Arts | Politics | Economy | Education & Sciences19 Nov 2017
artikelfotoSouth Africa, Africa
Hoort de vuvuzela - het WK nadert!
4 mei 2010 - redactie Africaserver Magazine


11 juni begint het grootste evenement ooit op het Afrikaanse continent, het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Nu al, in de aanloop, maar vooral ook in juni en juli betekent dat ook ongekend veel aandacht voor Afrika. Op deze plek wil Africaserver alles wat in Nederland rond het WK aan Afrika-activiteiten plaatsvindt, bij elkaar brengen.
 

Langerlopende en grotere evenementen


Mei en juni op tv: Paul Rosenmöller en het hart van Afrika (IKON)
Met voetbal wil Afrika zich op een positieve manier op de kaart zetten. We zien jonge, succesvolle Afrikanen aan de bal die zich kunnen meten met de rest van de wereld. Maar hoe zit het met hun generatiegenoten elders op het continent? In een serie van zes afleveringen reist Paul Rosenmöller door het hart van Afrika. Een reis van Noord naar Zuid, van Egypte naar Zuid-Afrika, van Cairo naar Kaapstad. Hoe ziet de jonge generatie Afrikanen de toekomst? Welke kwesties spelen er, maar vooral ook: welke kansen liggen er?

De serie loopt al een paar weken, maar er zijn nog drie uitzendingen te gaan, telkens op zondagavond 20:15, IKON Nederland 2. Bovendien wordt de hele serie vanaf 20 mei herhaald op donderdagochtend, 11:10. En naast alle ander informatie over de serie zijn ook gemiste uitzendingen te vinden op de IKON-site.

15 mei-6 juni op tv: Wereldkampioen van Afrika (NPS)
In de aanloop naar het WK reizen Jan Mulder en Abdelkader Benali door Afrika. Wat betekent voetbal voor de Afrikanen?

De reis voert hen naar Ghana, Zuid-Afrika, Ivoorkust, Mali en Marokko.
Voetbal in Afrika betekent veel meer dan bij ons. Het is niet alleen sport en vermaak. Voetbal biedt hoop op een betere toekomst, is een droom, brengt mensen bij elkaar, emancipeert en is het symbool van kracht en rijkdom.

1: Ghana, zaterdag 15 mei
2: Zuid-Afrika, zaterdag 22 mei
3: Ivoorkust zaterdag 29 mei
4: Mali, zondag 30 mei
5: Marokko, zaterdag 5 juni
6: compilatie, zondag 6 juni
Wereldkampioen van Afrika (NPS)

1-6 juni, Beeld voor beeld festival 2010 - Zuid-Afrika (Amsterdam, Leiden)
2010 is een mijlpaal in de geschiedenis van het Afrikaanse continent. Het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika is het eerste evenement van mondiaal belang dat in Afrika georganiseerd wordt en is de trots van een heel continent.

Er bestaan vele tegenstrijdige beelden van Afrika. Gedurende het festival wordt dieper ingegaan op deze beelden en worden ze in een bredere context geplaatst. Het festival concentreert zich voornamelijk op Zuid-Afrika, het land waar de ogen van de wereld gedurende een maand op gericht zullen zijn.

Veel films, waaronder Zuid-Afrikaanse uit 1916 en 1918, verder lezingen, optredens en meer. Tropentheater Amsterdam en Museum Volkenkunde Leiden.
Site Beeld voor beeld

7 juni-6 juli, Limburgse tv en radio - WK en Zuid-Afrika
Tijdens de uitzendingen van het WK journaal op L1 TV worden onderwerpen behandeld als cultuur, economie, politiek, religie, reizen, gastronomie, muziek, taal, natuur en sport. Dagelijks gasten en reportages vanuit Zuid-Afrika. Ma - vrij 16.57 - 17.25 uur.
L1 TV/radio

10 juni-7 juli Zuid-Afrikaanse films - Filmhuis Lumen, Delft
Tijdens het WK Voetbal dit jaar in Zuid-Afrika zullen er in Delft op 10, 15, 16, 22, 23, 29, 30 juni & op 5, 6,7 juli Zuid-Afrikaanse films worden vertoond. De films worden voorafgegaan door een inleiding. Onder meer met Invictus, Skin, District 9. Met medewerking van Stichting Delft-Mamelodi/Tshwane. Site Filmhuis Lumen.

