Arts | Politics | Economy | Education & Sciences19 Nov 2017
artikelfotoAngola, Botswana, Democratic Republic of Congo, Ethiopia, Uganda, Rwanda, Zimbabwe, South Africa
Kerstvakantie 2008 - heel veel lezen over Afrika
23 Dec. 2008
cover - Land van verbrande gezichten

Afgelopen zomer verscheen het vijfde overzicht met nieuwe boeken over Afrika. Zo vlak voor de Kerst blijkt dit (na)jaar nog veel meer uit en over Afrika te zijn verschenen. Hieronder brengen wij een zesde overzicht met nieuwe boeken over Afrika, nu met 15 nieuwe titels verschenen in 2008.
De redactie van Africaserver Magazine wenst u prettige Kerstdagen en een voerspoedig 2009.
 
Damon Galgut - Het bedrog
Als Adam Napier ontslagen wordt en de bank zijn appartement in beslag neemt, betrekt hij het vervallen vakantiehuisje dat zijn broer jaren geleden kocht in de Karoo. Al snel dreigt de eenzaamheid bezit van hem te nemen – tot hij bij toeval Canning ontmoet, die beweert dat hij een jeugdvriend van Adam is en die hem uitnodigt om de weekeinden door te brengen op zijn landgoed.
De vrouw van Canning oefent zo’n grote aantrekkingskracht op Adam uit dat hij zijn ogen sluit voor de dubieuze activiteiten op het landgoed. Langzaam maar zeker wordt hij medeplichtig aan het bedrog dat hij vroeger veroordeelde.
Damon Galgut (1963) woont en werkt in Kaapstad. Zijn vorige roman, De goede arts, die genomineerd werd voor de Man Booker Prize, de Commonwealth Writers’ Prize en de impac Dublin Literary Award, betekende zijn internationale doorbraak. Het bedrog verschijnt in acht landen.

Pepetela - Roofdieren
Roofdieren omspant ruim dertig jaar onafhankelijkheid van Angola. Een bewogen tijd, vooral getekend door een bloedige burgeroorlog.
Roofdieren is de smeuïge geschiedenis van Vladimiro Caposso, een self-made man. Deze gewiekste aartsopportunist weet steeds op het juiste moment de juiste beslissingen te nemen, voordelige handeltjes te beginnen en de gunstigste contacten te leggen. Via een chauffeursbaan werkt hij zich op tot het management van een belangrijke sportvereniging. Wat begint met het zichzelf toekennen van vette commissies bij transacties voor derden, eindigt in een imperium van bedrijven waar hij aan de touwtjes trekt.
Pepetela schetst, tegen de achtergrond van het onrustige Angola, het verhaal van Caposso en zijn minder bevoorrechte landgenoten. Een prachtig relaas, geschreven door een rasverteller, over de ondergang van idealen.

EKM Dido - Een ander ik
Na een gewelddadige overval heeft ze maanden tussen dood en leven gezweefd. Maar de onbekende vrouw die uit coma komt, weet er niets meer van. Pas door stemmen om haar heen begrijpt ze dat ze in een ziekenhuis ligt. Dan komen de vragen. Wie is zij en waarom ligt zij hier? Zelfs haar naam is weggevaagd uit haar hoofd. Niemand herkent haar foto uit de kranten. Als ze weer kan lopen en spreken mag ze niet langer in het ziekenhuis blijven. Met de verzonnen naam Egidius Papier, `Giddy`, en honderdvijftig Rand wordt ze naar een daklozenverblijf in Kaapstad gebracht. Daar begint haar nieuwe leven. Een leven waarin ze niet thuishoort. Een leven dat haar veel leert en haar uiteindelijk helpt haar oude ik terug te vinden. Hoewel: haar oude ik, of een ander?

