artikelfotoSenegal
Post-Modern Immigrant - Lost and found, een installatie in situ van Oumar Mbengue Atakosso
12 May 2009 - SBK Galerie 23
Fotografie: Giovanni Piesco

Oumar Mbengue presenteert een totaalkunstwerk

VERLOREN EN GEVONDEN

Als ik de studio van Oumar Mbengue binnen stap is het alsof ik letterlijk zijn thematiek betreed, preciezer nog, alsof ik me tot onderdeel maak van een van zijn installaties.
 
In het achterste deel van de kleine ruimte liggen en staan tientallen objecten. In een ongeordende ordening. Al die gevonden voorwerpen zijn ingenaaid in de stof van paardendekens. Een deel nauw omsluitend, bij een ander deel heeft de stof wat ruimte over om zijn eigen gang te gaan. Met als gevolg dat ze een soort rozetten of toefjes gaat vormen. Bijna decoratief. De objecten zijn gevarieerd in vorm en afmeting. De meeste hebben door de maskerade hun identiteit verloren. Bij andere verraadt de vorm nog de oorsprong. Een kastje, een deel van een pop, een paar schoenen etc.

Te midden van de anonieme voorwerpen ligt een ingelijste kleurenfoto van een zwarte man met een klein kind. Het beeld valt op omdat het zich wel ongegeneerd laat thuisbrengen. Het is de kunstenaar zelf, met zijn dochtertje. Rondom het grijze stilleven staan of liggen objecten die wachten op behandeling. Ze steken bloot af tegen de rest.

In het midden van de ruimte, aan de linkerkant, staat een verzameling traditionele houten sculpturen uit Senegal. Hun trotse aanwezigheid maakt duidelijk dat ze geen paardendeken om zich heen dulden. Ze zijn niet op straat gevonden, ze zijn met liefde en zorg verzameld door Mbengue. Als herinnering aan zijn vaderland? Ze gaan ongewild of onbedoeld een relatie aan met de rest. Ze geven de verpakte objecten hun eigen, soms navrante maar altijd vervreemdende dimensie.

Het werk van Oumar Mbengue gaat over de postmoderne immigrant. Wat heeft hij achter gelaten? Wat is hij kwijt geraakt? Wat is ervoor in de plaats gekomen? Welke nieuwe zaken en gewoontes heeft hij zich eigen kunnen maken? In hoeverre heeft hij zijn nieuwe ruimte gebruikt of misbruikt? Welke ruimte is hem gegund? Hoe vaak is hij op zijn plaats gewezen? In hoeverre heeft hij respect ondervonden en in hoeverre heeft zijn zelfrespect geleden?
‘Lost and Found’ in de breedste zin van de betekenis.

De paardendeken staat symbool voor de eerste ontmoeting met de bewoners van het land waar vluchtelingen hun toevlucht hebben gezocht. Een ogenschijnlijk warm gebaar, maar vaak geen enkele garantie voor een warme toekomst. Paardendekens worden niet voor niets van restmateriaal gemaakt. Warm en koud krijgen in het gebaar hun eigen dynamiek. Zoals de plastic roodwitte (politie)linten iemand beschermen tegen gevaar maar ook symbool staan voor gevaar.

Zoals ik in de kleine ruimte tegenover hem zit, we met elkaar praten, elkaars ruimte aftasten, tot elkaar proberen te komen, elkaars verschillen ervaren en zoeken naar elkaars overeenkomsten, zo zal Oumar Mbengue met een performance proberen zijn installatie tot leven te brengen voor de bezoekers.

In een videowerk dat ‘Lost and Found’ completeert, toont hij een parade van verkeersborden en verkeerstekens. In zijn ogen karakteristieke Westerse, zelfs artistieke tekens die zijn bedacht om voor ordening en veiligheid te zorgen. Ze staan echter tevens symbool voor regels en wetten, voor de belemmeringen waar een postmoderne immigrant mee geconfronteerd wordt in zijn poging zijn nieuwe vaderland te veroveren.

In zijn presentatie in Galerie 23 eigent hij zich als het ware de ruimte toe door alles zoveel mogelijk met paardendekens te bedekken. Hij gaat zelfs nog iets verder. Hij bouwt de kinderkamer van zijn dochtertje na en brengt zo zijn persoonlijkste ‘bezit’ in de ruimte.
Tast hij de grenzen af? Daagt hij ons uit? Wijst hij ons op onze dubbele moraal? Of geeft hij aan hoe hij er inmiddels in geslaagd is om als postmoderne immigrant zijn ruimte te vinden en te grijpen?

Oumar Mbengue geeft geen pasklare antwoorden. Hij plaatst het publiek in een suggestieve omgeving waarbinnen vele interpretaties mogelijk zijn en waarin een diversiteit aan gevoelens zich zal opdringen.
Vast staat dat hij voor een ervaring zorgt die de bezoeker niet licht vergeet.
 
Rob Perree
 
Van 24 mei t/m 16 juni presenteert Galerie 23 een installatie inclusief video van Oumar Mbengue Atakosso (Amsterdam / Senegal).
De tentoonstelling wordt op zondag 24 mei om 16 uur geopend door de schrijver Vamba Sherif (Nederland / Liberia) in aanwezigheid van de kunstenaar.
Fons Geerlings heet u van harte welkom bij de opening.

Het project van de kunstenaar is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst.


<< naar Magazine


meer foto's voor
Post-Modern Immigrant - Lost and found, een installatie in situ van Oumar Mbengue Atakosso: fotofotofotofotofoto
Meer in Senegal:
Marokkaanse hardrockers, Youssou N’Dour, Amerikaanse hiphop sterren - 5 muziekfilms
Het programma van het Africa in the Picture Film Festival omvat traditiegetrouw...

Highlights from the Motherland
Hoogtepunten uit de recente filmproductie van het Afrikaanse continent. Met dit...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a finger at you, we realized we were...


Magazine actueel:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites bij dit artikel:
SBK Galerie 23
http://www.de40eurogalerie.nl/expo.html?id=23&xp=479

Senegal
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 110 milliseconds.