11-13 juni, BIG5-festival Den Haag
The Big 5 van Zuid-Afrika is voor toeristen synoniem aan de vijf wilde dieren die je in ieder geval gezien moet hebben als je Zuid-Afrika bezoekt. Voor sommige mensen is het zelfs dé reden om te gaan. Maar er is vanaf nu nog een Big 5, dichter bij huis: die van theater, dans, film, muziek en beeldende kunst. De ontmoeting tussen Zuid-Afrikaanse en Nederlandse theater- en filmmakers, choreografen, muzikanten en kunstenaars vormt de basis voor het nieuwe, internationale festival BIG5.

In het weekend van 11, 12 en 13 juni bent u getuige van interessante nieuwe producties, in Europa nooit eerder vertoonde voorstellingen, films, muziek en exposities. Er is ook een zeer uitgebreid en gevarieerd randprogramma met bijzondere gasten uit Nederland en Zuid-Afrika. Het is voor het eerst dat zoveel Haagse culturele instellingen betrokken zijn bij een internationaal festival van dit formaat. Georganiseerd door Theater aan het Spui, Toneelgroep de Appel, Paard van Troje, Korzo en Filmhuis Den Haag.
Site BIG5

12 juni-22 augustus, Afrika scoort! -WK voetbalspektakel in het Tropenmuseum en het Tropentheater
De Lichthal van het Tropenmuseum wordt hiervoor getransformeerd tot heus voetbalstadion. Deze interactieve tentoonstelling toont de Afrikaanse beleving van het WK voetbal in Zuid-Afrika.

Het Tropentheater wordt tijdens het WK omgebouwd tot Afrikaans sportcafé. Op groot scherm worden zoveel mogelijk (Afrikaanse) wedstrijden én alle finales live vertoond. Voorafgaand aan de wedstrijden zijn er voorbeschouwingen, talkshows en films die het voetbal in Afrika belichten.
In het kader van Road to 2010.
Afrika scoort! - Tropenmuseum, Tropentheater

Eendaagse activiteiten

22 mei, The Match - Ballet van Leth (Rotterdam)
Flitsende, energieke, originele en humoristische dans-/theatervoorstelling. Een voorstelling met een knipoog waarin alle facetten van het voetbal voorbij komen. Op de speelvloer zien we wat we normaal ook op een voetbalveld zien: de man die de witte lijnen trekt, de warming up van de spelers, de coach, de reporters in de skybox die het altijd beter weten. We zien de hooligans, mascotte, penalty’s, hoekschoppen, rode- en gele kaarten.
Theater De Stoep

Sites


De WK-sitevan de FIFA.

Road to 2010,
volgens de eigen beschrijving: multimediaal journalistiek project op weg naar het wereldkampioenschap. Op de site gebeurt van alles. We volgen teams en spelers die op weg zijn naar het wereldkampioenschap of ervan dromen op dat WK te kunnen acteren. Wij informeren over bijzonder voetbalnieuws en de bijzondere nieuwtjes achter dat nieuws. We lezen mee met verschillende auteurs die bezig zijn met een boek over Afrikaans voetbal of aan het promoveren zijn op het onderwerp. Er komen interessante weblogs van deskundigen en liefhebbers, er komen korte en langere filmpjes op te staan, verslagen van de Afrika Cup, praktische tips voor supporters die straks naar Zuid-Afrika gaan, enzovoorts. Maar vooral ook gaan we dieper in op de sociale betekenis van voetbal wereldwijd. Zeker in arme landen is voetbal veel meer dan alleen vermaak.

3ehelft. Supporters van Zuid-Afrika, ook na het WK.
De 3e helft wil projecten in Zuid-Afrika met de focus op de kracht van sport zichtbaar maken.

WK-site van de BBC,
met onder meer veel videomateriaal van de kwalificatiewedstrijden.