David van Reen - Het land van de verbrande gezichten (fotoboek)
Wat we van Ethiopië, het land van de verbrande gezichten, weten is gefilterd door de media en wordt bepaald door vaak treurige gebeurtenissen die nieuwswaarde hebben. Ook voor toeristen en mensen op doorreis blijft het dagelijks leven voor een groot deel verborgen. David van Reen reist, woont en werkt al jarenlang in Kenia en Ethiopië. Het stelt hem in staat scherp waar te nemen. Voor en achter de camera. Aan zijn vermogen vast te leggen wat anderen misschien ontgaat, voegt hij op een of andere geheimzinnige manier zijn betrokkenheid toe. Dat maakt zijn beelden bijzonder. Dit boek is een weerslag van zijn visie op Ethiopië. In de portretten en landschappen kan de kijker sporen van alle facetten van het leven ontdekken.

Don en Jesse Goossens - In Soutane op de motor
Vader en dochterGoossens, voormalig Broeder der Liefde en schrijfster/journaliste, spraken met oud-missionarissen uit Vlaanderen en Nederland die een halve eeuw geleden naar de missie werden uitgezonden, in de periode dat het Tweede Vaticaans Concilie (1962-’65) een omslag teweegbracht binnen de Kerk, overal ter wereld.
In hun eigen bewoordingen nemen de oud-missionarissen en missiezusters de lezer in dit rijk geïllustreerde boek mee naar onder meer het Congo in de tijd van de onafhankelijkheidsstrijd, de landkrakingen in Brazilië, de strijd tegen de cargocults op de Filippijnen en de opmerkelijke gebruiken die zij tegenkwamen in de binnenlanden van Afrika, Azië en Latijns-Amerika...
Hun levensverhalen – kleurrijk en vol exotische details – getuigen van passie voor het leven, geloof en bezieling, liefde voor de mensen die hun pad kruisten.

Doris Lessing -Alfred en Emily
In haar gloednieuwe roman neemt de nu 88-jarige Doris Lessing ons mee naar het Zuidelijke Afrika van haar jeugd. Ze vraagt zich af hoe het leven van haar ouders zou zijn geweest als de Eerste Wereldoorlog nooit zou hebben plaatsgevonden. Wat als?
In werkelijkheid werden haar ouders ernstig benadeeld door die oorlog. Haar vader Alfred, die eigenlijk een simpel leven als boer wilde leiden, werd getroffen door een granaatsplinter en moest een houten been dragen. De grote liefde van haar moeder Emily verdronk in het Kanaal en Emily zou de oorlog doorbrengen met het verzorgen van gewonden.
De woede van het tweetal vond een weg in de jonge Doris Lessing, en heeft haar nooit meer verlaten. Bijna een eeuw na de oorlog probeert zij haar ouders het leven te geven dat zij zouden hebben kunnen leiden: met een ontmoeting tijdens een cricketwedstrijd, maar elk met hun eigen levenspad. Een meesterlijk pennespel tussen feit en fictie.
is een grootse ode van Doris Lessing aan haar ouders, maar vooral aan de verbeelding, die in haar eigen leven zo’n enorme rol speelde, en waarmee Doris Lessing andermaal bewijst tot de allergrootste schrijvers te behoren.

Breyten Breytenbach - Woordvogel
Met Woordvogel schiep Breytenbach een persoonlijk boek over het evenwicht tussen schrijven en leven, herinnering en heden, feit en fictie. Breytenbachs kracht zit in de manier waarop hij zijn vindingrijke verbeelding aanwendt om de verschrikkingen én de schoonheid van het bestaan te belichten. Als lezer kun je niet anders dan je laten meevoeren door de associatieve stroom van anekdotes en bespiegelingen van een ontheemde man die zijn thuis in de herinnering vindt, en daarin niet alleen zichzelf, maar ook de lezer herbergt. Aanvankelijk lijkt Woordvogel een verzameling memoires: de verteller neemt de lezer mee naar zijn werkvertrek in Parijs, naar de oude stulp in de Catalaanse heuvels waar hij en zijn vrouw hun zomers doorbrengen, naar Kaapstad en het New York van na 9/11. Hij haalt herinneringen op aan kleurrijke ontmoetingen of gebeurtenissen, levert en passant scherpe kritiek op de machthebbers in deze wereld en worstelt met het schrijven van zijn roman, die maar niet af wil komen. Maar Breytenbach zet zijn lezers met schijnbaar realistische vertellingen steevast op het verkeerde been, onder meer door zijn roman te bevolken met een heel scala aan alter ego’s. Naarmate het boek vordert, worden de grenzen tussen feit en fictie steeds dunner.

