artikelfotoAfrika
Movies that Matter festival 2010 met (veel) Afrikaanse films
Kunst, 23 Mar. 2010 - redactie Africaserver Magazine
Good Fortune

Elk jaar organiseert Amnesty International het Movies that Matter Festival, waarin films de boventoon voeren die op een of andere manier gewijd zijn aan mensenrechten en daaraan verwante kwesties. In 2010 niet zoals andere jaren één overkoepelend thema, wel meer dan 70 speelfilms en documentaires. In meer dan tien daarvan speelt Afrika een (hoofd)rol. Hierna een overzicht van die films, op alfabetische volgorde.
 
Chanson pour Amine
Alberto Bougleux, Spanje, Frankrijk, Italië 2009
Sinds Algerije begin jaren negentig de strijd aanbond met de fundamentalistische islam, 'verdwijnen' er regelmatig mensen in het land. Volgens officiële cijfers van de Algerijnse overheid ging het in de jaren negentig om ruim 6.000 mensen. Mensenrechtenorganisaties denken echter dat dat aantal veel hoger ligt.
Amine Amrouch verdween op 30 januari 1997 in Algerije. Veiligheidstroepen ontvoerden hem in 1997. Sindsdien staat het leven van zijn moeder Nassera in het teken van haar gevecht voor de waarheid en rechtvaardigheid. Ze is voorzitter van de Mediterranean Federation on Forced Disappearances (FEMED) en woordvoerder van een beweging van de families van de slachtoffers in Algerije."Aanvankelijk vroegen we de overheid om onze kinderen levend terug te brengen", zegt zij, "Nu willen we dat ze ons de waarheid vertellen en de lichamen van de overledenen teruggeven." 'Chanson pour Amine' werpt een nieuw licht op de gevolgen van een vergeten oorlog tegen het moslimfundamentalisme. Een oorlog die al meer dan 200.000 mensenlevens heeft geëist.
- 28 maart 13:45
- 30 maart 19:15, journaliste en programmamaakster Hassnae Bouazza gaat na de film in gesprek met Nassera Dutour, regisseur Alberto Bougleux en de Nederlands-Algerijnse filmmaker Karim Traïdia
www.memorial-algerie.org

Getting Justice
Lucy Hannan / Maina Kiai
Na de verkiezingen van eind 2007 werd Kenia getroffen door een golf van geweld. Ruim duizend mensen kwamen om het leven. Honderdduizenden Kenianen moesten huis en haard verlaten.
'Getting Justice: Kenya’s deadly game of wait and see' is een zoektocht naar de verantwoordelijken voor de gewelddadigheden en de wijze waarop ze berecht moeten worden.
Filmmaker Maina Kiai, een van de meest vooraanstaande mensenrechtenactivisten van Kenia, spreekt met de hoofdrolspelers, slachtoffers en experts en gaat op bezoek bij Louis Morero Ocampo, de eerste hoofdaanklager bij het Internationaal Strafhof.
Nu de rust is weergekeerd voelt de Keniaanse overheid niets voor rechtszaken. Veel Kenianen hebben maar weinig vertrouwen in hun rechtssysteem. Zij zouden liever zien dat het Internationaal Hof van Justitie zich over de misdrijven buigt. Kiai onderzoekt wat de mogelijkheden voor verzoening zijn.
- 27 maart 16:30, na afloop debat met de Keniaanse mensenrechtenactivist Maina Kiai, Rachel Irura van het Special Court for Sierra Leone, Afrika-deskundige Stephen Ellis en Henk-Jan van Schothorst van het Netherlands Institute for Multiparty Democracy
- 30 maart 21:00, na afloop Q&A met Keniaanse filmmaker en advocaat Maina Kiai

