artikelfotoMali
Zingende verhalenverteller in de Melkweg
Kunst, 25 Feb. 2009 - Africaserver Magazine
Habib Koité

De bekende Malinese zanger en gitarist Habib Koité maakt niet zomaar muziek. Hij heeft een boodschap voor zijn landgenoten, en hij stelt zichzelf voortdurend vragen. Hij vraagt zich af hoe Afrika er vandaag de dag uit zou zien als er geen kolonisten waren geweest. En waarom maken de mensen van zijn continent steeds weer de risicovolle oversteek van Afrika naar Europa? Waarom ontwikkelen ze zich niet in eigen land?
 
Habib stamt af van de Khassonke griots, de zingende verhalenvertellers van West-Afrika, waardoor hij op jonge leeftijd al rondtrok om zijn moeder muzikaal te begeleiden. De zingende griots vertellen verhalen over tradities en geschiedenis.
“Deze verhalen staan niet geschreven in boeken. Doordat het alleen in het geheugen bestaat verandert het verhaal door de tijd. Als ik jou iets vertel doe ik dat vanuit mijn eigen referentiekader. Dat is de oral tradition.

De Mandinka's vormen één van de grootste etnische groepen van West-Afrika met een oral tradition. Mali is het hart van het Mandinka-koninkrijk maar ze leven ook in Gambia, Senegal, Guinnee-Bissau, Sierra Leone, Liberia en Ivoorkust. Het gebied waar ze leven wordt ook wel het Mandinka Empire genoemd. “De Mandinka's hebben een rijke cultuur met eigen tradities, muziek en spirituele rituelen. De geschiedenis wordt doorverteld via liederen. Onze cultuur en muziek onderscheidt zich hierdoor.”

Er zijn nog meer etnische groepen in Mali, met elk hun eigen cultuur en muziek. Veel van de internationaal bekende muzikanten zoals Salif Keita, Amadou & Mariam, Oumou Sangare, Rokia Traore spelen vooral de traditionele muziek van hun eigen groep. Habib gebruikt allerlei stijlen door elkaar. “Ik ben de enige die zoveel verschillende muziekstijlen combineert. Dit komt door de ervaringen die ik heb opgedaan tijdens mijn studie en optredens. Op school experimenteerde ik met jazz en zelf luister ik veel naar rock en soul. Ook gebruik ik zoveel mogelijk verschillende stijlen samen van allerlei etnische groepen.”

Als nation building zanger schreef Habib na het vertrek van de kolonisten liederen waarin hij zijn landgenoten aansprak om op te staan en te werken.
“Door de komst van de kolonisten raakten Afrikanen nieuwsgierig naar het leven buiten Afrika. De kolonisten brachten technologie mee en deelden hun ervaringen. Ook zagen we van alles op tv. Afrikanen zijn altijd nieuwsgierig geweest naar witte mensen. Europa wordt als een paradijs afgeschilderd met al zijn mogelijkheden, geld en banen.”

Het gevolg hiervan is dat vele Afrikanen op gammele bootjes de oversteek maken van Afrika naar Europa. Ze hopen op een beter bestaan. Op zijn laatste album Afriki zingt Habib over deze kwestie. Habib vindt het niet nodig dat mensen deze risicovolle reis maken. “Wat ze daar denken te vinden is er niet. Het leven in Europa is moeizamer dan in Afrika omdat alle deuren gesloten zijn, zowel letterlijk als figuurlijk. In Afrika kan je altijd ergens binnenlopen, ook al ken je de mensen niet. In Europa is dat anders.”
Habib wil dat jonge Afrikanen gebruik maken van de kracht die ze bezitten om zich te ontwikkelen in eigen land. Er moet niet gewacht worden op mensen die hoop geven. “Wij moeten dat zelf doen. Het is tijd voor Afrikanen om zich te focussen op Afrika.”
 
Charline van Deth
 
Habib stond afgelopen donderdag (19 februari) in een volle zaal van de Melkweg. De avond daarvoor stond hij nog in Dublin en een paar dagen eerder was hij ook al te gast in Nederland. Met zijn zeskoppige band wist hij het publiek in hogere sferen te brengen. Ondanks de griep die hij had opgelopen gaf hij een indrukwekkende show weg, compleet met exotische instrumenten en in traditionele kledij.

<< naar Magazine


meer foto's voor
Zingende verhalenverteller in de Melkweg: fotofotofotofotofotofotofoto
Meer in Kunst:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...


Meer in Mali:
Vieux Farka Touré in Nederland, winactie voor lezers Africaserver
In november verzorgt Vieux Farka Touré, de zoon van de legendarische Ali Farka...

De nieuwe bibliotheek van Timboektoe: verwoest in januari 2013
Bijna drie jaar geleden schreef Esther Bakker onderstaand artikel over de...

Twee Afrikaanse concerten Amsterdam Electric Guitar heaven - korting voor bezoekers Africaserver
15 en 16 december twee gitaardubbelconcerten met Afrikaanse inbreng in het...


Magazine actueel:
Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites bij dit artikel:
Habib Koité
http://www.contrejour.com/artists/habibkoite/

Muziek
hyperlinks index Africaserver

Mali
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 102 milliseconds.