artikelfotoBenin, Mali, Marokko
Geestverruimend Trance festival met voodoo uit Benin en gnawa uit Noord-Afrika + kortingsaanbieding
Kunst, 27 Mar. 2009
Voodoo in Benin - foto Jean-Dominique Burton

In dit vijfdaagse, geestverruimende festival rond het fenomeen trance kunt u op een volkomen legale manier hogere sferen opzoeken, namelijk met uw ogen en oren. Laat u meevoeren op rituele dansen en hypnotiserende muziek uit Benin, Marokko, Japan en Pakistan. Films en inleidende lezingen geven meer inzicht over hoe mensen contact proberen te maken met andere bewustzijnsniveaus. Van voodoo tot soefi, van gnawa tot qawwali. Van traditioneel tot modern, van niet-westers tot westers.
 
Met een kortingsaanbieding voor bezoekers van Africaserver Magazine voor de gnawa-middag, zondag 5 april in het Tropentheater! (zie naschrift)

Van 1 tot en met 5 april vindt het Trance festival plaats in Amsterdam (Tropentheater), Rotterdam (de Doelen), Utrecht (Rasa) en Antwerpen (Zuiderpershuis). Het festival geeft met concerten en films een breed beeld over het fenomeen trance in verschillende culturen.

Voor een idee van de muziek: luister hier naar een aflevering van de Concertzender, speciaal ter ere van het Trance festival.

De programma's op de verschillende podia vertonen subtiele verschillen, maar overal vindt u de volgende onderdelen terug, gewijd aan de betekenis van voodoo in Benin en van gnawa in Marokko en Mali.

Voodoo uit Benin
De twee grootste etnische groepen in Benin, de Fon en de Yoruba, hebben een eeuwenoud animistisch wereld- en godenbeeld, waaruit de voodoo-cultus is voortgekomen. Dertig jaar lang probeerde het marxistische regime het geloof de kop in te drukken, maar tevergeefs: sinds 1992 is voodoo een erkende godsdienst in Benin met zelfs een officiële religieuze feestdag.

In de voodoo-voorstelling treedt de Anagoku-familie op. Deze bekleedt al generaties lang een voorname plaats in de samenleving van Benin en wordt geraadpleegd voor belangrijke gebeurtenissen als huwelijk, begrafenis, ziekte of verkiezingen. De obsederende ritmes geven de ceremonies een opzwepend karakter. Het herhalende karakter van zang en percussie, vergezeld van een uitzinnig snelle dans, zullen de grenzen tussen het wereldse en het spirituele doen vervagen.

Gnawa uit Mali en Marokko
De term ‘gnawa’ heeft verscheidene betekenissen. Allereerst verwijst het naar een bevolkingsgroep; volgens sommigen zou het ‘afkomstig uit Guinée’ betekenen. Volgens de Berbers echter is het woord afgeleid van ‘aguinaoua’, wat ‘de zwarten’ betekent. Na de val van de West-Afrikaanse Mandingo- en Songhai-koninkrijken in de 17de eeuw werden immers mensen uit de gebieden ten zuiden van de Sahara in grote aantallen verkocht aan de sultans uit de Maghreb. Gnawa is ook een Marokkaanse soefi-orde en betreft dan een samensmelting van de klassieke soefi-traditie met animistische elementen uit West-Afrika en Berber-invloeden. Tenslotte is gnawa rituele muziek uit West- en Noord-Afrika. Die rituelen en muziek zijn een samensmelting van Afrikaanse en Arabische elementen. Zowel moslimheiligen als het animistische geloofssysteem van hun voorouders zijn hierin vertegenwoordigd. Door middel van repetitieve muziek wordt een trance opgewekt die naar verluidt therapeutisch werkt. De mâlems (meesters) gebruiken hierbij drie karakteristieke instrumenten: de sintir of guembri (driesnarige basluit), qraqebs of querqebats (metalen castagnetten) en t’bal-trommels.

Op alle podia in het gnawa-programma:
Wijdan - Le Mystère de la Musique Transe des Gnawas
Deze film geeft een kijk op de trancecultuur van de gnawa, maar geeft bovendien een indringend beeld van twee muzikale families op de grens van traditie en moderniteit. De film vertelt over de voorbereidingen voor een gezamenlijk concert in Parijs door muzikanten van twee verwante tradities: gnawa-meester Brahim El Belkani uit Marrakech en jager/muzikant Sibiri Samaké uit een dorpje buiten Bamako in Mali.
Beide mannen staan aan het hoofd van een familie-ensemble. Zij zijn niet door leermeesters of hogere machten aangewezen, maar hebben zelf voor hun carrière gekozen. Ondanks de onmiskenbare klankverwantschappen tussen de twee luitachtige hoofdinstrumenten, de guembri van de gnawa en de dusu’ngoni van de Bambarajagers, zijn Brahim en Sibiri het erover eens dat hun tradities weliswaar dezelfde vader hebben maar niet dezelfde moeder.

Sekouba Traoré & Bamanajagers
De muziek van de Bamanajagers is diep verankerd in de culturele tradities van Mali. Tijdens grote ceremoniën wedijveren de jagers tijdens demonstraties van mystieke krachten en occulte kennis. De zanger dient bij deze gelegenheden blijk te geven van meer kracht dan de anderen. Sekouba Traoré is een flamboyante persoonlijkheid die hier moeiteloos in slaagt. Hij is eveneens een virtuoos speler van de 'donsso ngoni', een grote zessnarige harpluit. Die heeft een grote kalebas als klankkast die dezelfde functie vervult als de guembri bij Mahmoud Ghinia. Sekouba wordt begeleid door een andere donsso ngoni-speler en drie percussionisten die met hun houten en metalen percussie-instrumenten (koussouba en n’gerene) zorgen voor meeslepende ritmes die de gloedvolle stemmen begeleiden.

