artikelfotoZuid-Afrika, Nigeria, Sierra Leone, Democratische Republiek Congo, Rwanda, Tanzania, Afrika
Kerstvakantie 2009 - nog meer lezen over en uit Afrika
22 dec. 2009 - redactie Africaserver Magazine
Welkom in Darfur

Dit is inmiddels het zevende overzicht met nieuwe boeken over en uit Afrika. Wellicht vindt u hier de laatste cadeautips en leestips voor in de kerstvakantie met veel nieuwe boektitels uit en over Afrika.
De redactie van Africaserver Magazine wenst u prettige Kerstdagen en een voorspoedig 2010.
 
André Brink - Tweesprong, Zuid-Afrikaanse mémoires
Over André Brink wordt vaak gezegd dat de apartheid de aanleiding was voor zijn schrijverschap. In de jaren zestig streed hij samen met Breyten Breytenbach tegen de apartheid en zijn boeken werden door de overheid verboden of gecensureerd. Maar ook de taal, de ontdekking van de taal, bracht hem tot schrijven. Zijn hele jeugd leefde hij tussen de boeken. Bibliotheken waren zijn paleizen en hij droomde ervan schrijver te worden: het schrijven werd een manier om wereldse zaken te doorgronden.
In Tweesprong vertelt Brink over het kleine, overwegend blanke plaatsje waar hij opgroeide en waar de dagelijkse spanning tussen zwart en blank een normaal deel van het leven was, over zijn heftige relatie met dichteres Ingrid Jonker, over de vormende jaren in Parijs, over zijn huwelijk en kinderen. Zijn leven speelt zich af tegen de achtergrond van racisme en apartheid. Wanneer hij in de jaren zestig in Parijs is, en treurt om de dood van Albert Camus, de schrijver die hij vereert, is er in Sharpville een bloedbad gaande. Als hij ervan hoort denkt hij: Ja, dit viel te verwachten. Dit moest gebeuren. Zijn schrijverschap zal daarna niet meer hetzelfde zijn.
Tweesprong is een fascinerende terugblik op een leven in een gespleten land met een gewelddadige geschiedenis.

Chimamanda Ngozi Adichie - Het ding om je hals
In een sierlijke stijl en met een groot inlevingsvermogen schrijft de Nigeriaanse auteur Chimamanda Ngozi Adichie over Amerika en Afrika en over de band tussen mannen en vrouwen, ouders en kinderen.
In het beklemmende ‘Een persoonlijke beleving’ zoeken een christelijke vrouw en een arme moslima tijdens straatrellen dekking in een winkel. In ‘Morgen is te ver’ ontdekt een vrouw het verschrikkelijke geheim achter de dood van haar broer. En in het titelverhaal wordt de eenzaamheid beschreven van een Nigeriaans meisje dat vol goede hoop naar de Verenigde Staten is geëmigreerd, maar eenmaal aangekomen moet vaststellen dat het land niet voldoet aan haar verwachtingen.
Op overtuigende wijze weet Adichie de verschillen tussen de Afrikaanse en de westerse culturen voor de lezer begrijpelijk en inleefbaar te maken. De twaalf schitterende verhalen in Het ding om je hals geven eens te meer aan waarom Chimamanda Ngozi Adichie wordt gezien als een van de grootste literaire talenten van haar generatie.

Elwin Verheggen , Jan-Joseph Stok (foto's) - Welkom in Darfur, dit is ons leven
Als gevolg van de huidige burgeroorlog in Darfur, Soedan, sloegen sinds 2003 bijna 3 miljoen burgers op de vlucht en kwamen zo’n 300.000 mensen om het leven. 'Welkom in Darfur, dit is ons leven' geeft in woord en beeld een idee van hoe het is om dat conflict aan den lijve te ondervinden. Journalist Elwin Verheggen en fotograaf Jan-Joseph Stok reisden twee keer naar Darfur, met de rebellen mee. Met gevaar voor eigen leven tekenden zij ter plekke de verhalen op van burgerslachtoffers. Ze ontmoetten er onder anderen marktkoopvrouw Aziza Tahir (28) die met haar baby ternauwernood een regeringsbombardement overleefde midden op een drukke dorpsmarkt. Twaalf dorpelingen, onder wie zes buitenspelende kinderen tussen vijf en elf jaar, kwamen om door de vliegtuigbommen op haar dorp Shegeg Karo. Hun tweede reis verliep anders dan gepland. Wekenlang zaten ze met de rebellen klem in een offensief, waarbij rebellencommandant Djadullah Chatty uiteindelijk zou sneuvelen. Met hem trokken ze eerder een week op en bezochten ze zijn gezin.
'Welkom in Darfur, dit is ons leven' geeft de mensen in de burgeroorlog een gezicht. Met verhalen, schitterende foto’s en de benodigde achtergrondinformatie weet dit boek op een unieke manier een lastig conflict uit te leggen.
Door de manier waarop de auteurs reisden, dicht op het conflict, kregen ze een kijk op het leven van de mensen in Darfur zoals maar weinig journalisten hebben gekregen.

