Arts | Politics | Economy | Education & Sciences23 Nov 2017
artikelfotoCameroon, Ghana, South Africa, Tanzania, Mali, Niger, Senegal, Burkina Faso, Cameroon, Eritrea
Nog meer lezen over Afrika
Arts, 12 Aug. 2008 - Redactie Africaserver Magazine
Elmina

Alhoewel voor velen de zomervakantie - waarin vaak veel gelezen wordt - alweer voorbij is, valt er de komende maanden nog vast veel in te halen. Enkele keren per jaar brengen wij een selectie van nieuwe interessante boeken uit/over Afrika. Met dit keer o.a. boeken over Elmina (het voormalige slavenfort in Ghana) over Nederlandse literatuur in Zuid-Afrika, over wielrennen in Afrika, over de Sahara, over een Senegalese vluchteling, het boek van 25 bekende Nederlanders aan/over Mandela, nieuwe romans van schrijfsters uit Kameroen en Tanzania, en een boek over 'Reizen met Respect'.
 
Zwarte nacht - Léonora Miano
De in Kameroen geboren Léonora Miano bezingt de liefde voor haar prachtige geboorteland, maar zij beschrijft tegelijkertijd de trieste werkelijkheid van het dagelijks leven en geeft een verontrustend beeld van een continent dat nog altijd worstelt met zijn koloniale verleden.
Zwarte nachtis een actuele roman over de verwoestende burgeroorlogen in Afrika. Wanneer Ayané na haar studie in Frankrijk terugkeert naar haar imaginaire geboorteland Eku in het hart van Afrika, treft ze een nagenoeg verlaten dorp aan. De mannen zijn vertrokken om werk te zoeken en hebben vrouwen, kinderen en ouderen in lusteloze verveling achtergelaten. De burgeroorlog die verwoestend door het land trekt, lijkt aanvankelijk aan de kleine slaperige gemeenschap voorbij te gaan totdat op een avond een gewapende groep mannen het dorp binnenvalt, op zoek naar jongens en meisjes om in te lijven bij hun troepen. De bewoners worden totaal overdonderd en er ontvouwt zich een vreselijk drama. De dorpelingen worden gedwongen deel te nemen aan een barbaars ritueel dat zij nooit meer zullen vergeten.

Elmina, building on the past to create a better future - ed. by E. van Steekelenburg
Het oude Nederlandse slavenfort met bijgebouwen in Elmina, Ghana, is in 2007 gerestaureerd. Het project werd vanaf het begin breed aangepakt.
Met het oog op de toekomstige functie als toeristische trekpleister werd er een informatiecentrum in het complex ondergebracht. Er werd een werkgelegenheidsproject opgezet om op de lange termijn te kunnen voorzien in het onderhoud van de monumentale panden. Dit alles resulteerde in een toename van het toerisme, een heropleving van traditionele ambachten en een toenemende vraag naar locale producten. Als gevolg daarvan verbeterden de leefomstandigheden van de plaatselijke bevolking. Elmina is het verslag van een geslaagd en duurzaam project. Het biedt daarnaast praktisch advies over projectdesign en -management voor organisaties die op een vergelijkbaar terrein aan de slag willen gaan. Het boek is geïllustreerd met foto's van Nana Kofi Acquah.

Heerengracht, Zuid-Afrika, Nederlandse literatuur van Zuid-Afrika - door Eep Francken en Olf Praamstra (beiden verbonden aan de Univ. Leiden)
De wereld is één grote multiculturele samenleving en elke literatuur draagt daarvan de sporen. Wij zijn steeds meer vertrouwd geraakt met ‘migrantenliteratuur’ en kijken met andere ogen naar de rijke koloniale traditie van de Indische, Surinaamse en Antilliaanse Nederlandse literatuur, ontstaan in de zeventiende en achttiende eeuw – de tijd van de grote Nederlandse handelscompagnieën die koloniën stichtten in Oost en West. En in Zuid: ook Zuid-Afrika kent een omvangrijke literatuur in het Nederlands, naast de beroemde Afrikaanse letterkunde van Eybers, Brink en Breytenbach. Maar vreemd genoeg kennen we die literatuur niet: zowel in Zuid-Afrika als in Nederland is zij in de vergetelheid geraakt. Heerengracht, Zuid-Afrika bezorgt deze Zuid-Afrikaanse Nederlandse literatuur opnieuw de plaats die haar toekomt.

