Arts | Politics | Economy | Education & Sciences24 Nov 2017
artikelfotoAfrica, South Africa, Sudan, Burundi, Ghana, Senegal, Angola, West Africa
Verder lezen over Afrika
Arts, 25 May 2007 - Redactie AS Magazine
KIT - Burundi

Eerder dit jaar namen wij een uitgebreide selectie van recent verschenen, interessante boeken uit/over Afrika op in een artikel in dit magazine. Hieronder een vervolgselectie.

 
Etienne van Heerden - In de plaats van liefde
Christian is de oprichter van een florerende internetkunsthandel, een ambitieuze en fantasierijke zakenman, die nóg meer van zijn leven wil maken. Geen gemakkelijke opgave met een puberende zoon en een vrouw die met haar verleden worstelt. Een bypass-operatie doet hem beseffen dat zijn ooit zo atletische lichaam hem lelijk in de steek kan laten. Bovendien wordt hij gekweld door schuldgevoel en verraad: zijn gezin is onwetend van zijn cocaïneverslaving. Zijn heimelijke uitstapjes naar een flat in een buitenwijk van Kaapstad vormen gevaarlijke ondernemingen naar plekken waar geweld en smadelijke ontdekking op de loer liggen. Als op een dag het arme zwarte meisje, dat altijd langs de kant van de weg viool zit te spelen, spoorloos verdwijnt begrijpt hij dat er iets goed fout is.
In de plaats van liefde vormt het hoogtepunt van een indrukwekkend oeuvre. Meesterlijk vervlecht Etienne van Heerden het leven van de zakenman Christian met dat van een arm dorpsmeisje, en hij geeft een indrukwekkend beeld van een natie in omwenteling

Dave Eggers - Wat is de Wat
Wat is de watis een epische roman over de burgeroorlog in Soedan, gezien door de ogen van een jongen. Voor hen die denken alles te weten over de ‘vergeten kinderen’ van Soedan is dit boek een eye opener, en voor hen die denken het werk van Dave Eggers te kennen, is dit boek een totale ommezwaai: het is een rechttoe rechtaan geschreven, compromisloos, humoristisch en avontuurlijk boek over de waanzin van de oorlog. Eggers heeft vier jaar aan deze roman gewerkt en was gedurende die tijd diep betrokken bij de gemeenschap van gevluchte Soedanezen in de Verenigde Staten. In 2003 reisde hij met Valentino Achak Deng af naar Zuid-Soedan, waar Deng werd herenigd met zijn familie, die hij zeventien jaar niet had gezien.
Wat is de wat
is het verhaal van een jongen die een vluchteling wordt in het door oorlog verscheurde Zuid- Soedan. Zijn reis, van bijna bijbelse proporties, brengt hem in contact met vijandelijke soldaten, rebellen, hyena’s en leeuwen, ziekte en hongersnood, en de dodelijke murahaleen – dezelfden die op dit moment Darfur teisteren. Het biedt een onthullend en ontluisterend portret van een land in staat van bloedige oorlog, en van een jongen die van de ene in de andere onwerkelijke situatie wordt gekatapulteerd. Wat is de wat is spraakmakend, opwindend en herhaaldelijk hartverscheurend – een onmisbaar boek

Henning Mankell - Verteller van de wind
Tien jaar is Nelio als bakker José hem gewond en badend in het bloed aantreft op de toneelvloer van een theater in een Afrikaanse stad.
De jongen vertelt José zijn schokkende levensgeschiedenis. Over hoe hij tijdens de burgeroorlog gedwongen werd te doden om zelf aan de dood te ontsnappen. En hoe hij zich in de grote stad staande houdt als leider van een bende straatjongeren. Het verhaal van Nelio is het verhaal van duizenden Afrikaanse jongeren.

Kris Berwouts - Burundi , herrijzenis uit de as
(in de serie KIT Landenreeks)
Burundi komt uit een heel diep dal. Ruim tien jaar burgeroorlog leidde tot honderdduizenden slachtoffers, meer dan een miljoen vluchtelingen, een geruïneerde economie en infrastructuur en een verziekte verstandhouding tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Voorzichtig krabbelt het land weer op, met steun van de internationale gemeenschap. Het is nu tijd de échte problemen aan te pakken: de strijd tegen de armoede, waar een groot deel van de bevolking na jaren oorlog in terecht is gekomen.