Fokko Bosker - De olijven van Goedgedacht en 21 andere verhalen over Zuid-Afrika
In dit boek zijn Zuid-Afrikanen aan het woord over opbeurende initiatieven op het terrein van voetbal, gezondheidszorg, watergebruik, sanitatie, duurzame energie, onderwijs, toerisme, sociale integratie en microfinanciering. Het wil een steentje bijdragen aan een beter begrip van Zuid-Afrika. Alle bezochte projecten zijn mogelijk gemaakt door steun van Nederlandse organisaties, bedrijven of overheden; waaronder Baarsma Wine Group, Stenden hogeschool, Waterschap Groot Salland, Wetterskip Fryslân, Friese wateralliantie, onderzoeksinstituut Wetsus (gevestigd in Leeuwarden), Vitens/VEI International, Landustrie/gemeente Sneek, Unie van Waterschappen, Nuon, Triodos Bank/Hivos, Nelson Mandela Kinderfonds, KNVB, Score en Max Havelaar.

Filip Reyntjes - De grote Afrikaanse oorlog
Tussen 1996 en 2003 werden miljoenen mensen – voor het overgrote deel onschuldige burgers – het dodelijke slachtoffer van de spiraal van geweld in Congo. Onder sterke internationale druk werd er een politieke regeling onderhandeld. Het is maar de vraag of die soelaas zal brengen voor Congo en de regio. Er is weinig reden tot optimisme.
In De Grote Afrikaanse Oorlog beschrijft Filip Reyntjens de uitzonderlijke combinatie van factoren die heeft geleid tot wat de Amerikaanse viceminister voor Afrikaanse Zaken Susan Rice in 1998 de ‘Eerste Afrikaanse Wereldoorlog’ noemde. De voornaamste factoren zijn ongetwijfeld de extreme zwakte van de Zaïrese (Congolese) staat en de gevolgen van de Rwandese burgeroorlog. De etnische tegenstellingen in Rwanda, Burundi en Oost-Congo hebben een nefaste rol gespeeld, evenals de steeds verschuivende allianties in de regio (waar iedereen redeneert volgens de logica van ‘de vijand van mijn vijand is mijn vriend’). Maar ook de criminalisering van staten en economieën, en de incoherentie van de zogenaamde internationale gemeenschap hebben een context gecreëerd waarin extreme destabilisering en onbeschrijflijk menselijk leed mogelijk en zelfs onvermijdelijk werden.

Gaile Parkin - Taarten bakken in Kigali
Taarten bakken in Kigali is een indringende maar ook humoristische roman over het leven na een grote tragedie. Parkin toont haarscherp de veerkracht, de vergevingsgezindheid en vooral de levenslust van de bewoners van Kigali. Daarbij laat ze zien dat er altijd opnieuw iets te vieren valt. En natuurlijk is er geen enkel feest compleet zonder een speciale taart. Angel Tungaraza uit Tanzania woont met haar echtgenoot Pius en haar vijf kleinkinderen tijdelijk in Rwanda. Haar man werkt daar aan de universiteit en Angel heeft haar handen vol aan de zorg voor de kinderen van haar overleden dochter en zoon. Daarnaast weet zij van haar hobby haar werk te maken en ze runt vanuit haar huis een professionele banketbakkerij. Angel bakt een speciale taart voor iedere gelegenheid en maakt van ieder feestje iets bijzonders. Via vrienden en buren verspreidt haar faam zich door Kigali en de opdrachten stromen binnen. De meest uiteenlopende klanten komen naar Angel toe met de meest verschillende redenen om een taart te bestellen. Angel biedt al haar klanten een luisterend oor en voorziet ze van welgemeend advies. Naarmate de professionele reputatie van Angel grotere vormen aanneemt en zij alom wordt gewaardeerd om haar prachtige taarten en haar wijze adviezen, ziet ze in dat ze haar eigen raad ter harte moet nemen en zich moet verzoenen met haar eigen verleden.

