artikelfotoWest-Afrika, Ghana, Benin
nieuwe televisieseries De Slavernij, De Slavernij Junior & interview met Roué Verveer
Kunst, 16 Sep.2011 - redactie Africaserver Magazine
Roué wordt in een dorpje in Ghana tot nieuwe chief gekroond

Vanaf 18 september zendt de NTR twee nieuwe televisieseries uit: De Slavernij en De Slavernij Junior. Na de succesvolle geschiedenisreeks De Oorlog is er nu aandacht voor het meest verzwegen en omstreden onderdeel van onze vaderlandse geschiedenis: het Nederlandse aandeel in de internationale slavernij. De Slavernij is een vijfdelige serie, gepresenteerd door Daphne Bunskoek en Roué Verveer. De serie laat met dagboeken, persoonlijke documenten en gesprekken met nazaten, de slavernij zien vanuit het perspectief van de gewone mensen. Tegelijkertijd start De Slavernij Junior, een zesdelige geschiedenisserie voor kinderen, gepresenteerd door Lisa Wade.
De redactie van de Africaserver vroeg presentator Roué Verveer naar zijn indrukken en ervaringen in Ghana.
 
Vijf afleveringen De Slavernij
Het uitgangspunt in aflevering 1 is dat Slavernij van alle tijden, van alle kleuren en van alle volkeren is. Slavernij is zo oud als de mensheid en bestaat tot op de dag van vandaag.

Ghana
In de tweede aflevering ontdekt Roué aan de hand van zijn DNA tests van welke Ghanese stam zijn voor-, voorvader afkomstig is. Hij volgt de route die zijn voor-, voorvader gelopen moet hebben en komt terecht in ‘een’ dorp in Ghana waar hij wordt onthaald als de verloren zoon. Hij neemt een paar flessen Henkes jenever mee, vanouds een smeermiddel in de zakelijke contacten tussen Afrikaanse leveranciers en Europese kopers van slaven en nog steeds in elk kraampje langs de weg te koop. Duidelijk wordt wat voor verschrikkingen de Afrikanen hebben moeten doorstaan die door Afrikaanse(!) handelaren uit de binnenlanden naar de kust werden gedreven om daar, na een voettocht van honderden kilometers, aan Nederlanders te worden verkocht. Roué ontdekt dat in Afrika – net als in Nederland - de discussie over het slavernijverleden woedt: De ene Afrikaanse stam overweldigde en verkocht de leden van andere Afrikaanse stammen.
Daphne probeert in Elmina, het fort aan de Ghanese kust waar het Nederlands bestuur werd gevestigd, te achterhalen hoe het leven voor de gouverneurs en ambtenaren in elkaar stak en wat voor relaties ze onderhielden met elkaar; het moederland en de zwarte bevolking ter plaatse. In hun dagboeken schreven ze over de afschuw die land en bevolking hen inboezemden, maar ondanks dat onderhielden ze liefdesrelaties met zwarte vrouwen en kregen ze kinderen bij hen. Daphne ontmoet een nakomeling uit zo’n verbintenis: de zwarte achter-, achterkleindochter van Willem Bosman, de tweede man van de West Indische Compagnie in Elmina. In haar ouderlijk huis hangt nog steeds een portret van hem. Slaven waren als goud en ivoor. Handel. Wat dreef deze mensen? Hoe overleefden ze (of niet, want ze stierven in groten getale) de tropen? Hoe was de aanvoer en verkoop van slaven georganiseerd? Wat betaalden ze voor een slaaf?

Transport
Het transport, de overtocht van de West Afrikaanse kust naar Zuid Amerika, staat centraal in deze aflevering. Maandenlang dreven Hollandse schepen voor de Afrikaanse kust tot er genoeg aanvoer van geschikte slaven was om het schip - onderdeks volgestouwd met mannen, vrouwen en kinderen - een winstgevende oversteek naar Zuid Amerika te laten maken. 27.500.000 Afrikanen werden door kolonialen als slaven verhandeld. Nederland nam daarvan 600.000 mensen voor haar rekening.
Roué vaart op roeibootjes over Afrikaanse rivieren, op zeilschepen over grote zeeën en in motorbootjes voor de kust van Suriname en hij ervaart hoe dat geweest moet zijn voor zijn voor-, voorvader die dezelfde tocht heeft gemaakt. Een groot percentage van de slaven aan boord stierf onderweg aan ziekten of uitputting. Maar eenzelfde percentage van de bemanning kwam om tijdens de oversteek. In de scheepslogboeken werden de doden genoteerd: een blank bemanningslid kreeg bij zijn naam een engeltje getekend: die ging naar de hemel. Een (naamloze)slaaf kreeg een duiveltje bij het nummer waaronder hij aan boord was ingeschreven: slaven gaan naar de hel.
Daphne gaat na hoe de slavenhandel-koorts greep kreeg op de Nederlandse koopmansgeest en de driehoekshandel (van Nederland via de Afrikaanse westkust naar Zuid Amerika en vandaar weer terug naar Nederland) georganiseerd was. Middelburg ontwikkelt zich in de loop der tijd tot het centrum van de Nederlandse slavenhandel. In het Zeeuwsch archief liggen de dikke logboeken van de slavenschepen soms al eeuwenlang onaangeroerd. Wat waren dat voor mensen die hun kapitaal vergaarden met de handel in mensen? Een achter-, achterkleinkind van de Zeeuwse kapitein van zo’n slavenschip toont ons het zilver dat dankzij die kapitein en zijn lugubere handel, in haar familie kwam. Hoe stak de wereld in die eeuwen in elkaar? Was het brandmerken, het ongenadig straffen, voorbehouden aan slaven? Of was de hele maatschappij doortrokken van een geweld dat wij nu afkeuren?

