artikelfotoZuid-Afrika
Zuid-Afrika's reggae-ster Lucky Dube vermoord
Kunst, 30 Oct. 2007 - AfrikaNieuws
Lucky Dube

Lucky Philip Dube (3 augustus 1964 - 18 oktober 2007) was een Zuid-Afrikaans reggae-ster. Hij nam 21 albums op in Zulu, Engels en Afrikaans in een periode van 25 jaar en was Zuid-Afrika's best verkopende reggae-artiest. Dube werd op 18 oktober jl. voor zijn huis in Johannesburg vermoord. In AfrikaNieuws schreef Michel Vink onderstaand In Memoriam.
 
De moord vond plaats in het bijzijn van zijn zoon en dochter, waarschijnlijk door een aantal autodieven in een buitenwijk van Johannesburg in de avond van 18 oktober 2007.

Op een boerderij vlakbij het plaatsje Ermelo in Oost-Transvaal werd in 1964 Lucky Philip Dube (zijn achternaam dient uitgesproken te worden als 'doe-bee') geboren. Zijn geboorte was zoals die van vele Zulu-kinderen in die tijd maar werd nog wat verslechterd door het feit dat zijn ouders drie maanden daarvoor waren gescheiden. Een zoon ter wereld brengen werd als een zegen beschouwd en haar moeder gaf hem de naam Lucky. Hij werd opgevoed door zijn grootmoeder, bekend als Gogo. Zij zou zijn grootste inspiratiebron worden.

Reggae
Als jongetje van vijf was het de gewoonste zaak van de wereld dat hij werkte in dienst van blanke mensen. Doordat hij op achtjarige leeftijd naar school mocht, kwam hij tot het besef dat zijn mensen zo slecht werden behandeld en toen hij negen was, begon hij in de bibliotheek te lezen over de rest van de wereld en over de wereld van de Rastafarians in Jamaica. Zijn interesse in de bijbehorende reggae-muziek groeide en van zijn bij elkaar gespaarde geld kocht hij platen van Peter Tosh. Hij richtte in zijn schoolperiode de band The Sky Way Band op. Ondanks het korte bestaan van dit gezelschap maakte het al duidelijk wat de toekomst zou zijn.

Toch had Lucky het niet naar zijn zin op de school en kwam op een andere school, waar hij een radio kocht. Toen hij achttien was begon zijn carrière in de muziek toen hij Mbaqanga-zanger werd in een groep van traditionele Zulu-zang en -dans. Met een aantal muzikanten die nu nog in zijn band spelen maakte hij een aantal cassettes onder de naam Lucky Dube and the Supersoul.

In 1985 wordt geschiedenis geschreven wanneer Lucky de eerste reggaeplaat ooit in Zuid-Afrika opgenomen maakt. Het wordt een groot succes en de successen die volgen worden uitgebracht over de hele wereld. Het is ook rond deze tijd dat de autoriteiten van Zuid-Afrika zich zorgen beginnen te maken over de maatschappij-kritische teksten die Lucky in zijn songs heeft verwerkt. Maar Lucky is niet meer te stoppen en wint veel prijzen in de jaren die volgen. Interessant detail is dat gedurende de week die volgde na de release van het album Prisoner, eind 1989, drie politieke gevangenen, Walter Sisulu, Ahmed Kathrada en Andrew Mlangeni, van Robben Island werden vrijgelaten.

Commercieel en kritisch succes
Lucky Dube heeft zich gedurende de laatste Apartheidsjaren niet onthouden van pittige kritiek op het regime. Die waren daar op hun beurt uiteraard niet zo gelukkig mee. Het had dan ook weinig gescheeld, of Lucky had op mysterieuze wijze het veld moeten ruimen.

Dube slaagde er in meer succesvolle platen te maken en won verschillende prijzen. In 1995 kreeg hij een wereldwijd contract met Motown. Bovendien werd hij in 1996 uitgeroepen tot de bestverkopende Afrikaanse artiest van het jaar. Meerdere prijzen volgden. Inmiddels konden we in Nederland Lucky en zijn band al vele malen bewonderen. Zijn shows kenmerkten zich door een energieke dansact, waarbij de complete band meedeed.

Een groot gemis voor de Afrikaanse muziek en voor de Zuid-Afrikaanse in het bijzonder...
 
Michel Vink
 
Dit in memoriam verscheen eerder in AfrikaNieuws van 26 oktober 2007

Michel Vink is een groot liefhebber van Afrika, wat je noemt een 'afrofreak'. Hij recenseert voor AfrikaNieuws bijzondere cd's van Afrikaanse artiesten. Eerder door Michel geschreven recensies zijn te vinden op zijn website .


Lucky Dube trad in Nederland voor het laatst op in Paradiso (Amsterdam), Paard van Troje (Den Haag), 013 (Tilburg) en Oosterpoort (Groningen), van 8 t/m 11april van dit jaar.


<< naar Magazine


meer foto's voor
Zuid-Afrika's reggae-ster Lucky Dube vermoord: fotofotofoto
Meer in Kunst:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...


Meer in Zuid-Afrika:
Xai Xai Lounge - township café's in Amsterdam en Den Haag
Xai Xai Lounge is de centrale ontmoetingsplek van het festival met een...

Kliptown Stories. Verhalen van Zuid-Afrika
Gespreksleider Stephan Sanders spreekt met gasten van het festival: regisseur...

Township Café - Xai Xai Lounge
In het (gratis toegankelijke) townshipcafé komt alles bij...


Magazine actueel:
Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites bij dit artikel:
In memoriam in AfrikaNieuws
http://www.afrikanieuws.nl/site/list_messages/12368

Officiele site van Lucky Dube
http://www.luckydubemusic.com/

Wikipedia - Lucky Dube
http://en.wikipedia.org/wiki/Lucky_Dube

Condoleance.nl - Lucky Dube
http://www.condoleance.nl/registers/register_9435.html

Recensie optreden in Nederland, april 2007
http://www.deadline.nl/news/Swingende+geluksavond+met+Lucky+Dube

YouTube - optreden in Paradiso, Amsterdam, april 2007
http://www.youtube.com/watch?v=adaUtM05TTQ

Obituary by Walter Wilson Nana, Cameroon in AfricaNews
http://www.africanews.com/site/list_messages/12373

Muziek
hyperlinks index Africaserver

Zuid-Afrika
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 264 milliseconds.