Arts | Politics | Economy | Education & Sciences19 Nov 2017
artikelfotoCôte d'Ivoire
Optredens Afrikaanse reggae-star Alpha Blondy (Ivoorkust) in Nederland
Arts, 13 Nov. 2007
Alpha Blondy

Win vrijkaarten voor het concert van de Ivoriaanse reggaestar Alpha Blondy in De Melkweg. Bezoekers van de Africaserver website kunnen vrijkaarten winnen voor dit concert op 17 nov. a.s in de Melkweg, Amsterdam. Stuur uiterlijk 15 november een mail met als onderwerp "win actie Alpha Blondy Africaserver.nl" naar agenda@africaserver.nl + uw telefoon nummer.
 
De hogepriester van de Afrikaanse reggae, Alpha Blondy, staat op 17 november op het podium van de Melkweg. De zanger uit Ivoorkust is al sinds begin jaren ’80 één van de belangrijkste Afrikaanse artiesten en een belangrijke naam in de reggaewereld. Daarnaast heeft Blondy met zijn politieke betrokkenheid en inzet voor humanitaire zaken altijd een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Afrika in het algemeen en zijn land Ivoorkust in het bijzonder.

De muzikant
Seydou Koné werd in 1953 geboren in Ivoorkust. Op twintigjarige leeftijd vertrok hij voor zijn studie naar New York, waar de Christelijke zanger bij een concert van Burning Spear voor het eerst in aanraking kwam met reggae. Dit beïnvloede zijn muzikale richting voorgoed. Hij bracht de Jamaicaanse muziek terug naar zijn vaderland en nam daar in 1982 onder de naam Alpha Blondy zijn debuutalbum op: ‘Jah Glory’. Het album had grote impact en leverde hem al snel de bijnaam ‘The Bob Marley of Africa’ op, mede dankzij zijn spiritualiteit en politieke betrokkenheid.
Volgende albums, waaronder ‘Apartheid is Nazism’ en ‘Jerusalem’, de laatste opgenomen met The Wailers, versterkten de positie van Alpha Blondy als één van de voornaamste muzikanten van het Afrikaanse continent. Met teksten in Frans, Engels en zijn moedertaal Dioulahis wist Blondy een breed publiek te bereiken dat veel verder reikte dan West Afrika. Na een periode van fysieke problemen en depressies, keerde Alpha Blondy in ’91 sterk terug met het album ‘Masada’, dat hem zijn eerste gouden plaat opleverde. Volgende albums bleven sterk en vestigden Blondy’s naam voorgoed. Nog altijd is Alpha Blondy met volledige band inclusief blazers en zangeressen één van de topattracties die de reggae te bieden heeft.

De activist
Naast zijn rol als voortrekker van de reggae in Afrika speelde Alpha Blondy een andere belangrijke rol, die van politiek- en sociaal activist. Geboren uit een Islamitisch / Christelijk gezin heeft Blondy altijd de eenheid tussen geloven gepropageerd, met name Islam, Jodendom en Christendom. Zijn legendarische track ‘Jerusalem’, waarvan hij zelfs een versie in het Hebreeuws opvoerde, had grote internationale impact. Al in 1985 wist Alpha Blondy met zijn album ‘Apartheid is Nazism’ internationaal een discussie aan te wakkeren over de misstanden van de apartheid, een onderwerp dat zeker in Afrika taboe was. Daarnaast heeft Blondy zich altijd actief bemoeid met de politieke situatie in Ivoorkust en daarmee veel bijgedragen aan de ontwikkeling van zijn land. Het album ‘Yitzhak Rabin’, een ode aan de vermoordde premier van Israel, is zijn meest omstreden ooit.

De filantroop
Volgend op de rol van activist is Alpha Blondy sinds de jaren ’90 steeds meer bij te dragen aan humanitaire projecten en zijn rol als bepleiter van vrede uit te bouwen. In 2005 werd hij door de Verenigde Naties benoemd tot ‘UN Ambassador of Peace’ voor Ivoorkust. In deze rol heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd in het tot stand komen van het vredesverdrag in zijn land in 2007. Met zijn eigen organisatie ‘Alpha Blondy Jah Glory Foundation’ probeert de zanger vrouwen en kinderen in Afrika te helpen.

Ssupport act: Osagyefo (Ghana)
Naast de grootheid Alpha Blondy is er op deze avond ook ruimte voor nieuw talent. De jonge Ghanese reggaezanger Osagyefo kwam vorig jaar voor het eerst naar Nederland, met steun van Black Star Foundation, een organisatie die zich ten doel stelt om kunstenaars en artiesten uit niet-Europese landen te ondersteunen. Onlangs kwam op het nieuwe Black Star label dan ook het debuutalbum van Osagyefo uit: ‘Blaze Fire’. Naar aanleiding van deze release is de artiest voor de tweede keer op tour in Nederland, bijgestaan door Nederlandse backingband Poor Man Friend. Het werk van Osagyefo wordt gekenmerkt door aandacht voor politieke en sociale onderwerpen. De combinatie met Alpha Blondy hoeft daarom niet ver gezocht te worden.
 
Redactie AS Magazine
 
Op 27 en 28 november treedt Alpha Blondy op in 013, Tilbrug en in het Paard van Troje, Den Haag


<< to Magazine


more images for
Optredens Afrikaanse reggae-star Alpha Blondy (Ivoorkust) in Nederland: fotofotofoto
More in Arts:
Africa's Women Artists, a Growing Voice
Claudine Pommier sat on a stool in the...

Francis Kéré - Philosopher, Activist, Architect
One of the most remarkable articles in...

Jews of Nigeria - interview with filmmaker Jeff Lieberman
An image of a hut in the African forest...


Currently in the magazine:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites for this article:
Melkweg - Alpha Blondy
http://www.melkweg.nl/artikelpagina.jsp?artikelid=56898&disciplineid=muziek&agendaitemid=56899

Alpha Blondy - site officiel
http://www.alphablondy.info/index.php

Black Star Foundation
http://www.blackstarfoundation.nl/

Paard van Troje - Alpha Blondy
http://www.paard.nl/Default.aspx?event-filter=1&id=1240649

013
http://www.013web.nl/

Music
hyperlinks index Africaserver

Côte d'Ivoire
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 73 milliseconds.