Hans & Doenan

Trans African Highway - Eindelijk Rijden !!! - On the road again
30 Oct. 2007 - AfricaLive

Hans en Doenan - twee van de 5 Delftse studenten die op een motor door Afrika trekken om duurzame technologie onder de aandacht te brengen - melden vanuit Zambia en Tanzania, dat ze - na alle oponthoud en omzwervingen - eindelijk weer op weg zijn naar het zuiden. Drie bijdragen in één column
 
Trans African Highway
Hans, 30 oktober 2007

Zambia, een dunbevolkt land met maar 14 inwoners per vierkante kilometer, is na de drukke Swahili kust weer totaal anders voor ons. Eindeloze wegen en uitgestrekte groene landschappen met af en toe een dorp bepalen het beeld. Opmerkelijk is de vruchtbare maar niet gecultiveerde grond. In mijn ogen apart als je ziet dat nabijgelegen gebieden worden geplaagd door overbevolking, overbegrazing en houtkap en de daar uit voorkomende droogte. Ik vraag me af waarom dat hier is uitgebleven. Is het land hier toch niet zo leefbaar en vruchtbaar als het lijkt? Waarom was buurland Zimbabwe met waarschijnlijk de zelfde vegetatie en vruchtbaarheid de graanschuur van Afrika en is Zambia dat niet? Misschien ligt het aan het politieke klimaat? Ik weet het antwoord niet, maar als ik zo door Zambia rijd dan denk ik dat dit land zeker potentie heeft om de nieuwe graanschuur van Afrika te worden.

Ons laatste deel van de reis gaat zoals vele delen van de reis over de Trans African Highway. Dit laatste stuk van de belangrijke verbindingsweg tussen Noord en Zuid Afrika wordt voornamelijk gebruikt door vrachtverkeer wat tussen de haven van Dar es Salaam en Lusaka (hoofdstad Zambia) rijdt. De vrachtwagenchauffeurs rijden met hun zwaar beladen trucks de 2000 km vaak zonder goed te rusten en zorgen door oververmoeidheid voor veel ongelukken op dit traject. De rit door het noorden van Zambia word dan ook getekend door verongelukte en uitgebrande vrachtwagens op en naast de weg. Frequent moeten we slalommen om het resultaat van een vreselijk ongeluk. We zijn de stille passerende getuigen en we zien uitgebrande karkassen, in elkaar gedrukte cabines, een lichaam dat roerloos in een plas van bloed ligt en de hysterische menigte daaromheen.

Gelukkig verplicht onze wet vrachtwagenchauffeurs te rusten en is er toezicht opdat het ook daadwerkelijk gebeurd. Hier in Afrika is dat niet zo met alle gevolgen van dien. Naast dat de chauffeurs een groot aandeel hebben in de verspreiding van HIV zijn ze een slapend gevaar op de weg. Lastige jongens die truckers.

Eindelijk rijden !!!
Doenan, 23 oktober 2007

Lieve mensen, het is 6 uur ‘s ochtends en na een korte maar welverdiende nachtrust kijk ik uit over de zee. Een louche hotelkamer met koude douche is alles wat ik nodig heb om mij gelukkig te voelen. Het uitzicht is fantastisch en pas na het genieten van de zonsopgang bedenk ik mij het belang van dit foto moment. De totale magie van dit moment is dus niet op foto gevat maar terwijl ik kijk naar het uitzicht wat hier op de foto te zien is denk ik terug aan de laatste paar weken.

Ik ben sinds Douala, Kameroen bezig met het verschepen van onze auto en motoren. Dat de verscheping niet geheel vlekkeloos zou gaan was te verwachten, het werk en de vertraging die we uiteindelijk gehad hebben waren zelfs in het ergste scenario bijna niet denkbaar. Een kleine opsomming. In Douala heeft de expediteur verzuimd een douane papiertje in te vullen, één week vertraging. De boot zou in dertig dagen van Douala naar Mombasa varen met twee overstapjes éénmaal in Valencia, Spanje, en éénmaal in Jedda, Saudi Arabia. Bij de tweede overstap ging het fout, De boot die onze container mee moest gaan nemen was kapot. Op de datum van eigenlijke aankomst in Mombasa, dertig dagen na vertrek van onze container uit Doala, vertrok er een ‘rescue’-boot vanuit Mombasa naar Jedda om onze, en nog vele andere, containers op te halen. Vertraging 12 dagen. Aankomst in Mombasa, Maandag 15 oktober 8 uur ’s ochtends. Voor het eerst in maanden gaat dingen van een leien dakje want de container staat al om 10 uur op de kade. Onze expediteur in Mombasa heeft gezegd dat de hele procedure van het vrij krijgen van de container 2 á 3 dagen zal duren, en ik heb stille hoop woensdag ochtend onze container open te kunnen maken. Na elke dag urenlang met de formaliteiten bezig geweest te zijn hebben we op vrijdag 19 oktober om 9.30 ’s avonds de volle beschikking over onze motoren. Ofschoon te laat en ofschoon ik boos en gefrustreerd ben over de trage gang van zaken lijkt het toch alsof we beloond worden voor ons doorzettingsvermogen want als een geschenk uit de hemel startte de kapotte motor na een aantal keer proberen. De motor rijdt nog steeds zonder problemen. Gisteren na het afhandelen van de laatste details met de expediteur konden we om 4 uur ’s middags wegrijden.

