artikelfotoAfrika
Internationaal Film Festival Rotterdam 2010 - Where is Africa & Forget Africa
Kunst, 26. Jan 2010
Slam Video Maputo - Ella Raidel, 2010, Oostenrijk, Mozambique, 28 min.

Afrika figureert maar marginaal in het wereldnieuws en op filmfestivals is het al niet veel beter gesteld met het aanzien van het continent. Jaar in jaar uit is het bijvoorbeeld in aantallen films ondervertegenwoordigd. Het IFFR gooit dit jaar het roer om met het Signals-onderdeel Where is Africa: een zoektocht naar de ziel van de Afrikaanse cinema. Met elke dag verse videoverslagen van IFFR-reporters.
 
De meeste Afrikaanse landen hebben geen bioscopen. Veel oude cinema's zijn omgetoverd tot een lucratievere outlet: een kerk. De schaarse filmtheaters vertonen voornamelijk Hollywood- of Nollywood-producties: Amerikaanse blockbusters of Nigeriaanse soaps en knokfilms. Het hoogtepunt van de Afrikaanse cinema ligt in de vroege jaren '60, toen in het buitenland opgeleide filmmakers terugkeerden naar het continent en het de Afrikanen zelf waren die zich de vraag 'waar is Afrika?' stelden.

De films uit die periode zijn nog steeds actueel. Dat neemt niet weg dat er ook nu iets broeit in Afrika. De digitale revolutie effent nieuwe wegen: productie kan goedkoper, distributie eenvoudiger. De nieuwe Afrikaanse cinema combineert traditionele verhaaltradities met moderne ontwikkelingen en is daarmee lokaal én globaal tegelijkertijd. Het IFFR ging op zoek naar regionale Afrikaanse trends en presenteert een nieuwe oogst aan films.

In een terugblik brengt het festival een eerbetoon aan vier ten onrechte in de vergetelheid geraakte pioniers van de Afrikaanse cinema: de Nigeriaan Moustapha Alassane, de Senegalees Momar Thiam, Timite Bassori uit Ivoorkust en Sebastien Kamba uit Congo.

Onder de paraplu van Where is Africa valt ook Forget Africa, dat bestaat uit dertien opdrachtfilms en 21 korte films. IFFR-programmeur Gertjan Zuilhof ging voor Forget Africa op ontdekkingsreis naar nog lege plekken op de Afrikaanse filmkaart, met name in Midden- en Oost-Afrika. Zijn reisgezelschap bestond uit internationale filmmakers die nooit eerder voet op op het continent zetten. Samen met lokaal talent gingen zij ter plaatse aan de slag. De resultaten van die filmische samenwerkingsverbanden zijn op het festival te zien, aangevuld met door Zuilhof gevonden Afrikaanse producties.

Daarmee is het nog niet op. Onder de titel Worldconnectors wordt bij een aantal films uit het Where is Africa-onderdeel een inleiding gehouden. Na afloop is er steeds een kort debat. De Round Table of World-connectors is een rondetafel van oud-politici, jongeren, wetenschappers, religieuze leiders en onder-nemers die de dialoog aangaan over internationale vraagstukken en in het publieke debat aandacht vragen voor creatieve oplossingen. Enkele namen van deelnemers: Awraham Soetendorp, Kathelijne Buitenweg, Sylvia Borren en Ruud Lubbers.

In Afrika gaan film en orale cultuur hand in hand. Daarom wordt een aantal vertoningen uit Where is Africa opgeluisterd met live verhalenvertellers, muzikanten of muziekgezelschappen. De meeste Afrikanen zien films niet in standaardbioscopen, maar in zogenaamde video halls en kijken daar naar piratenversies van Hollywood-blockbusters, Hong Kong-spektakels en Nollywood-soaps. Van 2 t/m 6 februari neemt het IFFR in de Rotterdamse Schouwburg ook twee van die video halls in gebruik. Gratis entree dus, het programma vindt u dagelijks op het krijtbord. Ook gratis, en elke dag op de tweede verdieping van de Schouwburg: de videoinstallatie The One Minutes Africa, met korte films uit het continent. De Kameroense kunstenaar en wereldburger Tayou ten slotte bouwt een reeks hutten op het Schouwburgplein en stelt hiermee onze verbeelding over de Afrikaanse identiteit op de proef.
 
redactie Africaserver Magazine
 
Dit artikel is vrijwel geheel overgenomen van verschillende pagina's van de website van het IFFR 2010. Onder het kopje Sites bij dit artikel in de kolom rechts hiernaast directe links naar deze pagina's.

Op de site van het IFFR treft u ook het volledige programma aan, vanzelfsprekend met datums, tijden en locaties van de vertoningen en andere evenementen.


<< naar Magazine


meer foto's voor
Internationaal Film Festival Rotterdam 2010 - Where is Africa & Forget Africa: fotofotofotofotofotofotofotofoto
Meer in Kunst:
Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...


Meer in Afrika:
Nollywood, voetbal, Obama en meer
Africa in the Picture heeft veel meer te bieden dan wat in de rest van de...

Een stralend slot
Het overweldigende sluitstuk van de tentoonstelling wordt gevormd door een...

Van toonbeeld naar modebeeld
De geschiedenis van de couture en mode wordt gevolgd aan de hand van ontwerpen...


Magazine actueel:
Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...

Samen door Mandela: Zondag 15 december 2013 Stadsschouwburg en de Melkweg, Amsterdam
‘Samen door Mandela’ wil met u...


Sites bij dit artikel:
Voorpagina IFFR 2010
http://www.filmfestivalrotterdam.com

IFFR 2010 - Inleiding Where is Africa
http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/iffr-2010/programma2010/signals-2010/signals-where-is-africa-/

IFFR 2010 - Blog Gertjan Zuilhof over reis Forget Africa
http://www.filmfestivalrotterdam.com/professionals/blogs/gertjan_zuilhof/forget-africa-37-water-skiing-in-the-con/

IFFR 2010 - Overzicht alle films Where is Africa/Forget Africa
http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/programmaonderdelen/signals-where-is-africa/

IFFR 2010 - volledig programmaschema van dag tot dag
http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/iffr-2010/programmaschema/

Evenementenpagina IFFR 2010, met andere genoemde onderdelen
http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/IFFR-2010/programma2010/evenementen-2010/

IFFR-videoverslagen van het bijzondere programma Where is Africa
http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/IFFR-2010/videoverslagen/

Film
hyperlinks index Africaserver

Afrika
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 97 milliseconds.