Jean Hatzfeld - De strategie van de antilopen
In dit huiveringwekkende maar tevens hoopgevende boek komen de overlevenden van de genocide in Rwanda aan het woord. Na vijftien jaar is een groot aantal daders uit de gevangenis ontslagen. Jean Hatzfeld voert indringende gesprekken met slachtoffers én daders over gevoelens van schuld, spijt, woede, wraak, verdriet en vernedering. Maar er wordt ook gesproken over verzoening en de wil om te vergeten en te overleven. Hatzfeld laat de mensen voor zichzelf spreken. Hij luistert maar oordeelt niet. Dit boek laat zien hoe het kwaad leeft in doodgewone mensen en geeft een beeld van de dagelijkse werkelijkheid van moordenaars en slachtoffers tijdens en na de genocide.

Andre Brink - Spiegel
Steve is een succesvolle architect die met zijn vrouw en twee dochters een gemoedelijk bestaan leidt in een door hemzelf ontworpen huis in Kaapstad. Tot hij op een ochtend bij het scheren een blik werpt in de fraaie art-nouveauspiegel, een geschenk van zijn vrouw, en het geschokte gezicht van een zwarte man hem aanstaart. Steve krijgt de schrik van zijn leven. Hij herkent zichzelf niet meer. Is hij van het ene op het andere moment veranderd of was hij altijd al zo? Wat zullen zijn familie, vrienden en collega’s zeggen? Vanaf het moment dat Steve zijn badkamer en uiteindelijk het huis durft te verlaten, is niets meer zeker.

Joke Linders - Witte zuster in donker Afrika; portret van een boerenfamilie
Ach, moeder, u kunt nog genoeg andere hulp krijgen. In Oeganda zijn er zo velen die door niemand geholpen worden. Laat mij naar mijn negers gaan. Velen toch zouden misschien wel willen, maar kunnen niet. Anderen zouden wel kunnen, maar willen niet of althans voelen zich er niet toe aangetrokken. Ik kan en wil beide dus…’
Tien jaar is Aagje Wesselingh als ze besluit dat ze later de negers in Afrika gaat helpen. Op haar twintigste treedt ze in bij de witte zusters in Esch. Een jaar later, in 1913, vertrekt ze naar Algerije, waar de nonnen worden voorbereid op een leven in de tropen. Daar wacht haar teleurstelling op tegenslag. Pas als de Eerste Wereldoorlog voorbij is, kan ze in Oeganda aan het werk. Opnieuw heeft ze veel strijd te leveren tot ze wordt geroepen en alles wat haar dierbaar is moet achterlaten.
In Witte zuster in donker Afrika reconstrueert Joke Linders het leven van haar tante Aagje aan de hand van brieven, reisverslagen, foto’s en documenten; een familiegeschiedenis die leest als een avonturenverhaal.