Ton van der Lee - Geheimen van de Maasai + DVD (Paperback)
De Maasai zijn een van de bekendste, maar ook geheimzinnigste volkeren van Afrika. Zij zijn hardnekkig blijven vasthouden aan hun oude, nomadische gebruiken en rituelen, terwijl om hen heen de westerse wereld oprukte. Nu dreigt hun cultuur ten onder te gaan. Om die reden vroeg Mokombo, de spirituele leider van de Maasai, Jan Dries Groenendijk om de taak van ‘officieel filmer’ van zijn volk op zich te nemen. Inmiddels heeft Groenendijk een grote hoeveelheid geheime rituelen en ceremonies vastgelegd die nooit eerder zijn gezien, laat staan gefilmd, door buitenstaanders. Ton van der Lee vergezelde hem op zijn langdurige expeditie en doet in dit unieke boek van binnenuit verslag van cultuur, tradities en rituelen van de Maasai.
Juist vanwege hun opmerkelijke culturele erfgoed willen de Maasai recht doen gelden op een eigen plaats in het moderne Kenia en Tanzania. Een centrale rol daarin speelt een heilig bos, dat de Keniase overheid toeristisch wil gaan exploiteren. Het bos is voor de Maasai echter een belangrijke ceremoniële plaats, die bovendien de grootste biodiversiteit van Oost-Afrika herbergt. Ook tot dit bos, verboden terrein voor niet-Maasai, kregen Groenendijk en Van der Lee toegang. Geheimen van de Maasai is daarmee niet alleen het verhaal van een oeroude cultuur, het heeft ook een ecologische dimensie, en gaat in op de mogelijkheden van verantwoord toerisme in Afrika.
Inclusief dvd met uniek beeldmateriaal.

Rob Floor & Paul Faber (inleiding) - African Signs
Op uithangborden boven winkels, langs de weg, op voertuigen en muren, overal in Afrika vind je kleurrijk geschilderde reclame-uitingen en kunst, bedoeld om de aandacht van passanten te trekken en onder hen potentiële klanten. Kappers, restaurants, garagebedrijfjes, slagers, kleermakers – menig nerinkje is begonnen met een in het oog springende advertentie op een uithangbord en uitgegroeid tot een bedrijf.
Al fotograferend legde de auteur een stukje unieke Afrikaanse cultuur vast dat onder invloed van de toenemende digitalisering ook in Afrika gedoemd is op den duur te verdwijnen. Een ode aan de talrijke artiesten die met verf en kwast kleur en levendigheid brengen in hun dorpen en steden.
 
samengesteld door Azim Koning
 
André Brink - Tweesprong, Zuid-Afrikaanse mémoires
ISBN 9789029083690 - € 32,50 - Uitgeverij Meulenhoff, 2009

Chimamanda Ngozi Adichie - Het ding om je hals
ISBN 9789023453925 - € 19,90 - Uitg. de Bezige Bij 2009

Elwin Verheggen , Jan-Joseph Stok (foto's) - Welkom in Darfur, dit is ons leven
ISBN 9789460220722 - € 24,50 - KIT Publishers 2009

Fokko Bosker - De olijven van Goedgedacht en 21 andere verhalen over Zuid-Afrika
ISBN 9789460220432 - € 14,95 - KIT Publishers 2009

Filip Reyntjes - De grote Afrikaanse oorlog
ISBN 9789085421733 - € 22,50 - Uitgeverij Meulenhoff/Manteau, 2009

Gaile Parkin - Taarten bakken in Kigali
ISBN 9789047200833 - € 18,95 - Uitg. Artemis, 2009

Ton van der Lee - Geheimen van de Maasai + DVD (Paperback)
ISBN 9789050189521 - € 19,95 - Uitg. Balans, 2009

Rob Floor & Paul Faber (inleiding) - African Signs
ISBN 9789460220807 - € 29,50 - KIT Publishers 2009


<< naar Magazine


meer foto's voor
Kerstvakantie 2009 - nog meer lezen over en uit Afrika: fotofotofotofotofoto
Meer in Zuid-Afrika:
Xai Xai Lounge - township café's in Amsterdam en Den Haag
Xai Xai Lounge is de centrale ontmoetingsplek van het festival met een...

Kliptown Stories. Verhalen van Zuid-Afrika
Gespreksleider Stephan Sanders spreekt met gasten van het festival: regisseur...

Township Café - Xai Xai Lounge
In het (gratis toegankelijke) townshipcafé komt alles bij...


Meer in Nigeria:
Nollywood, voetbal, Obama en meer
Africa in the Picture heeft veel meer te bieden dan wat in de rest van de...

CV - Victor Ekpuk
De Nigeriaanse kunstenaar Victor Ekpuk creëert een dichtmazig lijnenspel,...

Kroeshaar - een Nigeriaan in Bangalore
‘Toen ik vier jaar oud was vertelde ik mijn buurmeisje dat mijn grootouders een...


