artikelfotoZuid-Afrika
‘Stellenbosch-actrice’ Monic Hendrickx zet zich in voor township-kids; een interview
Kunst, 15 Jan. 2008 - Redactie Africaserver Magazine
Township-kids in Mbekweni, bij Paarl

Tijdens de opnames van de serie Stellenbosch besloot Monic Hendrickx zich in te gaan zetten voor de Lukhanyo Youth Development Organisation in de township Mbekweni bij Paarl en heeft – terug in Nederland – de stichting Small Change opgericht. Africaserver Magazine sprak in december met Monic over deze nieuwe stichting en over de serie Stellenbosch.
 
Africaserver Magazine (ASM): Monic, je was voordat de opnames daar begonnen nog nooit in Afrika geweest. Hoe heb je je verblijf daar ervaren?
Monic Hendrickx (MH): Overweldigend. Alhoewel na aankomst in Kaapstad we meteen in het donker door zijn gegaan naar Wellington, nabij Paarl om daar te draaien. Ik had op dat moment niet echt het idee waar ik was. Maar na drie maanden in de streek, waarvan we de laatste anderhalve week in Kaapstad gedraaid hebben, heb ik toch wel een goed beeld gekregen. Zuid-Afrika is een mooi land, maar ik ben vooral onder de indruk van de veerkracht van de mensen, de heftigheid en ook de mate van de gewenning aan geweld. En je merkt dat zowel blank als zwart met racisme zijn opgegroeid. Verder valt op dat nu ook blanken soms moeilijk aan werk komen. Alle bevolkingsgroepen lijken last te hebben in deze post-apartheidperiode.
Je ziet ook nog sterk dat de werelden van blank en zwart erg gescheiden zijn. Voor zwarte Zuid-Afrikanen is het moeilijk om zich uit de townships omhoog te werken. En ook op de nog steeds in bedrijf zijnde wijnboerderij waar de meeste opnamen werden gedraaid, zie je de gescheiden werelden tussen de blanke boer en de zwarte en kleurlingenarbeiders. Wij hebben zelf wel contact gezocht met de arbeiders en ook van de opnames in de township maakten we gebruik door contacten te leggen met de bewoners. Die township-bewoners hebben ons enorm geholpen met de serie.

ASM: Je hebt eerst hier in Nederland Afrikaans geleerd en er nog mee verder gegaan in Zuid-Afrika. Maar zeker als men “Cape-slang Afrikaans” spreekt, lukte het dan nog een beetje om elkaar goed te begrijpen?

MH: In Nederland heb ik het Afrikaans met behulp van een persoonlijke coach redelijk onder de knie gekregen. In het begin vooral aandacht besteed aan die moeilijke dubbele klanken zoals in ‘oor’ (in het NL: over). En in die drie maanden in Zuid-Afrika is het natuurlijk wel verbeterd. Uiteraard met de crew ter plekke, maar ook met de arbeiders konden we goed in het Afrikaans communiceren. Er werd daar niet echt plat Afrikaans gesproken. Wat me wel opviel dat de zwarte Zuid-Afrikanen in de township van Paarl liever geen Afrikaans, maar wel in het Engels willen praten.
De actrice Moshidi Motshegwa had een soort omgekeerd traject als ik. Immers zij moest Nederlands leren voor de opnames die in Nederland zijn gemaakt.

ASM: Hoe was het werken met Zuid-Afrikaanse crew en acteurs?

MH: De acteurs in Zuid-Afrika zijn gecast door de Nederlandse regisseur en de Zuid-Afrikaanse co-producent. Het viel wel op dat diens organisatie toch nog veel uit blanke Zuid-Afrikanen bestaat. Met alle Zuid-Afrikanen was het bijzonder om mee samen te werken. En we vonden het heel bijzonder om in de township te werken, ook al was de Zuid-Afrikaanse producent soms wel bezorgd voor onze veiligheid.
Op een keer was er een bandje geregeld die kwaito-muziek speelde en één van de jongens in dat bandje, die in een rolstoel zat, werd bij ons in een “bakkie” (een soort pickup met open laadbak, redactie ASM) gezet. De mensen uit de township hebben ons erg geholpen bij de opnames voor de serie; een aantal van hen speelde ook een rol als figurant. Door het werken met de mensen in de township zijn we in aanraking gekomen met het jongerenproject.

ASM: Vertel hier eens wat meer over.