Good Fortune
Landon van Soest, Verenigde Staten 2009
"Er is een hoop troep, maar het leven is oké", verwoordt een Keniaanse vrouw de situatie in de achterstandswijk Kibera in Nairobi. Ze ziet de plannen van de Verenigde Naties en de Keniaanse regering met lede ogen aan. De wijk moet worden leeggeruimd om plaats te maken voor nieuwe, mooie huizen. De bewoners van Kibera, die zulke projecten eerder in corruptie hebben zien stranden, weten zeker dat ze hun huis zullen verliezen. "Een slimme manier om ons eruit te zetten." Ook op het platteland is men ervan overtuigd dat een belangrijke investering van het Amerikaanse bedrijf Dominion Farms Ltd. niets dan slechts brengt. Volgens het bedrijf is het juist tijd om Kenia "op hetzelfde welvaartsniveau te brengen als de rest van de wereld". 'Good Fortune' geeft een inkijkje in het dagelijks leven van zowel de stads- als plattelandsbewoners van Kenia, die niet zitten te wachten op (blanke) inmenging van buitenaf. De kijker wordt geconfronteerd met de standaardideeën over rijk en arm die in de westerse wereld bestaan. Want wat is armoede? "Ik ben niet arm, ik heb een hulpbron", zegt een man over het grote moeras waaraan hij leeft. Dat de vechtlust van de bevolking overheerst, blijkt als president Kibaki wordt herkozen en er overal in Nairobi rellen uitbreken. Het lijkt een strijd van David tegen Goliath.
- 27 maart 14:00, na afloop debat Stop Aid Now met Peter van Lieshout (WRR), Keniase mensenrechtenactivist Maina Kiai en journalist Roman Baatenburg de Jong
www.transientpictures.com

Like a Man on Earth

Andrea Segre/Riccardo Biadene, Italië 2008
Om het aantal Afrikaanse immigranten in Italië terug te dringen, sloten de Italiaanse premier Silvio Berlusconi en de Libische leider Moammar Gadaffi een verdrag. In ruil voor financiële steun beloofde Libië de vluchtelingenstroom in te dammen. 'Like a Man on Earth' toont wat de gevolgen zijn van het Italiaanse anti-immigratiebeleid. De film bestaat uit getuigenissen van Ethiopische vluchtelingen die een hoge prijs hebben moeten betalen voor hun ‘overtocht’ naar Europa. De interviews worden afgenomen door de Ethiopiër Dagmawi Yimer die zelf in 2005 besloot om zijn vaderland te ontvluchten uit vrees voor de politieke repressie. Ook hij viel tijdens zijn vlucht in handen van de Libische politie. We zien op welke wijze Libië, met financiële steun van Italië en Europa, optreedt tegen Afrikaanse vluchtelingen.
- 29 maart 19:00, na afloop paneldiscussie met o.a. minister Hirsch Ballin, regisseur Dagmawi Yimer en Wilbert van Hövell, regionaal vertegenwoordiger van UNHCR.
- 31 maart 17:30, inleiding voor de film door Kees Bleichrodt, directeur UAF. Na de film een gesprek met Ruud Lubbers, voorzitter van het bestuur van UAF en regisseur Dagmawi Yimer.
www.likeamanonearth.blogspot.com

Mugabe and the White African
Lucy Bailey / Andrew Thompson, Namibië, Zimbabwe, Groot-Brittannië, Zuid-Afrika 2009
Ooit was Zimbabwe de graanschuur van Afrika, maar door het beleid van Robert Mugabe is daar jaren geleden een eind aan gekomen. De onteigening van het land van blanke boeren dat plaatsvindt in het kader van de landhervormingsprogramma heeft desastreuze gevolgen: niet alleen voor de voedselvoorziening van Zimbabwe, maar ook voor de rechtstaat.
'Mugabe and the White African' van Lucy Bailey en Andrew Thompson is een indrukwekkend portret van een van de laatste blanke boeren in Zimbabwe, Mike Campbell.
Campbell en zijn familie weigeren zich neer te leggen bij de onteigeningspolitiek van Mugabe. Ze spannen bij een internationaal hof een rechtszaak aan tegen de Zimbabwaanse overheid. De familie wordt voortdurend geïntimideerd. Geregeld krijgen ze 'bezoek' van een man met een fonkelnieuwe auto die uit naam van 'de arme zwarte arbeiders' het land komt opeisen.
In hun strijd voor gerechtigheid zijn ze bereid om grote persoonlijke offers brengen.
- 29 maart 17:00, na afloop panelgesprek met FNV-voorzitter Agnes Jongerius, Peter Hermes, persoonlijk adviseur van Tsvangirai, en regisseur Lucy Bailey
- 30 maart 19:00, na afloop Q&A met regisseur Lucy Bailey