Een huis in Afrika -Anne Adoswa
Anne Adoswa debuteerde in 1996 met de roman De verstekeling, het verhaal van een Nederlandse die met een Tanzaniaan getrouwd is. Daarna volgde Vergadering in een brandend huis, twee novelles over de perikelen van een welzijnwerkster.
Anne is getrouwd met Issa, afkomstig uit Tanzania. Na twintig jaar in Nederland gewoond te hebben wil Issa heel graag een tweede huis in zijn geboorteland kopen. Dat huis moet in de stad van zijn familie staan, zodat hij die regelmatig op kan zoeken. Zij kunnen dan, bij afwezigheid van Anne en Issa, gebruik maken van dit kostbare bezit. Zo vertrekken Anne en Issa op een goede dag naar Tanzania om alles te regelen. Het is het begin van een enerverende reis, langs familieleden, vrienden en uiteraard vele huizen waarin hun relatie af en toe op scherp komt te staan. Tijdens hun zoektocht komen de culturele verschillen tussen Europa en Afrika naar boven en lijkt het rijke Europa soms heel ver weg. Een huis in Afrikais een meeslepende, soms geestige roman over de verschillen tussen twee culturen, maar ook over de overeenkomsten.

Sahara, stad en savanne, een reis door Mali en Niger - door Jan Kees van de Werk
Met alle zintuigen aan, op maximaal volume, beschrijft Jan Kees van de Werk in Sahara, stad en savanne zijn indrukken tijdens een maandenlange reis door Mali en Niger. Er bestond nog geen boek waarin zich zo beeldend van dag tot dag het lokale West-Afrikaanse leven voor de lezer ontvouwt, mondeling overgeleverde verhalen, gedichten, liederen en spreekwoorden over de bladzijden dansen. Vraagstukken over de zin en onzin van ontwikkelingshulp gaat hij daarbij niet uit de weg. Als voorbeeld voor de buitenlandse hulpverlening is gekozen voor de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV.
Sahara, stad en savanne is een boek vol literaire luister, geuren, kleuren en geluiden. De lezer wordt meegevoerd naar stoffige steden en droge dorpen waar dromedarissen door zandstraten dwalen, glinsterende plakken zout verkocht worden, tabaksbladeren tot poeder gestampt, indigo stoffen in de warme wind wapperen en runderen midden op straat traag de zon herkauwen.

Voor Nelson Mandela, verhalen en voetnoten uit Nederland bij zijn negentigste verjaardag - red. Bart Luirink
Met bijdragen van Laetitia van den Assum, Jan van Benthem, Erik van den Bergh, Rudi Boon, Conny Braam, Theo Brinkel, Marnix de Bruyne, Darius Dhlomo, Adriaan van Dis, Caroline van Dullemen, Marlene Dumas, Bart de Graaff, Evelien Groenink, Peter Hermes, Albert van den Heuvel, Peter ter Horst, Lieve Joris, Ineke van Kessel, antoine de kom, Peter Kooijmans, Bart Luirink, Gitte Postel, Coen Stork, Ed. van Thijn, Maxime Verhagen, Bram Vermeulen.

Hete Glassplinters, le tour d'Afrique - Chris Keulen
‘Alsof je hete glassplinters inademt’, zo voelt het fietsen in Senegal volgens oud-wielrenner Peter Winnen. De ingrediënten van de sport: stof, droogte en temperaturen van ver boven de veertig graden. Vijf jaar lang fotografeerde Chris Keulen de belangrijkste koersen van Afrika. Hij was in Senegal, twee maal in Burkina Faso, Kameroen en Eritrea. Voor de serie uit Burkina Faso ontving Keulen in 2001 zowel de eerste prijs bij World Press Photo als bij de Zilveren Camera (sportseries). Voorjaar 2008 verschijnt zijn wielerboek onder de titel Hete glassplinters naar het citaat van Peter Winnen, die ook de inleiding schreef.
In Hete glassplinters gaat het om het Afrikaanse leven aan de hand van het wielrennen. De dromen en de ambities van de renners worden getoond in ruim 70 foto’s. Het avontuur telt, evenals de wil om hogerop te komen. Ploegentactiek ontbreekt, doping ook. Afrikaanse renners moeten zichzelf redden.
zie ook de tentoonstellingen in Maastricht, Amsterdam en Breda