MH: Wij werkten er o.a. samen met Sydwell van de 'Lukhanyo Youth Development Organisation' in de township Mbekweni bij Paarl. Sydwell is een man die zijn leven geeft om de kinderen in zijn eigen township een alternatief te bieden voor de vicieuze cirkel van geweld, criminaliteit en alcoholisme die helaas nog veel townships in zijn macht houdt. Wij hebben vertrouwen gekregen, ook door de energie van de kinderen die er bij zijn betrokken. Het is een reeds bestaande organisatie waarbij ook een jongerenwerker, een politie-agent, e.d. zijn betrokken. Wij waren meteen zeer onder de indruk en wilden helpen. Ik kreeg daar de behoefte om iets te doen. Ik heb in Zuid-Afrika toen niets beloofd, maar wilde iets opzetten, als ik terug in Nederland zou zijn.

ASM: Maar je kunt toch ook helpen door bijvoorbeeld geld over te maken aan Oxfam-Novib, Memisa of andere bestaande organisaties?
MH: Ja, maar ik heb veel vertrouwen in de mensen daar en het is een interessante, kleine organisatie. En ik wil zelf ook zien wat er met de ondersteuining en de voortgang van het project gebeurt. Bij een grote organisatie blijft er natuurlijk waarschijnlijk ook meer kleven in de kosten van de organisatie zelf. ASM: hoe gaat het nu verder met jullie stichting Small-Change? MH: We hebben hier in Nederland deze stichting opgezet, met mijzelf als voorzitter, Nicky Tüske (de uitvoerend producent) als penningmeester en Willem Quarles van Ufford (de regie-assistent) als secretaris. We hebben onszelf een half jaar de tijd gegeven om een eerste startkapitaal bij een te krijgen, nog een veiling te organiseren, een eigen website op te zetten voor de stichting, en een contactpersoon in Zuid-Afrika te regelen opdat er goede controle mogelijk is. Wij willen ook dat mensen die geld over maken, kunnen zien waar aan het besteed is. Ook het meesurfen op de publiciteit van de serie Stellenbosch werkt natuurlijk in ons voordeel. Veel mensen die hebben meegewerkt aan de serie hebben natuurlijk inmiddels ook al geld overgemaakt.

ASM: Hebben jullie ook Nederlandse acteurs en van TV-bekende personen die in Zuid-Afrika wonen – zoals Tineke de Nooij – bereid gevonden geld te geven of aan de stichting mee te werken?
MH: Ha, daaraan hebben we nog helemaal niet gedacht. Maar het is een goede tip. We gaan er meteen werk van maken.
 
© Azim Koning
 
- Monic Hendrickx speelt één van de hoofdrollen in de nieuwe TV-serie 'Stellenbosch', een zevendelig familiedrama en liefdesverhaal, spelend rond een wijnboerderij tegen de achtergrond van het Zuid-Afrika na de apartheid. 'Stellenbosch' is een gemeenschappelijke productie van NPS, VARA en VPRO en werd in november-december 2007 op Nederland-2 uitgezonden.
- Vanaf zaterdag 26 jan. wordt de serie op de Belgische TV (VRT één) uitgezonden. Op dit moment is het nog niet bekend waneer de serie op de Nederlandse TV herhaald wordt.
- Op de website van de stichting Small Change - die inmiddels is gelanceerd - vindt u meer informatie.
- Het rekeningnummer is: giro 1776, stichting Small Change, Zaandam
- Ook andere Nederlandse acteurs en actrices zetten zich in voor Afrika. Zo is actrice Halina Reijn eind vorig jaar - en met ondersteuning van Carice van Houten en Hans Kesting - als ambassadrice aan de slag gegaan voor de stichting Ujima, die aidswezen in Kenia helpt een zelfstandig bestaan op te bouwen.


<< naar Magazine


meer foto's voor
‘Stellenbosch-actrice’ Monic Hendrickx zet zich in voor township-kids; een interview: fotofotofotofoto
Meer in Kunst:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...


Meer in Zuid-Afrika:
Xai Xai Lounge - township café's in Amsterdam en Den Haag
Xai Xai Lounge is de centrale ontmoetingsplek van het festival met een...

Kliptown Stories. Verhalen van Zuid-Afrika
Gespreksleider Stephan Sanders spreekt met gasten van het festival: regisseur...

Township Café - Xai Xai Lounge
In het (gratis toegankelijke) townshipcafé komt alles bij...


Magazine actueel:
Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites bij dit artikel:
Stichting Small Change
http://www.small-change.nl/

Stellenbosch - de serie
http://www.stellenboschdeserie.nl

Kids
hyperlinks index Africaserver

Radio en televisie
hyperlinks index Africaserver

Zuid-Afrika
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 107 milliseconds.