artikelfotoAfrika
Africa=Hot! Acht Afrikaanse fotografen
Kunst, 24 Apr 2007 - redactie Africa Server Magazine
Emmanuel Daou, Mali

Klimaatverandering is een wereldwijd fenomeen. Een aantal Afrikaanse landen is bijzonder kwetsbaar voor wijzigingen in klimaatomstandigheden, zoals verminderde neerslag en hogere temperaturen.
 
World Press Photo heeft acht Afrikaanse fotografen uitgenodigd om de invloed van klimaatverandering in hun eigen land vast te leggen. Hun werk is tot en met 17 juni te zien in de Oude Kerk in Amsterdam.
In Addis Ababa (Ethiopië) volgden de fotografen in augustus 2006 een training van twee professionals op het gebied van fotojournalistiek: Nicole Aeby, hoofd van de afdeling fotografie aan de MAZ, de Zwitserse School voor Journalistiek, en Guy Tillim, een freelance fotograaf uit Zuid-Afrika. George Manful, een klimaatdeskundige van het United Nations Environment Programme, heeft presentaties gehouden over het thema en de kwetsbaarheid van het Afrikaanse continent.
De deelnemers werden getraind in het vertellen van fotojournalistieke verhalen, met speciale aandacht voor de klimaatthematiek. De fotografen zijn vervolgens zelf op zoek gegaan naar onderwerpen, die variëren van hoe om te gaan met het stijgende waterpeil tot de noodzaak om te migreren vanwege de droogte.

Deze training vormde een onderdeel van het programma van World Press Photo om fotografen uit Afrika en andere Derde Wereldlanden beter op te leiden en de kans te geven hun werk aan de wereld te tonen.

De deelnemers
Akintunde Akinleye, Nigeria
Carlos Litulo, Mozambique
Emmanuel Daou, Mali
Felix Masi, Kenya
Mohammed Mambo, Tanzania
Michael Tsegaye, Ethiopië
Osama Dawod, Egypte
Tsvangirayi Mukwazhi, Zimbabwe

Expositie
In de expositie Africa=Hot! worden de verhalen van de fotografen aan het Nederlandse publiek getoond. Hun werk wordt gepresenteerd in drie gestileerde baobabs. De Afrikaanse baobab (of apenbroodboom) komt voor in gebieden verspreid over het continent. De baobab staat bekend om zijn droogtebestendigheid en weerbaarheid. Deze boom staat in deze expositie symbool voor de kracht van Afrika. De expositie is gelijktijdig te zien met de World Press Photo jaartentoonstelling. Daarin speciale aandacht voor de maker van de World Press Photo van het jaar 2006, de Amerikaanse fotograaf Spencer Platt. Van hem zijn onder andere foto's te zien die hij in Congo heeft gemaakt.

Klimaatcampagne Hier

World Press Photo neemt deel aan de klimaatcampagne Hier, een initiatief van meer dan 40 goede doelen van de Nationale Postcode Loterij. In een twee jaar durende campagne rondom het thema klimaatverandering, initiëren de organisaties een breed scala aan projecten in Nederland, Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Het doel van de campagne is om bij zo veel mogelijk Nederlanders het bewustzijn aan te wakkeren en hen aan te zetten tot het nemen van maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan.
 
Willem Kerkhoven
 
De tentoonstelling duurt tot 17 juni 2007.
De Oude Kerk, Oudekerksplein 23, is geopend van 10.30 uur tot 17.30 uur op maandag tot en met zaterdag en van 13.00 uur tot 17.30 uur op zondag.

De stichting World Press Photo is een onafhankelijke non-profitorganisatie die in 1955 in Nederland werd opgericht. Haar voornaamste doelstelling is internationale steun en aandacht geven aan professionele persfotografen. In de loop der jaren is World Press Photo uitgegroeid tot een onafhankelijk platform voor fotojournalistiek en vrije informatie-uitwisseling.


<< naar Magazine


meer foto's voor
Africa=Hot! Acht Afrikaanse fotografen: fotofotofotofotofotofotofotofoto
Meer in Kunst:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...


Meer in Afrika:
Nollywood, voetbal, Obama en meer
Africa in the Picture heeft veel meer te bieden dan wat in de rest van de...

Een stralend slot
Het overweldigende sluitstuk van de tentoonstelling wordt gevormd door een...

Your Hood in the Picture - Battle tussen de stadsdelen
Africa in the Picture en AT5 organiseren een film battle tussen stadsdelen:...


Magazine actueel:
Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites bij dit artikel:
World Press Photo: Africa=Hot!
http://www.worldpressphoto.org/index.php?option=com_content&task=view&id=934&Itemid=151&bandwidth=high

Milieu en Technologie
hyperlinks index Africaserver

Fotografie
hyperlinks index Africaserver

Nieuws en Media
hyperlinks index Africaserver

Afrika
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 115 milliseconds.