De reis voert zuidwaarts naar LungaLunga de grenspost met Tanzania. Vanaf de grens voert een stoffige zandweg ons richting Dar Es Salam, waar we uiteraard nog niet aankomen. Om 21.30 komen we aan in Tanga, ja zo heet het hier echt! Na het eten ploffen we neer in ons louche hotel om uitgeteld aan een welverdiende nachtrust te beginnen. Als ik wakker wordt krijg ik het geschenk van het uitzicht. De beloning voor alle frustraties van de laatste dagen. Ik kijk terug naar bovenstaande foto en weet dat dit moment me altijd bij zal blijven.

On the road again
Hans, 21 oktober 2007

Het is dan eindelijk zover. De Pathfinder en de drie motors zijn geland. Vrijdag hebben we de container in de haven van Mombasa geopend en gelukkig kwam alles eruit zoals het er in ging. Daarom kunnen we na een afwezigheid van bijna 2 maanden morgen weer met auto en motors onze weg richting Kaapstad vervolgen.

Helaas is vertraging in Afrika niet heel erg zeldzaam. In de planning moet je altijd rekening houden met het onvoorziene. Hier gaan de zaken vaak niet zo als gepland. Zo is het dus ook met het verschepen van onze spullen van Kameroen naar Kenia gegaan. Initieel zou het verschepen een maand gaan duren, maar door een defecte boot en vertraging bij het laden en lossen heeft de oversteek nu bijna twee maanden gekost.

Gelukkig hebben we de wachttijd goed kunnen gebruiken om projecten te bezoeken en te verslaan. Het wachten op de spullen hebben we vooral in Diani Beach gedaan. Deze toeristenbestemming ligt vlakbij Mombasa en is lang niet een slechte plek om je tijd door te brengen. Dankzij Alberta la Scala, die haar vakantiehuis voor weinig beschikbaar heeft gesteld, hadden we een goede uitvalsbasis voor de vele uitstapjes naar de haven van Mombasa. Mamma Alberta, een charmante Italiaanse dame met een verleden in de show biss, heeft met haar riante steun de tijd hier in Diani zeker veraangenaamd. Op www.superkenya.com is haar huis te zien.

Alhoewel de kust van Kenia een paradijselijk oord is met alle gemakken van dien is de zin om “on the road” te zijn nog nooit zo groot geweest. Na een aanzienlijke tijd omringd te zijn door zee en zand roept het asfalt. De laatste weken zijn aangebroken waarin we nog zo’n 5500 km hebben te gaan. Door het ontstane tijdgebrek hebben we ervoor gekozen om de snelste route richting Kaapstad te nemen. Via Tanzania, Zambia en Botswana gaan we naar Zuid-Afrika. We zullen hierdoor niet meer in Mozambique en Malawi komen.
 
Hans & Doenan
 
AfricAlive; de expeditie dwars door Afrika om duurzame technologie te promoten.
In het kader van het 33ste lustrum van de TU Delft trekken 5 studenten en een professionele cameraman er op uit om Duurzame Technologie bekendheid te geven bij het grote publiek. 5 projecten in Afrika zullen worden getoond aan het publiek via radio, televisie, internet, dagbladen en tijdschriften.
Op 8 Juni 2007 is het startschot gegeven door dhr. van Luijk, de bestuursvoorzitter van de TU Delft, de hele dag was gevuld met activiteiten in het kader van Duurzaamheid en Afrika.

Eerdere weblogs van de teamleden zijn hier te lezen en bekijken


<< naar Magazine
COLUMNS van andere auteurs:
Zuid-Afrikaans optimisme
Met het South African Institute for...

Veel over, weinig uit Afrika op IDFA 2011
In het programma van het IDFA 2011, het...

Het Zuid-Afrikahuis
Het Zuid-Afrika Huis aan de Amsterdamse...

China in Europa’s achtertuin
Leo de Haan, rector van het Institute...

Chapeau Zuid-Afrika
Leo de Haan, de nieuwe rector van het...

De grondstoffenrijkdom van Afrika
Leo de Haan, de nieuwe rector van het...

De weerbarstige geografie van Afrika
Leo de Haan, de nieuwe rector van het...