De Gelukzoeker - Marcel van Engelen
In het jaar 2000 belandt Amadou, een intelligente jongeman uit het West-Afrikaanse Senegal, in Amsterdam. Zoals menig Afrikaan heeft hij altijd van een leven in het Westen gedroomd, en nu hij er is hoopt hij werk te vinden en geld te verdienen voor zijn straatarme familie. Maar werk vindt hij niet en een verblijfsvergunning krijgt hij evenmin. Een paar jaar achtereen verblijft hij aan de zelfkant van onze samenleving; wanhopig en vereenzaamd dwaalt hij er rond. Tot hij, min of meer bij toeval, een illegaal baantje vindt dat ook nog wonderlijk goed betaalt. Plotseling kan het geld naar zijn familie back in Africa stromen. Als hij ten slotte rijk naar zijn geboorteland terugkeert, blijkt hij er zozeer van vervreemd te zijn dat het leven er bijna even moeilijk wordt als in Nederland.
De gelukzoeker is een boek over de harde confrontatie van het rijke Westen met het arme Afrika, over het schemerige bestaan van een illegaal in Nederland en een onmogelijke vriendschap.

Reizen met respect: hoe vakantie helpt tegen armoede- Hans van de Veen
Van de townships in Zuid-Afrika tot de geïsoleerde bergstreken in Laos, van de Mosquito Coast in Honduras tot de Aboriginals in Australië: overal ontwikkelen lokale mensen, groepen en gemeenschappen nieuwe toerisme-initiatieven. Ze beginnen een bed & breakfast, zetten een tour op langs hun koffie- of theeplantages of bouwen met het hele dorp een guesthouse voor de toeristen.
Met ruim 30 pagina's met informatie over veel landen in Afrika.
Deze gids helpt de reiziger te reizen met respect, op zo'n manier dat de bevolking en de natuur in al die verre landen er werkelijk beter van worden. En door uit de talloze initiatieven er 250 te selecteren die onze aandacht meer dan waard zijn.
Breng een bezoek aan die kleinschalige ecolodge aan de rand van het regenwoud, leer lokale gerechten koken bij de leden van die vrouwengroep of logeer een paar dagen in dat boerendorpje waar de tijd heeft stilgestaan. Goed voor hen én goed voor jou: het levert een unieke ervaring op, echt contact met de bevolking, inzicht in hun manier van leven en cultuur, een kennismaking met de natuur die deel uitmaakt van hun leven, en misschien wel blijvende contacten. Zoals het motto luidt van een van die kleine lokale toerismeprojecten: 'Come as a visator, leave as a friend.'
 
Azim Koning
 
Zwarte nacht - Léonora Miano (vertaald door Nini Wielink)
ISBN 9789047200642 - € 17,95 - Uitgeverij Artemis 2008

Elmina, building on the past to create a better future
ISBN: 9789068324730 - € 24,50 - KIT Publishers 2008

Heerengracht, Zuid-Afrika - Eep Francken & Olf Praamstra
ISBN 9789025418465 - Uitgeverij Contact, 2008

Een huis in Afrika - Anne Adoswa
ISBN 9789045000992 - € 18,95 - Uitgeverij Atlas 2008

Sahara, stad en savanne - Jan Kees van de Werk
ISBN 9789068324792 - € 19,50 - KIT Publishers, 2008

Voor Nelson Mandela - Bart Luirink (red.)
ISBN 9789053306284 - € 15,00- Uitgeverij Mets & Schilt, 2008

Hete glassplinters - Chris Keulen
ISBN 9789077386057 - € 35,00 - Uitgever Ipso Facto, 2008

De Gelukzoeker - Marcel van Engelen
ISBN 9789023425519 - € 17,90 - Uitgeverij De Bezige Bij 2008

Reizen met de respect - Hans van de Veen
ISBN 9789025743048 - € 17,95 - Uitgeverij J.H.Gotmer/H.W.J.Becht
Klik hier voor de eigen website van Reizen met Respect
En klik hier voor de website van Te gast in ....


