Africa in the Picture '07
artikelfotoAfrika
Een humorvolle blik op een zorgenkind - Africa in the Picture filmfestival 2007
30 Aug 2007 - AITP
Ezra-still-1

Het programma van Africa in the Picture omvat dit jaar 44 speelfilms, documentaires en korte films, zowel uit Afrika als uit de diaspora. Komedie en satire staan centraal in het programma. Naast landenspecials (Sierra Leone, Ethiopië) is er traditioneel een speciaal gay programma (op 10 sep.) en een moeder-en-dochterdag (op 12 sep.)
 
Afrika is hot. Je kunt de laatste maanden geen krant openslaan zonder op een artikel over Afrika te stuiten. Het juli nummer van het vooraanstaande Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair was zelfs geheel aan Afrika gewijd. Kopstukken als George Bush en Madonna stonden te trappelen om onder de bezielende leiding van gastredacteur Bono hun betrokkenheid met het Afrikaanse continent te tonen. Afrika is ontegenzeglijk in beweging, maar het lijkt of vooral de westerse blik op Afrika eindelijk verandert; het zorgenkind lijkt volwassen geworden, met volop culturele, sociale en politieke mogelijkheden.

De rode draad van het festival is humor, want komedies verlenen filmmakers vrijheden die ze zich bij andere genres vaak niet kunnen veroorloven. Met humor brengen ze beladen maatschappelijke, politieke en culturele onderwerpen op een verrassende manier onder de aandacht. De satire Il va pleuvoir sur Conakry stelt bijvoorbeeld de religieuze hypocrisie en manipulatie in Guinée aan de kaak en de komedie Juju Factory de pijnlijke koloniale geschiedenis van Kongo en België. I Am through with White Girls kijkt op hilarische wijze naar het fenomeen zwarte mannen die uitgaan met blanke vrouwen. Heel bijzonder is de satire Tengers, de eerste Zuid-Afrikaanse Klei-animatie film, waarin filmmaker Micheal J. Rix het moderne leven in Johannesburg op de hak neemt.

De viering van het nieuwe Ethiopische Millennium is aanleiding voor het festival om een aantal hoogtepunten uit de Ethiopische cinema te vertonen. Waaronder de sprookjesachtige korte film Menged, over de belevenissen van een vader en een zoon op weg naar de markt. Regisseur Daniel Taye Workou won met deze film in 2007 de Kristallen beer op het filmfestival van Berlijn en het Gouden Paard op filmfestival Fespaco. Het Ethiopisch Millennium viert het festival met een speciale Ethiopische avond op vrijdag 7 september met films, debatten, muziek en eten.

Naar aanleiding van de verkiezingen in Sierra Leone en het strafproces regen Charles Taylor vertoont Africa in the Picture Ezra, een aangrijpende speelfilm van Newton Aduaka over kindsoldaten in Sierra Leone. De special focus bevat verder een debat over de ontwikkelingen in Sierra Leone en korte films over de nasleep van de burgeroorlog in het dagelijks leven. Ezra zal in het najaar speciaal voor schoolvoorstellingen.digitaal worden gedistribueerd in een twintigtal filmtheaters verspreid over het land. De editie 2007 omvat ook de gebruikelijke programma-onderdelen als African Diaspora, Highlights from the Motherland en Gay Africa.

Tot slot ontketent Africa in the Picture in samenwerking met AT5 Filmproducties een heuse battle. Onder de vlag Your Hood in de Picture gaan jongeren uit vijf verschillende Amsterdamse stadsdelen de strijd met elkaar aan om het meest originele en humoristische korte filmpje te maken over hun eigencultuur en stadsdeel. Tijdens een professionele workshop leren zij alles over film. Hun vorderingen zijn te zien via www.at5.nl en de website van Africa in the Picture . De uiteindelijke filmpjes gaan in première in het eigen stadsdeel tijdens de gratis openluchtvoorstellingen die Africa in the picture organiseert vanaf 31 augustus. Tijdens de officiële opening van het festival op 6 september in Rialto wordt de winnaar gekozen. Daarna zijn de korte films ook te zien op de lokale tv-zender AT5.
 
Redactie AS Magazine
 
De 10e editie van Africa in the Picture toont tussen 6 en 16 september een uitgelezen selectie van 44 films, dit jaar voor het grootste gedeelte afkomstig uit het continent zelf. Het volledige programma is te zien in Rialto in Amsterdam. Daarnaast zijn festivalfilms te zien in Rotterdam, Den Haag, Breda, Nijmegen en Den Bosch. In de week voorafgaand aan het festival zijn er gratis openluchtvertoningen in 7 Amsterdamse stadsdelen én in Assen, Rotterdam en Den Haag.


<< naar Magazine


SPECIAL: Africa in the Picture '07
Your Hood in the Picture - Battle tussen de stadsdelen
Africa in the Picture en AT5...

Marokkaanse hardrockers, Youssou N’Dour, Amerikaanse hiphop sterren - 5 muziekfilms
Het programma van het Africa in the...

Gay Africa - Filmen voor vrijheid
In het programma Gay Africa toont het...

Sierra Leone in the Picture - special focus
Africa in the Picture besteedt dit jaar...

Ethiopisch Millennium - Ethiopië in the Picture
Op 12 september 2007 begint het derde...


Meer in Afrika:
Nollywood, voetbal, Obama en meer
Africa in the Picture heeft veel meer te bieden dan wat in de rest van de...

Een stralend slot
Het overweldigende sluitstuk van de tentoonstelling wordt gevormd door een...

Your Hood in the Picture - Battle tussen de stadsdelen
Africa in the Picture en AT5 organiseren een film battle tussen stadsdelen:...


Magazine actueel:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites bij dit artikel:
Africa in the Picture
http://www.africainthepicture.nl

Film
hyperlinks index Africaserver

Afrika
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 98 milliseconds.