Nog één keer de neo-patrimoniale staat in Afrika
Leo de Haan, de nieuwe rector van het...

Hoe staat het met de armoede in Afrika?
Leo de Haan, de nieuwe rector van het...

Wat is Afrikastudies eigenlijk?
Leo de Haan, de nieuwe rector van het...

Waar ligt Afrika?
Leo de Haan, de nieuwe rector van het...

Kunst in Bamako, een maand Bogolan (III)
Studenten van de opleidingen Beeldende...

Kunst in Bamako, een maand Bogolan (II)
Studenten van de opleidingen Beeldende...

Kunst in Bamako . Een maand Bogolan
Studenten van de opleidingen Beeldende...

nawoord Ethioblog Joep Pelt no. 12 / Joep Pelt in Ethiopië
Nog eenmaal, twee weken na terugkeer in...

Ethioblog Joep Pelt no. 11 / Joep Pelt in Ethiopië
De bekende musicus Joep Pelt is de...

Donne-moi Un Bic !
Sven Jense is a young film- and...

Kokossoep
Mangrove, die een van de vegetaties in...

Route de la Espoir – becoming Africa
Sven Jense is a young film- and...

Seo - het gaat goed, in Mali
Ton en Imelda, een Amsterdams stel van...

IFFR 2009 bewijst bestaansrecht Africa in the Picture
De 38e editie van het Internationaal...

Africa's illegal love
Sybilla Claus, Afrika-redacteur bij het...

Experience of Viafrica staff member in Kenya on last elections
Viafrica Kenya is represented by three...

Van Zanzibari en Verdonk
Vanaf vandaag zou in het Amsterdamse...

Wat te doen met fragiele staten?
ASC directeur Leo de Haan houdt de...

Muzikaal weblog vanuit Mali
Singer-songwriter Joep Pelt die in...

Van het strand naar Asylum Down
"Voetbal, bier en feestjes. Daar gaat...

Akwanga - gekookte yam met tomatensaus
In het noordoosten van Nigeria, ligt...

over Kenia en of het nog wat wordt met democratie in Afrika
ZAM-hoofdredacteur maakt zich kwaad...

Koninginnedag bij ANC-verkiezing in Zuid-Afrika? - een reactie
NRC-Handelsblad correspondent Bram...

Verkiezing van een ANC-voorzitter op zijn Koninginnedags
ASC directeur Leo de Haan ziet...

EEN - jongeren op campagne om armoede de wereld uit te helpen
Afgelopen zomer heb ik als vrijwilliger...

AfricAlive: Eindpunt behaald !!
Bogdan - een van de 5 Delftse studenten...

Bob Denard: de laatste huurling?
ASC directeur Leo de Haan staat stil...

Economische levensduur
Robbert-Jan - één van de 5 Delftse...

Ghana Police Farce (a satire)
Hardly a day passes without a report of...

Geld verdienen aan Mandela
ZAM's hoofdredacteur Bart Luirink stelt...

A walk in the park
Alexander - één van de 5 Delftse...

Koude douche
Doenan - één van de 5 Delftse studenten...

Afrikaanse perikelen
Robbert-Jan - één van de 5 Delftse...

G8 Blues (a satire)
African journalist Femi Akomolafe has...

G8 willen beloftes doorhevelen naar anderen
In Gleneagles twee jaar geleden, kwam...

A Call for Re-Colonization
Reading this article may upset the...

Oudejaarsavond over de Afrikaanse staat
ASC directeur Leo de Haan blikt in zijn...

Madonna's Oliver
In het kerstnummer 2006 van het...

How not to measure poverty
How not to measure poverty: European...

Geef mij maar Madonna
Minister Van Ardenne kent geen twijfel....

Afro-pessimisten, opgelet!
Volkskrant correspondent Hans Moleman...

De vloek van goud
ASC directeur Leo de Haan geeft zijn...

Jan Pronk moet blijven
…..in Khartoem natuurlijk.ASC directeur...

Kleurrijk Afrika
Is Uw beeld van Afrika zo’n beetje...

Africa, oh, poor Africa!
Africa, oh, poor Africa! Take a look at...

Poverty is not African
A journalist said to the other: “I...


Magazine actueel:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...

Sites bij deze column:
AfricAlive 2007
http://www.africalive.nl/index.htm

Column van Robbert-Jan - Economische levensduur
http://www.africaserver.nl/magazine.htm?art=a20071009131444344&taal=nl

Column van Alexander - A walk in the park
http://www.africaserver.nl/magazine.htm?art=a20070823162700559&taal=nl

Column van Doenan - Koude douche
http://www.africaserver.nl/magazine.htm?art=a20070810172137067&taal=nl

Column van Robbert-Jan: Afrikaanse perikelen
http://www.africaserver.nl/magazine.htm?art=a20070727155719577&taal=nl


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 86 milliseconds.