Ton van der Lee - De geestbewaarder
Zeeuws slavenschip, stroopt de Afrikaanse kusten af om rijk te worden aan de handel in ‘die beesten’ – en zo het meisje van zijn dromen te kunnen trouwen. Hij is getuige van de wantoestanden in de West-Afrikaanse koninkrijkjes die leefden van de slavenhandel, en van de onmenselijke praktijken van de blanke slavenhalers. Uiteindelijk belandt hij in de Province of Freedom, een kolonie die werd gesticht door bevrijde slaven – een onderneming die uitliep op een ontluisterende mislukking. De Surinaamse Stanley, een Amsterdamse marktkoopman, krijgt van een oude vrouw in Suriname de opdracht om contact te leggen met de geesten van zijn voorouders. Hij trekt naar Afrika om te zoeken naar sporen van zijn stammoeder. In de oerwouden van Ghana raadpleegt hij het orakel van een fetisjtempel, en in het door oorlog verscheurde Sierra Leone wordt hij ingewijd in het geheime genootschap van de Temne-stam. Zijn huwelijk dreigt op de klippen te lopen, maar Stanley vindt geen rust voor hij de waarheid weet. Uiteindelijk wordt op ingenieuze wijze duidelijk wat Caspar en Stanley met elkaar gemeen hebben.

Helen Oyeyemi - Het andere huis
Verbluffende 2e roman van een jong en veelbelovend talent
Maja Carmen Carrera emigreerde op vijfjarige leeftijd samen met haar Cubaanse ouders naar Londen. Bijna twintig jaar later is Maja zangeres in een band en inmiddels zwanger van haar geliefde. Toch is ze niet gelukkig: haar verleden heeft ze nooit volledig achter zich kunnen laten en ze worstelt met haar identiteit. Haar moeder is een aanhanger van de Santería – een kruising tussen het katholicisme en een West-Afrikaanse natuurgodsdienst; haar vader heeft een hekel aan bijgeloof en verlangt terug naar de idealen van Fidel Castro.
Het andere huis is het aangrijpende verhaal van Maja, die haar eigen waarheid moet zien te ontwaren onder verwarrende omstandigheden, alvorens zich werkelijk ergens thuis te voelen.
In haar ongedwongen stijl neemt Oyeyemi ons mee naar een wereld getekend door twijfel, hysterie, diepgang en mythologie maar ook door humor en liefde, waardoor het geheel veel wegheeft van een fascinerende droom.

Lou de Jong - 'We plakken als vliegen, maar steken niet als muggen' Ontmoetingen tussen côtéman en toeristen in Senegal
Door het gemak waarmee we naar verre landen vliegen, ervaren we de wereld als kleiner dan ooit tevoren. Dagelijks komen duizenden toeristen in contact met mensen wier levens er heel anders uitzien. Maar leidt deze verkleinde fysieke afstand ook tot een minder diepe culturele kloof tussen mensen?
Lou de Jong onderzocht de ontmoeting tussen toeristen en informele gidsen, côtéman, in het zuiden van Senegal. Aanvankelijk lijken haar contacten in een vriendelijke vakantiesfeer te verlopen. Maar al snel blijkt onder de oppervlakte zon, zand, zee en tranquilité meer te spelen. Op verhalende wijze laat de auteur zien wat er zich buiten de poorten van de hotels afspeelt. Haar relaas is herkenbaar voor iedereen die wel eens op vakantie is geweest en zich in het toeristische circus heeft afgevraagd: ‘Wat is hier nou eigenlijk aan de hand?’

Antonio Lobo Antunes - Fado Alexandrino
Lees de zeer lovende recensie ("Schitterende Vuilspuiterij" - in de rechterkolom) in De Volkskrant van 18 mei jl. over deze roman uit 1983 van de Portugese schrijver - in een schiitterende nieuwe vertaling van Harry Lemmens - over vijf Portugese militairen die elkaar na terugkeer uit Mozambique in een restaurant in Lissabon ontmoeten
 
Azim Koning
 
Etienne van Heerden - In de plaats van liefde
ISBN: 90 234 1918 9 - € 29.90 - Uitgeverij De Bezige Bij, 2006

Dave Eggers - Wat is de Wat
ISBN: 9789049950484 - € 22.95 - Uitgeverij Rothschild & Bach, 2007

