artikelfotoZuid-Afrika
Première Black Venus - win dvd La graine et le mulet
Kunst, 4 Jan 2011


6 januari gaat Black Venus van de Frans-Tunesische filmmaker Abdellatif Kechiche in première in de Nederlandse bioscopen. Ter ere daarvan deze recensie, met de kans voor onze bezoekers om een dvd te winnen van La Graine et le mulet (eerdere film van Kechiche, zie verder het einde van dit artikel).

In Black Venus laat Kechiche de laatste jaren uit het leven van Sarah 'Saartjie' Baartman zien. Baartman verliet in de 19e eeuw haar geboortegrond in Zuid-Afrika om te werken als kermisattractie.
 
Op Europese freakshows kwam ze bekend te staan als de Hottentot Venus. In Parijs trok ze de aandacht van Henri de Blainville, professor aan het Musee d’Histoire Naturelle in Parijs. Hij zag in Sarah de link tussen apen en mensen.

Na een zes jaar durend bestaan als 'freak' overleed ze in 1816. En zelfs toen hield de vernedering niet op. De Blainville ontleedde haar lichaam en zette haar genitaliën en hersenen op sterk water. De mal die hij van haar lichaam maakte werd tot 1970 tentoongesteld in Parijs. In 2002 werd het lichaam van Saartjie met veel diplomatieke commotie terug gebracht naar Zuid Afrika en eervol begraven.

De film begint bij Baartmans eerste optredens in Londen. Een circusdirecteur belooft haar roem en glorie, maar de rauwe film kent eigenlijk geen lichtpuntjes. De vernederingen, mishandelingen, ellende volgen elkaar in rap tempo op. Baartman probeert ze weg te drinken met heel veel alcohol.

Kechiche laat de kijker bijna fysiek voelen wat de Hottentot Venus allemaal meemaakt. Het zou fijn zijn als er soms wat ruimte in de film zou zitten om even op adem te komen. Aan de andere kant: dat kon Baartman in het echt immers ook niet. Black Venus is een indrukwekkende, twee uur durende beproeving - zeker geen film voor iedereen, maar wie hem uit kan zitten weet haarfijn waarom Sarah Baartman nu nog steeds wordt gezien als een symbool voor mensenrechtenschendingen.
 
Kim van Arendonk
 
Black Venus (Vénus noire, 159 minuten, Frankrijk 2010) was genomineerd voor de Gouden Leeuw op het 67e Internationale Filmfestival van Venetïe (september 2010). Saartjie Baartman wordt gespeeld door Yahima Torres.

Regisseur, scenarist en acteur Abdellatif Kechiche maakte eerder La Faute à Voltaire (2000), L'Esquive (2003) en La graine et le mulet (2007). De laatste film, over de wederwaardigheden van een Tunesische immigrant in Marseille die op latere leeftijd een restaurant wil beginnen, won de juryprijs in Venetië. Bezoekers van Africaserver maken kans op een dvd van La graine et le mulet. Stuur uiterlijk 31 januari 2011 een e-mail naar magazine@africaserver.nl onder vermelding van Black Venus. Met de link hieronder gaat dat vanzelf (behalve met webmailsystemen zoals Gmail).

Black Venus - dvd La graine et le mulet

Black Venus gaat donderdag 6 januari in première in de Nederlandse bioscopen. Zie bijvoorbeeld cinema.nl of filmladder voor bioscopen, datums en tijden.


<< naar Magazine


meer foto's voor
Première Black Venus - win dvd La graine et le mulet: fotofoto
Meer in Kunst:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...


Meer in Zuid-Afrika:
Xai Xai Lounge - township café's in Amsterdam en Den Haag
Xai Xai Lounge is de centrale ontmoetingsplek van het festival met een...

Kliptown Stories. Verhalen van Zuid-Afrika
Gespreksleider Stephan Sanders spreekt met gasten van het festival: regisseur...

Township Café - Xai Xai Lounge
In het (gratis toegankelijke) townshipcafé komt alles bij...


Magazine actueel:
Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites bij dit artikel:
Trailer Black Venus (cinema.nl)
http://cinema.nl/media/6941845/trailer-black-venus-van-abdellatif-kechiche

La graine et le mulet (cinema.nl)
http://cinema.nl/films/3430233/la-graine-et-le-mulet

Saartjie Baartman - Wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Sarah_Baartman

Film
hyperlinks index Africaserver

Zuid-Afrika
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 111 milliseconds.