artikelfotoMarokko
Terug naar huis met Kasba
Kunst, 16 Mar. 2009 - Africaserver


De Marokkaans-Nederlandse band Kasba scoorde nummer één-hits in Marokko en tourt regelmatig door Europa en Afrika. Op 18 maart komt Darna uit, het langverwachte nieuwe album, waarmee de band een nieuwe weg inslaat. De CD bevat oude nummers in een nieuw akoestisch jasje. Basgitarist Dieter van der Westen: "Akoestische muziek is tijdloos. Luister maar naar een CD van Neil Young, daar klinkt de akoestische gitaar nog steeds zo goed als in 1970. Veel muziek uit de jaren 80 klinkt nu niet meer, met al die gedateerde keyboards."
 
Darna betekent 'mijn huis' en verwijst naar het huis dat de muzikanten van Kasba gezamenlijk hebben gevonden in de muziek. "Met zijn allen bouwen we aan een muzikaal huis, waar afkomst geen rol speelt," legt Van der Westen uit. "Op dit album hebben we de muziek gebouwd met akoestische instrumenten die gemaakt zijn van hout, koper, ijzer en steen. Materialen waar je ook een huis mee bouwt, vandaar de toepasselijke titel."


Get the Flash Player to see this player.
klik op de film om deze te starten

Kasba wil met dit akoestische album de theaters betreden. "Voorheen speelden we voornamelijk heftige muziek op grote festivals. Nu willen we graag in een intiemere setting spelen, zoals in theaterzalen."

Ook in de teksten komt de intieme sfeer terug. In 1996 overleed de drummer van de band. Het nummer Nabki gaat over hem. "Het heeft lang geduurd voordat onze zanger dit lied kon zingen. We spelen het nu pas voor het eerst. Het is een erg mooi nummer." Melancholie en gemis klinkt ook door in andere teksten. "Hay Manou gaat over heimwee. Over de pijn die je ervaart wanneer je terugdenkt aan vroeger en als blijkt dat je het niet goed meer kan herinneren."

Het is niet alleen treurnis wat de klok slaat. Het nummer Salama schetst een optimistisch beeld van een wereld waarin verschillende volken in vrede samenleven. Kasba geeft zelf het goede voorbeeld: de bandleden komen immers uit Nederland en Marokko en treden in beide landen op.
"Marokko is een bijzonder land. Het is er een stuk vrijer en losser dan in Nederland. Nederland lijkt soms wel een openluchtgevangenis: alles is dichtgetimmerd met regels. Je leeft dan zogenaamd in een vrij land maar ondertussen mag je je dakkozijn niet eens rood schilderen." aldus Van der Westen. Het huis van Kasba wordt echter niet alleen door Nederlanders en Marokkanen bewoond. De Indiase zanger Raj Mohan en de Ethiopische zangeres Helen Tessema doen ook mee op Darna.

In de toekomst wil Kasba nog verder bouwen. Van der Westen zou bijvoorbeeld graag nog eens willen samenwerken met de Spaanse ster Manu Chao. "We hebben met zijn bassist gesproken die we tegenkwamen op een festival, dus wie weet. Een jaar of drie geleden had ik in een interview gezegd dat ik graag met Bløf zou willen samenwerken. Binnen een half jaar belde hij mij. Puur toeval!"

 
Charline van Deth
 
Op 5 april presenteert de Marokkaans / Nederlandse groep Kasba haar nieuwe album Darna.
Zondag 5 april, Beauforthuis, Woudenbergseweg 70, Austerlitz (bij Zeist) aanvang: 17.30u Zaal open 17.00u Entree: 15,-
<< naar Magazine


meer foto's voor
Terug naar huis met Kasba : foto
Meer in Kunst:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...


Meer in Marokko:
Maghreb in the Picture
Een selectie van recente films uit Noord-Afrika, met onder andere Lettre à ma...

Marokkaanse hardrockers, Youssou N’Dour, Amerikaanse hiphop sterren - 5 muziekfilms
Het programma van het Africa in the Picture Film Festival omvat traditiegetrouw...

Maghreb in the Picture
Maghreb in the Picture - een selectie van recente films uit...


Magazine actueel:
Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites bij dit artikel:
www.kasba.nl
http://www.kasba.nl

Muziek
hyperlinks index Africaserver

Marokko
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 119 milliseconds.