Africa in the Picture 2008
artikelfoto
Highlights from the Motherland
19 Aug. 2008
Terra Sonambula, Teresa Prata, Mozambique 2007

Hoogtepunten uit de recente filmproductie van het Afrikaanse continent, waaronder Terra Sonambula - Sleepwalking Land van Teresa Prata, een poëtisch verhaal over een jonge wees en een oude man die alle hoop verloren heeft, in het door oorlog verwoeste Mozambique. Net als in het hele programma komt ook in de hoogtepunten het thema leiderschap in vele films terug.
 
Leiderschap in de politiek met de documentaire Coming of Age van Judy Kibinge waarin op een unieke manier de geschiedenis van de Keniaanse politiek wordt samengevat. Leiderschap in de media in Magic Radio van Luc Peter & Stéphanie Barbey, wat een nieuw en interessant licht werpt op de rol van radio in Afrika. Leiderschap in de muziek - hiphop, geboren in de Bronx, maar opgegroeid in Afrika - in Fangafrika, La Voix Des Sans Voix van Staycalm! Productions. Leiderschap in de sport in The Fighting Spirit van George Amponsah over de Ghanese boksstad Bukom, waar de jongeren vechten – letterlijk en figuurlijk - om de wereld te veroveren.

Terra Sonambula - Sleepwalking Land, Teresa Prata, Mozambique 2007
Magisch realistische film over de gevoelige Muidinga in het door oorlog verwoeste Mozambique. Muidinga vindt een dagboek naast een lichaam. Het is het verhaal van Farida die op een oud schip op zee woont en haar zoon zoekt. Muidinga is ervan overtuigd dat hij de verloren zoon in het dagboek is. Samen met Tuahir, een oude verhalenverteller, gaat hij op zoek naar zijn moeder. Gebaseerd op Mia Couto’s gelijknamige roman. Kreeg in India de FIPRESCI-prijs 2007 voor beste film.

Coming of Age, Judy Kibinge, Kenia 2008
Coming of Age laat op een unieke manier de geschiedenis van Kenia zien. We krijgen een kijkje in de Keniaanse politiek te zien door de ogen van een opgroeiend meisje. Zij vertelt over de ontwikkelingen in het land onder ‘vader’ Kenyatta, dictator Daniel arap Moi en uiteindelijk onder Mwai Kibaki, en vraagt zich af of democratie er ooit echt volwassen kan worden.
De documentaire leverde Kibinge een speciale vermelding op bij de Africalia ‘Distinction in a Documentary’ Competition.

Magic Radio, Luc Peter & Stéphanie Barbey, Niger 2007
In Niger, waar meer dan tachtig procent van de bevolking analfabeet is, is radio het belangrijkste medium voor communicatie. Radio is overal: in de huizen, op straat, zelfs in de jungle. De radio entertaint, informeert, checkt de machthebbers en zorgt ervoor dat inwoners van Niger de microfoon grijpen en via radiogolven aan democratie kunnen ruiken. Intense documentaire die het verhaal vertelt van Nigers FM-revolutie.

Fangafrika, La Voix Des Sans Voix, Staycalm! Productions, Frankrijk 2007
Hiphop mag dan wel zijn ontstaan in de Bronx, in Afrika is de hiphop volwassen geworden. In Ouaga, Burkina Faso komen Afrika’s beste hiphoppers bijeen om via hiphop problemen te tackelen die Afrikanen overal raken. Het is een van de weinige middelen in Franstalig Afrika die eerlijk zijn en mensen aanzetten om na te denken. Fangafrica is een hommage hieraan met artiesten als Didier Awadi, Smockey, Apkass, Pee Froiss, Tata Pound en de Ouaga All Starz.

The Fighting Spirit, George Amponsah, Ghana 2007
Bukom is een Ghanese stad waar jongeren uit de sloppenwijk vechten om weg te komen. Meerdere wereldberoemde boksers komen hiervandaan, zoals wereldkampioen halfzwaargewicht Azumah ‘Zoom Zoom’ Nelson. The Fighting Spirit is het verhaal van drie boksers en hun strijd om respect, roem en internationaal prijzengeld. Een verslag van hun winst en verlies, zowel binnen als buiten de ring. Over ambities van de huidige generatie Ghanese jongeren tegen het decor van het stadje dat de meest bekwame boksers ter wereld voortbrengt.
 
Redactie AS Magazine
 << naar Magazine


meer foto's voor
Highlights from the Motherland: fotofotofotofotofoto
SPECIAL: Africa in the Picture 2008
Nollywood, voetbal, Obama en meer
Africa in the Picture heeft veel meer...

Invicible Women of Ethiopia - Vrouwelijk leiderschap in Ethiopië
Publiek interview met Alem Desta over...

Schaduwen over Frans Afrika
Welke rol hebben Frankrijk en België...

Maghreb in the Picture
Een selectie van recente films uit...

Gay Africa
Homoseksualiteit in Afrika is nog...

Angola in the Picture
Op 6 september zijn er na 16 jaar weer...

Ladies' Night - de vrouw in de Afrikaanse film
Bioscoop Het Ketelhuis in Amsterdam...


Magazine actueel:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites bij dit artikel:
Africa in the Picture
http://www.africainthepicture.nl

Film
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 77 milliseconds.