Mahmoud Ghinia & ensemble
De beroemdste gnawa-meester uit Marokko is mâlem (meester) Mahmoud Ghinia. Zijn precisie, finesse, subtiliteit en virtuositeit hebben hem een grote populariteit opgeleverd. De rituelen en muziek van de gnawa zijn een samensmelting van Afrikaanse en Arabische elementen. Het centrale ritueel van de gnawa-broederschap is hun tranceritueel. Het doel ervan is genezing en purificatie van de dansers.

Tentoonstellingen
Naast het festival zijn er tentoonstellingen rond voodoo en trance:

Tropenmuseum: Vodou , grootse tentoonstelling over vodou op Haïti, nog tot en met 10 mei.

Rasa: Voodoo , foto-expositie Theo Molenaar, 1 tot en met 28 april
Een verhaal vertellen met beelden, het overbrengen van het gevoel dat een land of plaats oproept is wat Theo Molenaar nastreeft met zijn fotografie. De Voodoo cultuur van Togo en Benin leverde zulke kleurrijke beelden op. Rasa exposeert in de hele maand april vier series over voodoo in Togo en Benin: Een voodoopriester en zijn schrijnen, een massaal voodoofestival op de plek waar ooit de slaven werden verkocht aan de Nederlanders voor een fles Schiedamse jenever, een bezoek aan een dorp waar een trance-dans wordt uitgevoerd en een serie over de fetisjmarkt in Lomé, waar hondenkoppen en gedroogde reptielen worden verkocht.

Zuiderpershuis: Expo voodoo , foto's van Jean-Dominique Burton, 1 april tot en met 3 mei
Jean-Dominique Burton plaatst telkens een klassiek monochroom portret van een vodounon, een ingewijde in het voodoo-geloof, naast een conceptuele foto in kleur van een schrijn.
 
redactie Africaserver Magazine
 
Aanbieding voor lezers Africaserver Magazine voor gnawa-middag Tropentheater, zondag 5 april 13:00

Programma:
13.00-14.00 Wijdan (film)
14.00-14.15 korte pauze
14.15-15.15 Sekouba Traore (muziek)
15.15-15.45 pauze
15.45-17.30 Mahmoud Ghinia (muziek)

Wilt u deze voorstelling niet missen? Reserveer dan nu kaarten en maak gebruik van deze speciale aanbieding.
Betaal € 19,- inclusief 1 drankje voor een kaartje i.p.v. € 23,-.
Reserveer uw kaarten via 020-5688500 onder vermelding van ‘Africaserver actie’.

Het is niet mogelijk om de kaarten online te bestellen met deze aanbieding.
Vergeet niet bij het afhalen van uw kaarten een print van dit bericht mee te nemen. Dit aanbod is niet geldig in combinatie met andere kortingen en niet inwisselbaar voor reeds gekochte kaarten.


<< naar Magazine


meer foto's voor
Geestverruimend Trance festival met voodoo uit Benin en gnawa uit Noord-Afrika + kortingsaanbieding: fotofotofotofotofotofoto
Meer in Kunst:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...


Meer in Benin:
nieuwe televisieseries De Slavernij, De Slavernij Junior & interview met Roué Verveer
Vanaf 18 september zendt de NTR twee nieuwe televisieseries uit: De Slavernij...

Papa, je veux danser - meisjes in Benin verleggen grenzen met dans
Dansgezelschap 'Compagnie Wâlo' uit Benin luisterde maandag 29 november het...

Didier Donatien Alihonou - de boodschap van een bevlogen kunstenaar
Galerie 23 presenteert nieuwe werken van Didier Donatien Alihonou. Alihonou...


Meer in Mali:
Vieux Farka Touré in Nederland, winactie voor lezers Africaserver
In november verzorgt Vieux Farka Touré, de zoon van de legendarische Ali Farka...

De nieuwe bibliotheek van Timboektoe: verwoest in januari 2013
Bijna drie jaar geleden schreef Esther Bakker onderstaand artikel over de...

Twee Afrikaanse concerten Amsterdam Electric Guitar heaven - korting voor bezoekers Africaserver
15 en 16 december twee gitaardubbelconcerten met Afrikaanse inbreng in het...


Meer in Marokko:
Maghreb in the Picture
Een selectie van recente films uit Noord-Afrika, met onder andere Lettre à ma...

Marokkaanse hardrockers, Youssou N’Dour, Amerikaanse hiphop sterren - 5 muziekfilms
Het programma van het Africa in the Picture Film Festival omvat traditiegetrouw...

Maghreb in the Picture
Maghreb in the Picture - een selectie van recente films uit...


Magazine actueel:
Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites bij dit artikel:
site Trance festival
http://www.trancefestival.org/

De Doelen - Trance festival
http://www.dedoelen.nl/concertgebouw/index.php?go=agenda.showAgendaDetail&idnr=4224

Rasa - Trance festival
http://www.rasa.nl/content2.asp?SMenuID=1233679976578&MID=1142865643109

Tropentheater - Trance festival
http://www.tropentheater.nl/smartsite.shtml?ch=FAB&id=28885

Zuiderpershuis
http://www.zuiderpershuis.be/overview.php?y=2009&m=4

Theo Molenaar
http://pictures.theomolenaar.nl/

Fifty One Fine Art Photography - Jean-Dominique Burton
http://www.gallery51.com/index.php?navigatieid=9&fotograafid=36

Religie
hyperlinks index Africaserver

Theater/dans
hyperlinks index Africaserver

Muziek
hyperlinks index Africaserver

Benin
hyperlinks index Africaserver

Mali
hyperlinks index Africaserver

Marokko
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 146 milliseconds.