artikelfotoGhana
Wat een supportersfeest!
23 Jan 2008 - The Road to 2010
Foto's: Arnold Pannenborg

André van der Stouwe en Marc Broere van de nieuwe website The Road to 2010 zaten tijdens de openingswedstrijd van de African Cup of Nations niet in het stadion, maar zaten er bewust buiten: "Het was een overgetelijke ervaring om hier getuige van te kunnen zijn". Marc Broere legt uit.
 
Wat mij opviel waren verschillende dingen. Het is in Nederland ondenkbaar dat er bij een voetbalwedstrijd buiten het stadion meer mensen zijn dan binnen het stadion. Het is in Nederland niet voor te stellen dat er tijdens bijvoorbeeld Feyenoord-Ajax aan de poorten van de Kuip nog eens tienduizenden mensen aan het feestvieren zijn. Verder konden de enkele duizenden supporters van Guinee gewoon in een lange optocht richting het stadion lopen, dwars door de haag van uitzinnige supporters van Ghana heen. En dat zonder politiebewaking. Stel je dat eens voor bij bijvoorbeeld Nederland-Engeland of FC Utrecht-Feyenoord.

Buiten het stadion ontmoette ik een Braziliaanse verslaggever van Reuters die al vele jaren lang iedere Afrika Cup verslaat. Hij was uit het stadion weer naar buiten gelopen. ‘Binnen is het stiller dan buiten’, zei hij. ‘ Dit hierbuiten is het echte Afrikaanse voetbal. Niet dat wat er in het stadion gebeurt.’ Het scoreverloop van de wedstrijd kon niet beter voor ons item. Tijdens de aftrap zaten we in een stampvol poolcafe vol uitzinnige supporters. Daarna reden we door uitgestorven straten . Vooral in de armere wijken van Accra zaten grote groepen mensen met z’n allen voor een televisie buiten te kijken. Wat opviel was het gemengde publiek: net zoveel meisjes als jongens. Toen het eerste doelpunt uit een penalty van Ghana viel reden we midden op een uitgestorven weg. Het was opvallend hoe snel het nieuws van het doelpunt als een lopend vuurtje rondging. Binnen enkele seconden kwamen mensen naar buiten om het doelpunt te vieren.

Toen het 1-1 werd waren we net weer bij het stadion aangekomen. Het was opvallend dat je aan de poorten van het stadion eigenlijk niet meekreeg wat er binnen op het veld gebeurde. Het geluid van de fans in het stadion werd overstemd door de muziek en de dansende menigte buiten het stadion. Het leek wel alsof er binnen in het stadion iets anders plaatsvond dan weer de mensen buiten de poort voor aan het feestvieren waren.

Toen eigenlijk niemand er meer op gerekend had werd het alsnog 2-1 voor Ghana. Het feest begon, maar ik vroeg me ook af wat er gebeurd zou zijn als het 1-1 was gebleven of Guinee uiteindelijk zelfs gewonnen had. Want immense vreugde had ook zo kunnen overslaan in een negatieve sfeer of desillusie. Maar gelukkig is het nu feest in Ghana.
 
Marc Broere
 
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op The Road to 2010, hét multimediale journalistieke project op weg naar het wereldkampioenschap. De site volgt teams en spelers die op weg zijn naar het wereldkampioenschap of ervan dromen op dat WK te kunnen acteren. De medewerkers houden u op de hoogte van bijzonder voetbalnieuws en de bijzondere nieuwtjes achter dat nieuws. Op dit moment (januari-februari 2008) volgt The Road to 2010 uitgebreid de African Cup of Nations in Ghana.

<< naar Magazine


Meer in Ghana:
Nollywood, voetbal, Obama en meer
Africa in the Picture heeft veel meer te bieden dan wat in de rest van de...

Laat Lodiers dit dorp in ellende storten - bericht in The Swakopmund Observer
BNN-presentator Patrick Lodiers houdt vast aan zijn plan om een Afrikaans dorp...

Een buitengewone obsessie - Afrikaanse homo’s als kop van jut in kerkelijke machtsstrijd
Als God van homo’s hield, had hij wel Adam en Steve geschapen, schamperen...


Magazine actueel:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites bij dit artikel:
The Road to 2010
http://www.lokaalmondiaal.net/voetbal/

Officiële site African Cup of Nations 2008
http://www.ghanacan2008.com/index.php

African Cup of Nations 2008 op AfricaNews
http://www.africanews.com/site/page/ghana_2008

African Cup of Nations 2008 op site BBC
http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/africa/default.stm

NOS Studio Sport - site African Cup of Nations 2008
http://www.nos.nl/nosstudiosport/artikelen/2008/1/27/27011952afrikacupgroepd.html

Sport en Spel
hyperlinks index Africaserver

Ghana
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 90 milliseconds.