www.mugabeandthewhiteafrican.com

My Neighbor, My Killer
Anne Aghion, Verenigde Staten, Frankrijk 2009
De genocide die in 1994 plaatsvond in Rwanda laat nog altijd zijn sporen na. Het juridische systeem van het land kraakt in zijn voegen vanwege de enorme aantallen gevangenen die worden verdacht van genocide en oorlogsmisdaden. In 1999 begon de overheid daarom met Gacaca: een vorm van rechtspraak door de gemeenschap waarbij slachtoffers en daders elkaar tijdens openluchthoorzittingen treffen. De bedoeling van de zittingen is niet alleen dat ze recht doen aan het leed dat de slachtoffers is aangedaan. Ze moeten ook leiden tot verzoening. In 'My Neighbor, My Killer' onderzoekt Anne Aghion de gevolgen van Gacaca voor slachtoffers en daders. Is het mogelijk om de mensen te vergeven die je familie hebben uitgemoord?
'My Neighbor, My Killer' is het laatste deel van een trilogie die Aghion maakte over Gacaca. De eerdere delen – 'Gacaca, Living Together Again in Rwanda?' en 'In Rwanda We Say... The family that does not speak dies' – werden alom geprezen en vertoond op het Amnesty International Film Festival en Cinema & Justice in Den Haag. In 'Rwanda We Say...' werd onderscheiden met een Emmy Award, de belangrijkste Amerikaanse televisieprijs.
- 28 maart 15:30, na afloop debat met regisseuse Anne Aghion, George Weiss van Radio La Benevolencija en jurist en filosofe Heikelien Verrijn Stuart. Kim Brice is moderator.
- 30 maart 17:00, na afloop Q&A met regisseuse Anne Aghion

Anne Aghion Films

Reporter

Eric Daniel Metzgar, Verenigde Staten 2009
In de indrukwekkende documentaire 'Reporter' volgen we Nicholas D. Kristof, vermaard verslaggever bij The New York Times. In de zomer van 2007 reist de tweemalige winnaar van de Pulitzer Prize af naar de Democratische Republiek Congo om verslag te doen van de burgeroorlog. In het afgelopen decennium werden er in Congo 5,4 miljoen mensen vermoord. Maar dergelijke statistieken kunnen de gemiddelde krantenlezer niet boeien. Kristof legt uit op welke manier het publiek wel bereikt kan worden. Hij gaat op zoek naar mensen die een verhaal te vertellen hebben dat illustratief is voor de mensenrechtencrisis in Congo. Zo trekt hij door verwoeste dorpen en vluchtelingenkampen en brengt een bloedstollend bezoek aan de belangrijkste Congolese krijgsheer, generaal Nkunda. Op die manier probeert Kristof Congo op de politieke agenda te zetten – net zoals hij dat eerder al deed met de genocide in Darfur. 'Reporter' is niet alleen het verhaal over een onderbelicht conflict in Afrika, maar ook een pleidooi voor goede journalistiek. Die komt door slinkende budgetten steeds meer onder druk te staan.
- 28 maart 16:15, na afloop debat over buitenlandverslaggeving
- 31 maart 21:00
www.reporterfilm.com

Scheherazade Tell Me a Story
Yousry Nasrallah, Egypte 2009

Hebba Younis (Mona Zaki) is een moderne televisiepresentatrice. De 'Oprah Winfrey van Egypte' wordt door haar man Karim (El Raddad) onder druk gezet om al te politieke onderwerpen in haar talkshow te vermijden – alleen op die manier maakt hij kans om hoofdredacteur te worden van de regeringskrant. Hebba kiest er daarom voor om persoonlijke gesprekken te voeren met vrouwen uit alle geledingen van de samenleving. Maar hun verhalen leiden juist tot nog meer verontwaardiging. De Egyptische mannen komen er in de verhalen van de vrouwen namelijk niet al te best van af. En dan blijkt ook het persoonlijke weer politiek – met alle gevolgen voor Karim en Hebba van dien.
'Scheherazade, Tell Me a Story' is een radicaal feministische speelfilm van Yousry Nasrallah. Het is een aanklacht tegen de rol die mannen spelen in de Egyptische samenleving. En vermoedelijk juist daarom werd de speelfilm een grote hit onder Egyptische bioscoopbezoekers.
- 25 maart 17:00
- 28 maart 21:15