Boeken


Edwin Schoon
- De macht van de bal
Op reis door de geschiedenis van voetballend Afrika.
Over de macht van het voetbal in Afrika. Want wie de bal beheerst, kan scoren. Als spits of dictator. Op het veld, in de politieke arena of in de liefde. De macht van de bal is overal voelbaar. In Kaapstad bij de doodverklaarde Zaïrese spits Mulamba Ndaye. Op de universiteit van Florida, van waaruit Afrikaans voetballer van de eeuw George Weah president van Liberia hoopt te worden. Langs de Nijl, waar John Ntensibe, de spits van Oeganda onder Idi Amin, de confrontatie aangaat met zijn bloedige oorlogsverleden. En zelfs in Lissabon met Eusébio, de held van Mozambique, die van dictator Salazar maar twee wijntjes per Europa Cup kreeg.
De macht van de bal

Stefan Verwer, Marc Broere, Chris de Bode - Africa United, de weg naar het WK
African United volgt een voetbalgek continent op weg naar het WK 2010. Twenty Ten, een magisch getal voor de Zuid-Afrikanen, dit is het moment dat ze de wereld kunnen laten zien dat Afrika meer is dan honger, oorlog en corruptie. Het boek staat vol verhalen en beelden van Afrikaanse (foto)journalisten met een duidelijke passie voor voetbal in Afrika. We zien hoe willekeurige stoepen en straten worden omgetoverd tot voetbalveld en hoe Nigeriaanse mannen de dag beginnen met het doornemen van de sportkranten. We ontmoeten voetbalgekke presidenten, vertelt de Ethiopische topatleet Haile Gebrselassie over zijn voetbalpassie en lezen we over de belangrijke rol die Didier Drogba en George Weah speelden bij de totstandkoming van de vrede in Ivoorkust en Liberia. African United laat een continent zien dat bruist van talent, ambitie en mogelijkheden. Dit boek gaat ook over de sociale betekenis van voetbal in Afrika. Sportsuccessen versterken het gevoel van waardigheid en trots. Het verbindt volkeren - zelfs in tijden van oorlog. Nu is Afrika aan de beurt!
Africa United, de weg naar het WK

Abdelkader Benali - De weg naar Kaapstad
Abdelkader Benali reisde dwars door Afrika - van Marokko tot Zuid-Afrika - op zoek naar de betekenis van voetbal op dit continent. Meer nog dan elders, zo is de veronderstelling, is voetbal daar een spiegel van de samenleving. Tienduizenden talentvolle jongens hopen daar aan alle ellende te kunnen ontsnappen door als voetballer in het Westen door te breken. De weg naar Kaapstad is de neerslag van de persoonlijke observaties, belevenissen en opvattingen van Benali.

De reis door Afrika maakte Benali samen met Jan Mulder voor het programma Wereldkampioen van Afrika, dat vanaf 15 mei wordt uitgezonden door de NPS.
De weg naar Kaapstad op de site van Abdelkader Benali
De weg naar Kaapstad op de site van de Arbeiderspers
 
 
We willen dit overzicht zo actueel en compleet mogelijk maken en houden. Daarvoor kunnen we uw hulp goed gebruiken. Film, lezing, boek, site, serie, wat hier maar ontbreekt? Laat het ons weten, stuur een mail naar magazine@africaserver.nl. We vermelden evenementen hier en in onze agenda. Een paar beperkingen: puur op het voetbal gerichte activiteiten laten we over aan de daarvoor bestemde media en alleen op winstbejag gerichte bezigheden kunnen we weigeren.


<< to Magazine


more images for
Hoort de vuvuzela - het WK nadert!: foto
More in South Africa:
Art and the hell of the African underworld at Holland Festival - Interview with Brett Bailey
For the past 14 years, the South African director Brett Bailey and his company...

A Zimbabwean refugee camp in a downtown Jo'burg church
Three weeks ago I visited the Methodist Church of Southern Africa in downtown...

Thesis on Sexual Violence Against Lesbian Women in South Africa
South Africa was the first state worldwide that placed sexual orientation under...


More in Africa:
The Book, the Authors and the Lecture
More information on Contemporary African Art since 1980, the authors Okwui...

2000 - 2009 & Conclusion
Ghada Amer, another work by El Anatsui, Yto Barrada, Julie Mehretu, a much...

1980 - 1989
Why did we take 1980 as the point of departure? 1980 for us is a frame of...


Currently in the magazine:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites for this article:
De WK-site van de FIFA
http://www.fifa.com/worldcup/

Road to 2010
http://www.roadto2010.nl/

WK-site van de BBC
http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/world_cup_2010/default.stm

Sport and Leisure
hyperlinks index Africaserver

South Africa
hyperlinks index Africaserver

Africa
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 112 milliseconds.