Arts | Politics | Economy | Education & Sciences24 Nov 2017
artikelfotoWest Africa, Mali, Senegal
Sahel Opera - idee van Prins Claus komt tot werkelijkheid
Arts, 15 May 2007 - Prins Claus Fonds
Sahel Opera

Op 7 juni (en 8 en 9) krijgt tijdens het Holland festival "Bintou Were, een Sahel Opera" zijn Nederlandse premiere in in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Deze muzikale productie is tot stand gekomen op initiatief van Prins Claus.
 
De première van de Sahel opera vond plaats in een speciaal daarvoor gebouwd openluchttheater aan de oever van de Niger. De opera kwam tot stand en wordt ten tonele gebracht door een zeer professioneel team van zangers en dansers uit verschillende landen in de Sahel-regio. Het is een coproductie van de Republiek Mali, Théâtre du Châtelet in Parijs en het Prins Claus Fonds uit Den Haag.
Prins Claus is de grote initiator geweest achter dit idee van een West-Afrikaanse opera. Hij opperde al jaren geleden dat er een opera zou moeten komen waarin Afrikaanse musici, acteurs en dansers de relatie tussen Afrika en Europa gestalte zouden geven. Na een jarenlange voorbereiding is zijn idee postuum werkelijkheid geworden.

We spraken kort na de wereldpremiere in februari, met Els van der Plas, directeur van het Prins Clausfonds. Zij zegt over de Sahel Opera: "Het is een heel groots en moeilijk project geweest. Prins Claus kwam al met dit idee, toen het Prins Clausfonds nog niet eens bestond. Omdat het zo'n omvangrijk project is met enorme kosten, hebben we eerst uitgebreid onderzoek gedaan om te bekijken of een dergelijke opera wel haalbaar was. Ik heb gesproken met de directeur van het Operahuis en met de directeur van het Concertgebouw en ook in Afrika hebben we onderzoek gedaan of er voldoende muzikanten en zangers en dansers voor een dergelijk productie waren. Maar iedereen met wie ik sprak was enorm enthousiast voor dit plan en daarom zijn we dit avontuur aangegaan.

"Ik heb begrepen dat er een uitgebreide casting en selectie voor de artiesten heeft plaatsgevonden."

Els van der Plas: "Ja, we hebben eerst een competitie uitgeschreven voor muzikanten en componisten. Een jury heeft daaruit zes componisten geselecteerd, waar er eerst vier en uiteindelijk slechts één van is overgebleven, Zé Manel uit Guinée-Bissau."

"Toen de opera eenmaal in volle gang was en de première voor de deur stond, kwam er ineens een hele grote tegenslag?"
Els van der Plas: "Ja, we hadden de première gepland in november 2006 en toen overleed heel onverwacht de uitvoerend productieleider. Dat was natuurlijk voor iedereen een groot verlies en we hebben de première van de opera tweeënhalve maand moeten uitstellen. We hebben een nieuw artistiek leider gevonden, dat was iemand die al heel nauw bij de opera betrokken was en toen konden we alsnog met de tournee gaan beginnen."

"Wat is voor het Prins Clausfonds de belangrijkste reden geweest om zo'n groot muzikaal project te financieren?"

Els van der Plas: "Op de dag van de première was het precies vierhonderd jaar geleden dat de eerste opera in Europa werd uitgevoerd. Deze Orfeo van Monteverdi luidde een nieuw muziektijdperk in Europa in. Muziekliefhebber Prins Claus hoopte dat het schrijven en uitvoeren van een opera in de Afrikaanse landen ook voor vernieuwing in de culturele uitwisseling kon zorgen. We willen de West-Afrikaanse Sahellanden op deze manier een culturele stimulans geven. In deze regio bestaat een groot aanbod van zeer getalenteerde muzikanten en dansers, maar het ontbreekt hen aan middelen. Dat is voor ons de belangrijkste reden geweest om dit project te financieren."

Het libretto van de opera is geschreven door Koulsy Lamko (Tsjaad) en Wasis Diop (Senegal). De hoofdpersoon Bintou Were reist met een groep naar Europa. Zij is in verwachting en hoopt haar kind in de Spaanse enclave Melilla ter wereld te kunnen brengen. De mannen in de groep claimen allen de vader van het kind te zijn en hopen op deze wijze hun “recht op asiel” geldend te kunnen maken.

Els van der Plas: "De opera verhaalt over een hedendaagse Afrikaanse odyssee naar fort Europa. Het gaat over een zwangere vrouw die op weg is naar dat beruchte hek in Marokko. Alle kerels om haar heen kunnen de vader van het kind zijn. Je volgt de groep naar het grensgebied, en ondertussen denderen toeristen en de rally Parijs-Dakar in de tegenovergestelde richting voorbij. Op het moment suprème wordt het kind geboren. Dan is de vraag: waar gaat de baby naartoe? Naar Afrika of naar Europa?"
 
© Hannah Klautz
 
De Sahel Opera is gecomponeerd door zanger, componist en multi-instrumentalist Zé Manel (Guinée-Bissau). Wasis Diop (Senegal) is artistiek directeur. Jean-Pierre Leurs (Senegal) doet de mise-en-scène en Massambou Wele Diallo (Mali) de muzikale begeleiding. De kostuums zijn ontworpen door Oumou Sy (Senegal) en de choreografie ligt in handen van Germaine Acogny (Senegal) en Flora Théfaine (Togo). Bijzonder is dat alle zangers zingen in hun eigen taal.
Tijdens de voorstellingen in Nederland zal de tekst vertaald worden d.m.v. boventiteling.

De wereldpremiere vond in februari jl. in Bamako, de hoofdstad van Mali, plaats.
De Sahel Opera is ook nog in oktober in Frankrijk te zien in Théâtre du Châtelet te Parijs (oktober)

De Sahelregio omvat Burkina Faso, de Gambia, Guinée, Guinee-Bissau, Kaapverdië, Mali, Mauretanië, Niger, Nigerië, Senegal en Tsjaad.


<< to Magazine


more images for
Sahel Opera - idee van Prins Claus komt tot werkelijkheid: fotofotofotofotofotofoto
More in Arts:
Africa's Women Artists, a Growing Voice
Claudine Pommier sat on a stool in the...

Francis Kéré - Philosopher, Activist, Architect
One of the most remarkable articles in...

Jews of Nigeria - interview with filmmaker Jeff Lieberman
An image of a hut in the African forest...


More in Senegal:
Sister Fa, on Senegal, her Hip Hop Career and "Education sans Excision"
With eyes fixated on the hotel lobby TV, Sister Fa looks at me and apologises...


Currently in the magazine:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites for this article:
Sahel Opera
http://www.sahelopera.com/

Prins Claus Fonds
http://www.princeclausfund.org/nl/what_we_do/artistic_productions/2005sahel.shtml

Holland Festival 2007
http://www.hollandfestival.nl/#festival/119

Muziekgebouw aan 't IJ
http://www.muziekgebouw.nl

Théâtre du Châtelet
http://www.chatelet-theatre.com/

Theater/dance
hyperlinks index Africaserver

Senegal
hyperlinks index Africaserver

Mali
hyperlinks index Africaserver

West Africa
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 123 milliseconds.