Meer in Sierra Leone:
Marokkaanse hardrockers, Youssou N’Dour, Amerikaanse hiphop sterren - 5 muziekfilms
Het programma van het Africa in the Picture Film Festival omvat traditiegetrouw...

Fotoshoot in Freetown
In de rubriek "Beelden" onder meer aandacht voor de ontwerper van Adamai Kai,...

Sierra Leone in the Picture - special focus
Africa in the Picture besteedt dit jaar speciale aandacht aan Sierra Leone,....


Meer in Democratische Republiek Congo:
Nollywood, voetbal, Obama en meer
Africa in the Picture heeft veel meer te bieden dan wat in de rest van de...

Schaduwen over Frans Afrika
Welke rol hebben Frankrijk en België gespeeld in de politieke, sociale en...

Uitverkoop - Kunstroof in Congo
Het is bekend in alle windstreken: wie kostbare grondstoffen zoekt, moet in de...


Meer in Rwanda:
Schaats- en zwemles op het droge
Van 4 tot en met 10 september 2010 zijn topsporters en Right To Play...

Kerstvakantie 2008 - heel veel lezen over Afrika
Afgelopen zomer verscheen het vijfde overzicht met nieuwe boeken over Afrika....

Nederlanders helpen mee bij verwerking in Rwanda
De genocide die in 1994 plaatsvond in Rwanda was een van de ergste humanitaire...


Meer in Tanzania:
Een buitengewone obsessie - Afrikaanse homo’s als kop van jut in kerkelijke machtsstrijd
Als God van homo’s hield, had hij wel Adam en Steve geschapen, schamperen...

Kracht, gedrevenheid en optimisme
Doel van de voorstelling ‘Daughters of Africa’ was volgens regisseur Leoni...

Leoni en haar 'dochters'
Wie de dagverslagen van Leoni Jansen bekijkt, begrijpt waarom ze straalt als ze...


Meer in Afrika:
Nollywood, voetbal, Obama en meer
Africa in the Picture heeft veel meer te bieden dan wat in de rest van de...

Een stralend slot
Het overweldigende sluitstuk van de tentoonstelling wordt gevormd door een...

Van toonbeeld naar modebeeld
De geschiedenis van de couture en mode wordt gevolgd aan de hand van ontwerpen...


Magazine actueel:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites bij dit artikel:
Uit en over Afrika - boekenoverzicht zomer 2009
http://www.africaserver.nl/magazine.htm?art=a20090728164911634&taal=nl

Kerstvakantie 2008 - heel veel lezen over Afrika
http://www.africaserver.nl/magazine.htm?art=a20081216164329134&taal=nl

5 eerdere overzichten met nieuwe boeken in eerdere artikelen Africaserver Magazine
http://www.africaserver.nl/magazine.htm?tag=boeken&taal=nl

Uitg. Meulenhoff - Tweesprong
http://www.nobelprijsvoordeliteratuur.nl/Meulenhoff/result-titel.asp?ISBN=9789029083690#1

Uitg. de Bezige Bij - Het ding om je hals
http://www.debezigebij.nl/web/Boek-5.htm?dbid=22534&typeofpage=139647

KIT publishers - Welkom in Darfur
http://www.kitpublishers.nl/smartsite.shtml?ch=FAB&id=33740&ItemID=2750&title=Welkom%20in%20Darfur,%20dit%20is%20ons%20leven

KIT publishers - De olijven van Goedgedacht en 21 andere verhalen over Zuid-Afrika
http://www.kitpublishers.nl/smartsite.shtml?ch=FAB&id=33739&ItemID=2733

Uitg. Meulenhoff/Manteau - de grote Afrikaanse oorlog
http://www.standaarduitgeverij.be/boeken/overzicht/filipreyntjens/9789085421733

Uitg. Artemis - Taarten bakken in Kigali
http://www.uitgeverijartemis.com/result_titel.asp?Id=90

Uitg. Balans - Geheimen van de Masaai
http://www.uitgeverijbalans.nl/web/Auteur/Boek-5.htm?dbid=20064&typeofpage=118930

website Ton van der Lee
http://www.tonvanderlee.nl/

KIT publishers - African Signs
http://www.kitpublishers.nl/smartsite.shtml?ch=FAB&id=33739&ItemID=2781

Literatuur/boeken
hyperlinks index Africaserver

Zuid-Afrika
hyperlinks index Africaserver

Tanzania
hyperlinks index Africaserver

Afrika
hyperlinks index Africaserver

Rwanda
hyperlinks index Africaserver

Nigeria
hyperlinks index Africaserver

Democratische Republiek Congo
hyperlinks index Africaserver

Sierra Leone
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 221 milliseconds.