<< to Magazine


more images for
Nog meer lezen over Afrika: fotofoto
More in Arts:
Africa's Women Artists, a Growing Voice
Claudine Pommier sat on a stool in the...

Francis Kéré - Philosopher, Activist, Architect
One of the most remarkable articles in...

Jews of Nigeria - interview with filmmaker Jeff Lieberman
An image of a hut in the African forest...


More in Ghana:
Exchange of knowledge and information on Architecture
An important part of the exchange of ArchiAfrika’s information on African...

Anansi Masters – World traveller Anansi finds a virtual home
This fall lots of things are happening around Anansi, the spider who plays such...

Entrepreneurial Decisions across Borders
Third International Policy and Expert Meetingon November 22nd 2006:...


More in South Africa:
Art and the hell of the African underworld at Holland Festival - Interview with Brett Bailey
For the past 14 years, the South African director Brett Bailey and his company...

A Zimbabwean refugee camp in a downtown Jo'burg church
Three weeks ago I visited the Methodist Church of Southern Africa in downtown...

Thesis on Sexual Violence Against Lesbian Women in South Africa
South Africa was the first state worldwide that placed sexual orientation under...


More in Tanzania:
Tanzanian students produce magazine on architecture and the city
The 2012 spring issue of the ArchiAfrika newsletter pays much attention to...

Mayworld in East Africa - Videoblogs
As May world turnsYou can follow the first steps in my life as a video...

Grzimek's Heritage
Professor Bernhard Grzimek died 20 years ago on 13th March 1987. He first came...


More in Senegal:
Sister Fa, on Senegal, her Hip Hop Career and "Education sans Excision"
With eyes fixated on the hotel lobby TV, Sister Fa looks at me and apologises...


More in Burkina Faso:
Francis Kéré - Philosopher, Activist, Architect
One of the most remarkable articles in the January 2013 issue of ArchiAfrika...


Currently in the magazine:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites for this article:
Africaserver - Doorlezen over Afrika
http://www.africaserver.nl/magazine.htm?art=a20070918152550351&taal=nl

Africaserver - Verder lezen over Afrika
http://www.africaserver.nl/magazine.htm?art=a20070306160136211&taal=nl

Africaserver - Lezen over Afrika
http://www.africaserver.nl/magazine.htm?art=a20070130161101299&taal=nl

KIT Publishers - Elmina
http://www.kit.nl/smartsite.shtml?ch=FAB&id=6738&ItemID=2475&RecordTitle=Elmina

De Kracht van Cultuur - Elmina, building on the past to create a better future
http://www.powerofculture.nl/nl/actueel/2008/augustus/Elmina

Uitgeverij Artemis - Zwarte Nacht
http://www.uitgeverijartemis.com/result_titel.asp?Id=60

website van Leonora Miano
http://www.leonoramiano.com/index.php

Uitgeverij Contact - Heerengracht
http://www.uitgeverijcontact.nl/index.php?id=844

Uitgeverij Atlas - Een huis in Afrika
http://www.uitgeverijatlas.nl/result_titel.asp?Id=1813

KIT Publishers - Sahara
http://www.kit.nl/smartsite.shtml?ch=FAB&id=6738&ItemID=2347&RecordTitle=Sahara,%20stad%20en%20savanne

Uitgeverij Mets en Schilt - Voor Mandela
http://www.metsenschilt.com/info/9789053306284.html

Chris Keulen - Hete glassplinters
http://www.chriskeulen.com/heteglassplinters/index.html

Uitgeverij De Bezige Bij - De Gelukzoeker
http://www.debezigebij.nl/boekboek/show/id=100675/dbid=16834/typeofpage=66357

Dominicus - Reizen met respect
http://www.dominicus.info/index.php?action=boekdetail&bid=215

Website Reizen met respect
http://www.reizenmetrespect.com/

Literature/books
hyperlinks index Africaserver

South Africa
hyperlinks index Africaserver

Tanzania
hyperlinks index Africaserver

Eritrea
hyperlinks index Africaserver

Cameroon
hyperlinks index Africaserver

Niger
hyperlinks index Africaserver

Senegal
hyperlinks index Africaserver

Ghana
hyperlinks index Africaserver

Burkina Faso
hyperlinks index Africaserver

Mali
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 205 milliseconds.