan hun ketting rijgen!

Willem Kerkhoven - redactie Africaserver


<< naar Magazine


meer foto's voor
Pracht & Kraal: foto
SPECIAL: Pracht + Kraal
Een stralend slot
Het overweldigende sluitstuk van de...

Van toonbeeld naar modebeeld
De geschiedenis van de couture en mode...

Van kauri tot knoop
Het aantal kralensoorten is ontelbaar...

Van de wieg tot het graf
De overgangen in de levenscyclus van de...

Van top tot teen
Iemand die kralen draagt, voegt daarmee...

Het verhaal van de kraal
De plaats waar de bezoeker de...


Meer in Afrika:
Nollywood, voetbal, Obama en meer
Africa in the Picture heeft veel meer te bieden dan wat in de rest van de...

Een stralend slot
Het overweldigende sluitstuk van de tentoonstelling wordt gevormd door een...

Your Hood in the Picture - Battle tussen de stadsdelen
Africa in the Picture en AT5 organiseren een film battle tussen stadsdelen:...


Magazine actueel:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites bij dit artikel:
Site Tropenmuseum
http://www.tropenmuseum.nl/

Musea
hyperlinks index Africaserver

Afrika
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 104 milliseconds.