Arts | Politics | Economy | Education & Sciences20 Nov 2017
artikelfotoBenin, Côte d'Ivoire
Didier Donatien Alihonou - de boodschap van een bevlogen kunstenaar
Arts, 30 Jun 2009 - Galerie 23
Didier Donatien Alihonou

Galerie 23 presenteert nieuwe werken van Didier Donatien Alihonou.
Alihonou (1970, Ivoorkust) praat iedere week op de radio over kunst, cultuur én politiek. Daarbij neemt hij geen blad voor de mond. Hij ziet het als zijn taak om misstanden in Bénin, het land waar hij woont en werkt, en elders aan de orde te stellen. Daarnaast heeft hij een soort vereniging opgericht die zich ten doel stelt jonge talenten de middelen te verschaffen om kunst te maken.
 
Dat het werk van Didier Alihonou geëngageerd is mag daarom niet verbazen. Leven en werk zijn bij hem nauw verweven. Zoals een collega het plastisch verwoordde: "zijn materiaal is de straat". Hij presenteert in deze tentoonstelling collages en schilderijen, maar hij interpreteert deze gekende genres op een oorspronkelijke manier, zodat ze zich moeiteloos losmaken van hun traditie.

Zijn collages zijn gemaakt van gevonden materialen. Van afval dat anderen achteloos weggooien. Op de ondergrond van een plaatje dun hout of karton plakt hij een pagina van een krant of tijdschrift. Daarop brengt hij vervolgens een laagje verf aan. Vaak zijn de teksten en foto’s, of delen ervan, nog zichtbaar. Dan worden het onverwachte betekenisgevers. Op deze ondergrond niet of naait hij tot figuren of vormen ‘verknipte’ stukjes blik. Soms krijgen die nog een lik verf, meestal valt hun oorsprong te identificeren. De voorstellingen zijn eenvoudig. Ze doen me denken aan de universele pictogrammen zoals die op vliegvelden, in ziekenhuizen en andere serviceverlenende openbare gebouwen worden gebruikt. Deze beeldtaal lijkt zijn werken dan ook heel toegankelijk te maken. Toch is dat schijn. In de voorstellingen zitten allerlei verwijzingen en abstraheringen die zich niet onmiddellijk blootgeven, zeker als ze de onderliggende teksten in zich hebben getrokken.

De manier waarop zijn schilderijen tot stand komen is weliswaar vergelijkbaar, maar er zijn verschillen. Didier Alihonou gaat uit van een stuk wit linnen. Een ander stuk doek beschildert hij met één kleur – blauw lijkt daarbij zijn voorkeur te hebben - en voorziet het vervolgens van (geschilderde) woorden, zinnen of kreten. Dat tweede doek verknipt hij tot pictogrammen en andere symbolische vormen. Die naait hij op het witte linnen. Bij een aantal werken schildert hij daar nog om- of overheen. Het resultaat is een vreemde vermenging van meer of minder herkenbare vormen en letters. Dragen de tekstfragmenten bij zijn collages bij tot de inhoud, de letters bij zijn schilderijen zijn alleen maar beeldgevers.

De verhalen die in de werken zichtbaar worden gaan vrijwel altijd over kinderen en vrouwen. Zijn werk is een pleidooi voor een betere behandeling en voor een noodzakelijke emancipatie. Hij maakt zich boos over omstandigheden waarbij kinderen als handelsobject worden gebruikt, terwijl ze op school horen te zitten om hun kansen te vergroten. Hij windt zich op over de positie van vrouwen. Te vaak zijn ze ondergeschikt aan de man, als ze al niet door hem belazerd, vernederd of misbruikt zijn.

Didier Donatien Alihonou is een autodidact. Hij heeft echter van zijn onvolledige opleiding een deugd gemaakt. Zijn eenvoudige, wat onhandige stijl genereert ontroering. Bovendien telt voor hem zwaar dat hij een boodschap wil overbrengen. Die mag niet verloren gaan in te duistere concepten en een overdaad aan techniek. De vorm mag de inhoud niet in de weg staan.
 
Rob Perrée
 
Het werk van Alihonou is in steeds meer landen te zien, ook buiten Afrika. In 2008 is hij in Bénin gedecoreerd voor zijn artistieke en maatschappelijke verdienste voor het land. In 2004 kreeg hij een prijs van de UNESCO. In 2007 had hij - bij Galerie 23 - zijn eerste tentoonstelling in Amsterdam.

De huidige tentoonstelling loopt tot en met 9 augustus. Galerie 23, galerie voor hedendaagse Afrikaanse kunst, is geopend maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur, zaterdag en zondag van 11:00 tot 17:00 uur. Het adres: KNSM-laan 307-309, 1019 LE Amsterdam.

De foto's bij dit artikel zijn van de hand van Giovanni Piesco.


<< to Magazine


more images for
Didier Donatien Alihonou - de boodschap van een bevlogen kunstenaar: fotofotofotofoto
More in Arts:
Africa's Women Artists, a Growing Voice
Claudine Pommier sat on a stool in the...

Francis Kéré - Philosopher, Activist, Architect
One of the most remarkable articles in...

Jews of Nigeria - interview with filmmaker Jeff Lieberman
An image of a hut in the African forest...


Currently in the magazine:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites for this article:
Galerie 23, Donatien Alihonou
http://www.de40eurogalerie.nl/expo.html?id=23&xp=480

Galerie Ames d'Afrique, Straatsburg (Frans, PDF)
http://ames.afrique.free.fr/residence2005/plaquette.pdf

Benin
hyperlinks index Africaserver

Côte d'Ivoire
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 112 milliseconds.