artikelfotoZuid-Afrika
Priester zet geloof opzij en start aidskliniek in Kaapstad
30 Dec 2008 - Join
Stefan Hippler met jonge patiënt

Overal om je heen word je geconfronteerd met slachtoffers van HIV/aids. Wat doe je dan als Rooms-katholieke priester? Er iets aan doen! En daarom richtte de Duitse priester Stefan Hippler in Kaapstad een aidskliniek op. Hij vindt dat de regels van de Roomse Kerk niet meer van deze tijd zijn.
 
Om dat extra duidelijk te maken heeft hij een boek uitgebracht. "Want we kunnen niet verwachten dat iedereen het katholieke geloof aanhangt, maar alle mensen hebben recht op een veilig leven."

Wat is er precies in zijn boek 'God, aids, Africa' te lezen? "Ik vind dat de regels van de Rooms-katholieke kerk gemoderniseerd moeten worden. De visie op aids is niet realistisch meer. Door toedoen van de kerk wordt het gebruik van voorbehoedsmiddelen tegengewerkt en vooral dat moet veranderd worden. De ziekte kost jaar in jaar uit weer vele slachtoffers. Het mag niet zo zijn dat de kerkdiscipline boven het recht op leven staat", zo vertelt hij duidelijk.
En omdat iedereen ervan op de hoogte moet worden gebracht, is er ook een boek bij het Vaticaan afgeleverd. De reactie vanuit daar is niet bepaald positief. "Ik had ook geen lovende verhalen verwacht. Het is een gevaarlijk onderwerp, maar wel een belangrijk."

De 43-jarige Duitser vindt dat zijn opvatting ook op een bepaalde wijze overeenkomt met het katholieke geloof en dat hij daarom helemaal niet van zijn geloof afstapt. "Katholieken willen het leven van ieder mens op aarde beschermen, van begin tot het einde. Ik vind dat dat ook op het gebied van aids moet gebeuren. De kerk kan de ogen niet langer sluiten voor de aids-epidemie in Afrika."

De aidskliniek 'Hope Cape Town' werd door Hippler in 2001 in Kaapstad, waar de priester heen was verhuisd, opgericht. Niet alleen de Rooms-katholieke kerk zorgde voor problemen in de strijd tegen de ziekte, ook de Zuid-Afrikaanse regering werkt niet bepaald mee. Zo verklaarde president Thabo Mbeki dat het eten van fruit voldoende was om aids te voorkomen. De start van het project was dan ook moeizaam. Sponsors waren in Zuid-Afrika niet te vinden, maar 'overseas' hadden verschillende bedrijven belangstelling. En zo groeide en groeide het project.

Hoe ziet de toekomst er voor 'Hope Cape Town' uit? "Ik zie de toekomst positief in, ondanks dat er nog een lange weg te gaan is. Ik ben trots op de mensen die met al hun toewijding en enthousiasme voor Hope werken. Daarnaast is het prachtig om te zien hoe onze jonge patiënten opgroeien in de wetenschap dat ze wel degelijk een toekomst hebben," stelt Stefan Hippler tevreden. En hoe is de toekomst als priester? "Ik ben blij een priester te zijn en wat er ook moge gebeuren in de toekomst, ik weet dat God van me houdt zoals hij van iedereen houdt. Maar het leven blijft een avontuur... Maar daar houd ik wel van."

Over Hope
Hope heeft tot nu toe ongeveer 300.000 mensen geholpen. De meeste aids-slachtoffers komen uit townships. De verplegers komen zelf ook uit de townships en kennen de cultuur en mentaliteit. Ze weten dan ook dat veel mensen uit de townships bang zijn om naar een blanke dokter te gaan, om die reden maakt Hope veel gebruik van traditionele helers. Onder de bevolking van de townships heerst er angst om uit zichzelf naar Hope toe te stappen. Want, stel dat de buren het zien. Die willen dan niet meer met je omgaan. De verplegers kennen de mensen en weten daarom situaties beter op waarde te schatten. Voor meer informatie over de werkwijze en andere zaken: www.hopecapetown.com
 
Marcel Kloosterman
 
Dit artikel verscheen eerder in het tijdschrift Join, dat wordt gemaakt in het kader van Beyond (y)our World. Dit project van lokaalmondiaal biedt studenten Journalistiek de mogelijkheid om naar een ontwikkelingsland te reizen. Daar maken ze kennis met het land, bezoeken media-instellingen en ontwikkelingsorganisaties. De studenten doen ter plekke research voor een artikel of een televisie- of filmreportage. Bij thuiskomst maken de studenten Join, dat op HBO's wordt verspreid. Meer informatie: www.beyondyourworld.nl.

"Priester zet geloof opzij en start aidskliniek in Kaapstad" verscheen in het nummer van december 2008, 'Kaapstad Special', gemaakt door studenten van de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle. Voor eerdere nummers gingen onder meer studenten van de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg naar Uganda en Rwanda (oktober 2008) en studenten van de Hogeschool van Utrecht naar Botswana en Ghana (juni 2008).


<< naar Magazine


meer foto's voor
Priester zet geloof opzij en start aidskliniek in Kaapstad: fotofoto
Meer in Zuid-Afrika:
Xai Xai Lounge - township café's in Amsterdam en Den Haag
Xai Xai Lounge is de centrale ontmoetingsplek van het festival met een...

Kliptown Stories. Verhalen van Zuid-Afrika
Gespreksleider Stephan Sanders spreekt met gasten van het festival: regisseur...

Township Café - Xai Xai Lounge
In het (gratis toegankelijke) townshipcafé komt alles bij...


Magazine actueel:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites bij dit artikel:
HOPE Cape Town
http://www.hopecapetown.com/

Beyond y(our) world, lokaalmondiaal, Join
http://www.beyondyourworld.nl/

Gezondheidszorg
hyperlinks index Africaserver

Religie
hyperlinks index Africaserver

Nieuws en Media
hyperlinks index Africaserver

Zuid-Afrika
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 94 milliseconds.