Henning Mankell - Verteller van de wind
ISBN: 9789044510270 - € 6,99 - Uitg. De Geus, 2007

Kris Berwouts - Burundi , herrijzenis uit de as
ISBN 9789068324303 - € 14,50 - KIT Publishers, 2007

Ton van der Lee - De geestbewaarder
ISBN 978 90 501 8827 2 - € 18,95 - Uitg. Balans, 2007

Helen Oyeyemi - Het andere huis
ISBN 90 234 2292 9 - € 17,90 - Uitg. de Bezige Bij, 2007

Lou de Jong - 'We plakken als vliegen, maar steken niet als muggen'
ISBN: 978 90 5260 241 7 - € 15,00 - Uitg. Aksant, 2007

Antonio Lobo Antunes - Fado Alexandrino
ISBN 978 90 263 1830 6 - € 29,95 - Uitg. Ambo, 2007


<< to Magazine


more images for
Verder lezen over Afrika: fotofoto
More in Arts:
Africa's Women Artists, a Growing Voice
Claudine Pommier sat on a stool in the...

Francis Kéré - Philosopher, Activist, Architect
One of the most remarkable articles in...

Jews of Nigeria - interview with filmmaker Jeff Lieberman
An image of a hut in the African forest...


More in Africa:
The Book, the Authors and the Lecture
More information on Contemporary African Art since 1980, the authors Okwui...

2000 - 2009 & Conclusion
Ghada Amer, another work by El Anatsui, Yto Barrada, Julie Mehretu, a much...

1980 - 1989
Why did we take 1980 as the point of departure? 1980 for us is a frame of...


More in South Africa:
Art and the hell of the African underworld at Holland Festival - Interview with Brett Bailey
For the past 14 years, the South African director Brett Bailey and his company...

A Zimbabwean refugee camp in a downtown Jo'burg church
Three weeks ago I visited the Methodist Church of Southern Africa in downtown...

Thesis on Sexual Violence Against Lesbian Women in South Africa
South Africa was the first state worldwide that placed sexual orientation under...


More in Ghana:
Exchange of knowledge and information on Architecture
An important part of the exchange of ArchiAfrika’s information on African...

Anansi Masters – World traveller Anansi finds a virtual home
This fall lots of things are happening around Anansi, the spider who plays such...

Entrepreneurial Decisions across Borders
Third International Policy and Expert Meetingon November 22nd 2006:...


More in Senegal:
Sister Fa, on Senegal, her Hip Hop Career and "Education sans Excision"
With eyes fixated on the hotel lobby TV, Sister Fa looks at me and apologises...


More in Angola:
The Dark Continent
The prettiest sky at night in the world can be found in Africa. In the South of...

Check List - Controversial African exhibition at the Venice Biennale 2007
With the Check List exhibition contemporary African art will be given...


Currently in the magazine:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites for this article:
Uitg. de Bezige Bij - Etienne van Heerden
http://www.debezigebij.nl/boekboek/show/id=33891/dbid=13090/typeofpage=30186

Uitg. Rothschild & Bach - Dave Eggers
http://www.rothschildenbach.nl/result-titel.asp?ISBN=9789049950484

Uitg. De Geus - Henning Mankell
http://www.degeus.nl/boekpagina.php?id=1204

KIT Publishers - Landenreeks Burundi
http://www.kit.nl/smartsite.shtml?ch=FAB&id=8869&ItemID=2034

Uitg. Balans - Ton van de Lee
http://www.uitgeverijbalans.nl/boekboek/show/id=103413

Ton van de Lee - website
http://home.planet.nl/~lee00301/news.htm

Ton van de Lee - website
http://home.planet.nl/~lee00301/news.htm

Uitg. Aksant - Lou de Jong
http://www.aksant.nl/boeken/boek_574.asp

recensie in De Volkskrant - "Schitterende vuilspuiterij" over roman van Antunes
http://extra.volkskrant.nl/select/boeken/artikel.php?id=529

Literature/books
hyperlinks index Africaserver

South Africa
hyperlinks index Africaserver

Africa
hyperlinks index Africaserver

Burundi
hyperlinks index Africaserver

Sudan
hyperlinks index Africaserver

Senegal
hyperlinks index Africaserver

Ghana
hyperlinks index Africaserver

Angola
hyperlinks index Africaserver

West Africa
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 219 milliseconds.