Stephan Sanders - Zon, zee, oorlog
Stephan Sanders begint zijn reizen doorgaans niet als reiziger, maar als toerist met het idee van zon en zee. Hij gaat niet zozeer ergens naar toe, maar laat iets achter - een min of meer georganiseerd leven. Plotseling is hij een onbeschreven blad, de vrouw naast hem in het vliegtuig kent hem niet, en waarom zou hij niet een loodgieter kunnen zijn, of een nachtportier? Hij verheugt zich op hotels en resorts die de belofte van calme, luxe et volupté in zich dragen.
V.S. Naipaul gaf ooit het advies aan reisjournalisten om eerst een kamer te reserveren in het plaatselijke Hilton en van daaruit al die bloedstollende reportages te gaan maken. Een advies dat naar zijn zeggen zeer aan Sanders besteed is. Maar ook in het Hilton gaat het mis, want achter de hotelmuren lonkt het buiten, het leven zonder roomservice, en daar moet van geproefd worden, al was het maar omdat de verveling zo ongenadig toeslaat tijdens het ontbijtbuffet, omringd door zwijgende echtparen vol stil verwijt.
Je steekt een vinger buiten de deur en het buitenleven neemt meteen je hele hand. Zoals in Gambia, waar Sanders een zekere Omar ontmoet uit Sierre Leone, paar jaar jonger dan hij, en veel meer soldaat. 'Hoeveel mannen heb jij nou in je leven gedood, om en nabij?' De oprechte vraag van iemand die in hem een soortgenoot ziet. En hoeveel vraagt hij nou voor een nachtje met die dikke, Duitse vrouw die hen keurt als ze hun push-ups doen op het strand?
Achter de hotelmuren begint het misverstand, en uiteindelijk de oorlog.
Zon, zee, oorlog is een bundeling van columns en reportages uit onzeWereld, aangevuld met reportages uit de Volkskrant, Vrij Nederland en niza-Cahiers.

Peter Godwin - Wanneer een krokodil de zon opslokt
De schrijver Peter Godwin is bezig aan een opdracht in Zululand wanneer hij door zijn moeder wordt gebeld. Zijn vader is ernstig ziek en ze is bang dat zijn einde nadert. Godwin keert terug naar Zimbabwe en treft zijn geboorteland, ooit een postkoloniaal succesverhaal, aan in een maalstroom van geweld en racisme, onder leiding van een wrede dictator. In de jaren die volgen blijft Godwin regelmatig heen en weer reizen tussen zijn gezin in Manhattan en de toenemende chaos in Zimbabwe. Een land waar de inflatie niet bij te houden is en voortdurend hongersnood dreigt. Zijn ouders, emigranten uit het naoorlogse Engeland, weigeren echter huis en haard te verlaten. Op een van zijn bezoeken ontdekt Godwin een vijftig jaar oud familiegeheim, waardoor alles wat hij van zijn vader wist in een ander licht komt te staan.
In een kleurrijke stijl, waarin hij levendige reportages vermengt met persoonlijke verhalen en herinneringen, vertelt Godwin het verhaal van een land en een familie.Wanneer een krokodil de zon opslokt is een aangrijpende autobiografische roman van een zeer talentvol schrijver.

Norman Mailer - Het gevecht (The Fight)
Beroemd verslag van legendarische gevecht tussen Ali en Foreman eindelijk in een Nederlandse vertaling.
n 1974 stonden Muhammad Ali en George Foreman tegenover elkaar in de ring tijdens het wereldkampioenschap boksen voor zwaargewichten in Kinshasa, Zaïre, bekend geworden als the Rumble in the Jungle. Foreman straalde rust uit en oogde sluw en sereen. Hij was nog nooit verslagen. Zijn vuisten waren zijn werktuig, en die ‘hield hij in zijn zakken zoals een jager zijn geweer laat rusten in zijn fluwelen koffer’. Ali danste als een vlinder en stak als een bij. Samen schreven ze sportgeschiedenis (de wedstrijd stond later model voor de film Rocky) in een explosieve ontmoeting tussen twee monumentale ego’s. En Mailer beschreef het gevecht op verbluffende wijze. Als één boek laat zien dat niet alleen een sportwedstrijd, maar ook de geschreven weergave ervan kan gelden als een vorm van kunst, dan is het wel dit kolkende meesterwerk van Norman Mailer.

Robyn Scott - Twintig kippen voor een zadel
Op haar zevende verhuist Robyn met haar familie naar Botswana. Haar vader runt daar zijn eigen Flying Doctors-centrum, waar hij zijn patiënten geneest met een mix van medicijnen en bijgeloof. Robyn groeit op tussen slangen, krokodillen en wilde paarden, en leert rekenen met de eieren van haar twintig kippen. Als de familie naar de grens van Zuid-Afrika verhuist, ontdekken ze een donkerder kant van Afrika. Racisme en aids hebben een verwoestende uitwerking op het continent.
Robyn Scott is een uitzonderlijk getalenteerd verteller. Op grappige en ontroerende wijze beschrijft ze de belevenissen en personen uit haar jeugd in Afrika, het continent waar ze voor altijd mee verbonden zal zijn.