Shirley Adams
Oliver Hermanus, Zuid-Afrika 2009
Een jaar geleden werd Donovan in zijn nek geschoten toen hij 's middags op weg was van school naar huis. Nu zorgt zijn moeder Shirley Adams voor hem. En dat is geen eenvoudige taak. Donovan is vanaf zijn middel verlamd. Haar man heeft haar in de steek gelaten en ze is al haar bezittingen kwijtgeraakt omdat ze de ziekenhuisrekeningen voor Donovan moest betalen. Tot overmaat van ramp denken ze in het ziekenhuis dat Shirley niet in staat is om goed voor haar zoon te zorgen. Daarin hebben ze niet helemaal ongelijk: Shirley is totaal uitgeput omdat ze de hele dag moet klaarstaan voor Donovan. Het ziekenhuis stuurt de jonge Tamsin om Shirley te helpen met de zorg voor Donovan. Shirley kan de hulp goed gebruiken maar tegelijkertijd voelt ze zich bedreigd door de nieuwkomer. Intieme en ontroerende speelfilm over het verband tussen armoede en geweld in Zuid-Afrika.
- 27 maart 16:15
- 31 maart 17:30
www.shirleyadamsmovie.com

War Don Don

Rebecca Richman Cohen, Verenigde Staten, Sierra Leone 2009
Aan een stoffige weg in hartje Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, bewaken soldaten van de Verenigde Naties een gebouw dat plaatselijk bekend staat als de 'speciale rechtbank'. Binnen wacht Issa Sesay op zijn rechtszaak. Maar wie is Issa Sesay? Volgens de aanklagers is hij een oorlogscrimineel, verantwoordelijk voor de meest gruwelijke misdaden tegen de menselijkheid. Maar volgens zijn verdedigers is hij een strijder tegen wil en dank die burgers verdedigde en een cruciale rol speelde in het beëindigen van de tien jaar durende burgeroorlog die het land heeft verwoest. Is de vrede gediend met een zware straf voor Sesay? Hoe moet een land omgaan met zijn verleden? War Don Don ('de oorlog is voorbij') vertelt het verhaal van de spectaculaire rechtszaak aan het Special Court for Sierra Leone. Aan het woord komen de aanklagers, advocaten, slachtoffers, daders en Sesay zelf.
- 26 maart 19:00, na afloop gesprek met regisseuse Rebecca Richman Cohen, Wayne Jordash, advocaat van Issa Sesay en Christopher Santora, zijn aanklager
- 27 maart 12:00, met Q&A met regisseuse Rebecca Richman Cohen
www.wardondonfilm.com
 
 
Rond de filmvertoningen op het festival vinden vele andere activiteiten plaats: talkshows, debatten, lezingen, interviews, nagesprekken, video-installaties en meer. Bij de films in het overzicht hierboven zijn dergelijke andere activiteiten vermeld. Het volledige programma vindt u op de site van Movies that Matter.

Hoofdlocatie van het festival in 2010 is Filmhuis Den Haag , gelegen aan het Spui, midden in het centrum van Den Haag. Verder kunt u voor speciale programma-onderdelen zoals de openinsgavond terecht in het naastgelegen Theater aan het Spui en zullen er ook op andere Haagse locaties programma's georganiseerd worden.

Het festival wordt georganiseerd door de Stichting Movies that Matter. De stichting organiseert naast het festival ook een landelijk Movies that Matter programma in acht Nederlandse filmtheaters. Dit programma loopt het hele jaar door. Verder zijn Movies that Matter ook te zien op het Human Rights Filmprogramma van IDFA.

De tekst van dit overzicht is vrijwel volledig overgenomen van de site van Movies that Matter.


<< naar Magazine


meer foto's voor
Movies that Matter festival 2010 met (veel) Afrikaanse films: fotofotofotofotofoto
Meer in Kunst:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...


Meer in Afrika:
Nollywood, voetbal, Obama en meer
Africa in the Picture heeft veel meer te bieden dan wat in de rest van de...

Een stralend slot
Het overweldigende sluitstuk van de tentoonstelling wordt gevormd door een...

Van toonbeeld naar modebeeld
De geschiedenis van de couture en mode wordt gevolgd aan de hand van ontwerpen...


Magazine actueel:
Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites bij dit artikel:
Movies that Matter festival
http://www.moviesthatmatterfestival.nl/

Stichting Movies that Matter
http://www.moviesthatmatter.nl/mtm/site/home.vm

Politiek en Samenleving
hyperlinks index Africaserver

Mensenrechten
hyperlinks index Africaserver

Film
hyperlinks index Africaserver

Afrika
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 114 milliseconds.