Sybilla Claus - Standplaats Harare
Trouw-journalist Sybilla Claus schrijft over de hachelijke situatie waarin het Zimbabwe van dictator Robert Mugabe zich bevindt. Haar observaties tekenen een land dat verscheurd wordt door economische rampspoed en politieke ellende, maar waarvan de veerkrachtige bewoners vriendelijkheid en warmte uitstralen. Het verslag is heet van de naald vanuit een land, waar de situatie per dag verslechtert.
Met een voorwoord van Jacques Wallage, burgemeester van Groningen. In februari 2009 bezoekt een groep burgemeesters uit Zimbabwe Nederland, op initiatief van auteur Sybilla Claus georganiseerd door de VNG.
 
samengesteld door Azim Koning
 
Damon Galgut - Het bedrog
ISBN 9789021434407 - Uitgeverij Querido, 2008- € 18,95

Pepetela - Roofdieren
ISBN 9789044512854 - Uitgeverij De Geus, 2008 - € 22,50

EKM Dido - Een ander ik
ISBN 9789089530028 - Uitgeverij Bruna, 2008 - € 19,95

David van Reen - Het land van de verbrande gezichten
ISBN 9789044512632 - Uitgeverij De Geus, 2008 - € 29,90

Don en Jesse Goossens - In Soutane op de motor
ISBN 978 90 477 01248 - Uitgeverij Lemniscaat, 2008 - € 29,95

Doris Lessing - Alfred en Emily
ISBN 9789044612189 - Uitgeverij Prometheus, 2008 - € 19,95

Breyten Breytenbach - Woordvogel
ISBN 9789057591884 - Uitgeverij Podium, 2008 - € 25,00

Jean Hatzfeld - De strategie van de antilopen
ISBN 978 90 234 2907 4 - Uitgeverij De Bezige Bij, 2008 - € 24,50

Andre Brink - Spiegel
ISBN 9 789029082266 - Uitgeverij Meulenhoff, 2008 - € 16,90

Joke Linders - Witte zuster in donker Afrika; portret van een boerenfamilie
ISBN 9789021434452 - Uitgeverij Querido, 2008 - € 18,95

Stephan Sanders - Zon, zee, oorlog
ISBN 9789056379902 - Uitgeverij Lemniscaat, 2008 - € 17,95

Peter Godwin - Wanneer een krokodil de zon opslokt
ISBN 9789029074919 - Uitgeverij Meulenhoff, 2008 - € 24,90

Norman Mailer - Het gevecht (The Fight)
ISBN 9789020404678 - Uitgeverij L.J.Veen, 2008 - € 19,90

Robyn Scott - Twintig kippen voor een zadel
ISBN 9789023428336 - Uitgeverij De Bezige Bij / Cargo, 2008 - € 23,90

Sybilla Claus - Standplaats Harare
ISBN 9789068326963 - KIT Publishers 2008, € 17,50


<< to Magazine


more images for
Kerstvakantie 2008 - heel veel lezen over Afrika: fotofotofotofotofotofoto
More in Angola:
The Dark Continent
The prettiest sky at night in the world can be found in Africa. In the South of...

Check List - Controversial African exhibition at the Venice Biennale 2007
With the Check List exhibition contemporary African art will be given...


More in Democratic Republic of Congo:
Check List - Controversial African exhibition at the Venice Biennale 2007
With the Check List exhibition contemporary African art will be given...


More in Ethiopia:
Entrepreneurial Decisions across Borders
Third International Policy and Expert Meetingon November 22nd 2006:...


More in Uganda:
"The Enemies we create are the Friends we made" - interview with Donald Mugisha
During the Africa in the Picture Festival, this September in Amsterdam, the...

Three new ASC publications
Late 2006 three new Research Reports have been published by the African Studies...


More in Zimbabwe:
The Great Escape - Interview with Denton Chikura and Tonderai Munyebvu
Late May and early June, two Zimbabwean actors, Denton Chikura and Tonderai...

A Zimbabwean refugee camp in a downtown Jo'burg church
Three weeks ago I visited the Methodist Church of Southern Africa in downtown...


More in South Africa:
Art and the hell of the African underworld at Holland Festival - Interview with Brett Bailey
For the past 14 years, the South African director Brett Bailey and his company...

A Zimbabwean refugee camp in a downtown Jo'burg church
Three weeks ago I visited the Methodist Church of Southern Africa in downtown...

Thesis on Sexual Violence Against Lesbian Women in South Africa
South Africa was the first state worldwide that placed sexual orientation under...


Currently in the magazine:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites for this article:
5 eerdere overzichten met nieuwe boeken in eerdere artikelen Africaserver Magazine
http://www.africaserver.nl/magazine.htm?tag=boeken&taal=nl

Uitgeverij Querido - Het bedrog
http://www.querido.nl/web/show/id=82048/dbid=18502

Uitgeverij De Geus - Roofdieren
http://www.degeus.nl/book/1627.html

Uitgeverij Bruna - Een ander ik
http://www.bruna.nl/boeken/9789089530028

Uitgeverij De Geus- Het land van de verbrande gezichten
http://www.degeus.nl/book/1494.html

website Jesse Goossens
http://www.jessegoossens.nl/

Breda vandaag - In soutane op de motor
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/cultuur/2008-10-09/soutane-op-de-motor

Uitgeverij Prometheus - Alfred en Emily
http://www.uitgeverijprometheus.nl/result_titel.asp?id=2233

Uitgeverij Podium - Woordvogel
http://www.uitgeverijpodium.nl/home.asp#pageid=9&param=253

Uitgeverij De Bezige Bij - De strategie van de antilopen
http://www.debezigebij.nl/boekboek/show/id=100675/dbid=19121/typeofpage=66357

Uitgeverij Meulenhoff - Spiegel
http://www.nobelprijsvoordeliteratuur.nl/Meulenhoff/result-titel.asp?ISBN=9789029082266

Uitgeverij Querido - Witte zuster in donker Afrika
http://www.querido.nl/web/show/id=82048/dbid=18707/typeofpage=82047

Uitgeverij Lemniscaat - Zon, zee, oorlog
http://www.lemniscaat.nl/portals/nonfvw/PortalNonfVw.php?main=/static/nieuws/nieuws_nonfvw/NieuwsMenM.html

Uitgeverij Meulenhoff - Wanneer een krokodil de zon opslokt
http://www.nobelprijsvoordeliteratuur.nl/Meulenhoff/result-titel.asp?ISBN=9789029074919#1

recensie in Afrikanieuws - Wanneer een krokodil de zon opslokt
http://www.afrikanieuws.nl/site/list_messages/13828

Uitgeverij L.J.Veen - Het gevecht
http://www.ljveen.nl/result_titel.asp?Id=1072

Uitgeverij De Bezige Bij / Cargo - Twintig kippen voor een zadel
http://www.debezigebij.nl/boekboek/show/id=100675/dbid=18389/typeofpage=66357

website - Twenty Chicken for a Saddle
http://www.twentychickensforasaddle.com/

KIT Uitgeverij - Standplaast Harare
http://www.kit.nl/smartsite.shtml?ch=FAB&id=9034&ItemID=2594

Literature/books
hyperlinks index Africaserver

South Africa
hyperlinks index Africaserver

Rwanda
hyperlinks index Africaserver

Uganda
hyperlinks index Africaserver

Ethiopia
hyperlinks index Africaserver

Democratic Republic of Congo
hyperlinks index Africaserver

Angola
hyperlinks index Africaserver

Botswana
hyperlinks index Africaserver

Zimbabwe
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 191 milliseconds.