Vierde en vijfde aflevering
De plantage economie in Suriname is het onderwerp van de vierde aflevering.
De centrale vraag in de laatste aflevering is of de afschaffing van slavernij in 1863 een werkelijke vrijmaking was of dat de eeuwenlange geschiedenis van slavernij nog steeds doorwerkt op de huidige generatie nakomelingen van slaven - een verschijnsel dat door psychiater Helberg en anderen mental slavery
wordt genoemd.

De Slavernij Junior
De Slavernij Junior vertelt het verhaal van de slavernij voor kinderen van 7 tot 14 jaar aan de hand van archiefmateriaal, documentaire- en dramafragmenten. Presentatrice Lisa Wade gaat in op het verleden van de slavernij, kinderarbeid in Nederland en moderne slavernij zoals die nu nog te vinden is in Benin en Bangladesh. Veel kinderen denken dat slavernij en kinderarbeid alleen in het verleden speelden, terwijl op dit moment 150 miljoen kinderen onder erbarmelijk omstandigheden moeten werken. Tegelijk met de serie wordt een serious game gelanceerd waarin kinderen zelf kledingstukken kunnen produceren en daarbij in aanraking komen met allerlei misstanden in de kledingindustrie.

Roué Verveer blikt terug op zijn indrukken en ervaringen
Presentator en stand-up comedian Roué Verveer blikt met de redactie van Africaserver Magazine terug op zijn bezoek aan Afrika en andere ervaringen.

Roué Verveer is voor het maken van deze serie voor het eerst in zijn leven in Afrika geweest. Ghana bracht hem toch een ander, maar vooral ook positief beeld dan dat hij van Afrika verwacht had. Opvallend vond hij de grote gebouwen en vierbaans snelwegen. Uit het DNA-onderzoek blijkt dat hij Ashanti-voorouders heeft. Hij wist wel dat Afrikanen zelf ook deel uit maakte van de handel in slaven. Met name ook de Ashanti roofden slaven onder andere volken en verkochten die dan door aan de Nederlanders. Maar de hele slavenhandel moet je volgens hem ook in die tijd plaatsen. Als dat nu nog zou gebeuren zou dat hem heel kwaad maken.

Dat hij vanwege de serie voor het eerst naar Affrika is geweest, is voor hem wel bijzonder. Hij geeft aan dat hij dat anders niet zo snel gedaan zou hebben. Suriname is immers zijn vaderland. Ook zou hij zonder de serie niet snel op zoek zijn geweest naar zijn wortels. Veel Surinamers zouden volgens hem ook niet snel een DNA-onderzoek laten uitvoeren zoals dat nu bij hem wel is gedaan met de zoektocht binnen de lijn van zijn vader. Hieruit bleek hij dus Ashanti-voorouders uit Ghana te hebben. Een opvallend verschil vindt Roué dat veel Afro-Amerikanen uit de Verenigde Staten wel op zoek zijn naar hun roots en veel Surinamers niet. Dat komt waarschijnlijk doordat de Afro-Amerikanen nog in hetzelfde land leven als in de tijd van de onderdrukking en de Surinamers nu in een land leven waarin de koloniale macht verdwenen is, aldus Roué.

Roué heeft tijdens het maken van een serie een nieuwe tatoeage laten aanbrengen. Met trots wijst hij er op dat het een zogenaamd Adinkra-symbool is, wat betekent "liefde verliest nooit de weg naar huis".
 
Azim Koning
 
Themaweek
In een aansluitende themaweek staan van 17 tot en met 23 oktober meerdere programma’s op Nederland 2 in het teken van moderne slavernij.

Veel publiciteit door een zogenaamde viral.
Slavery the Game blijkt viral voor de nieuwe NTR serie: De Slavernij! De bedoeling was om ervoor te zorgen dat het onderwerp slavernij op de kaart staat en dat mensen bewust worden van de vaderlandse geschiedenis en slavernij anno 2011. De trailer van Slavery the Game is ondertussen op Youtube alleen al wereldwijd bijna 400.000 keer bekeken en heeft voor veel discussie gezorgd.


<< naar Magazine


meer foto's voor
nieuwe televisieseries De Slavernij, De Slavernij Junior & interview met Roué Verveer: fotofotofoto
Meer in Kunst:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...


Meer in West-Afrika:
Van ideologie naar Idols
Na de dekolonisatie zagen West-Afrikaanse landen muziek als hét instrument voor...

recensie nieuwe film: White Material
Het WK voetbal heeft gezorgd voor een stroom aan optimistische verhalen uit...

Doorlezen over Afrika
Voor de 3e keer dit jaar brengen wij een selectie van nieuwe interessante...


Meer in Ghana:
Nollywood, voetbal, Obama en meer
Africa in the Picture heeft veel meer te bieden dan wat in de rest van de...

Laat Lodiers dit dorp in ellende storten - bericht in The Swakopmund Observer
BNN-presentator Patrick Lodiers houdt vast aan zijn plan om een Afrikaans dorp...

Een buitengewone obsessie - Afrikaanse homo’s als kop van jut in kerkelijke machtsstrijd
Als God van homo’s hield, had hij wel Adam en Steve geschapen, schamperen...


Meer in Benin:
Papa, je veux danser - meisjes in Benin verleggen grenzen met dans
Dansgezelschap 'Compagnie Wâlo' uit Benin luisterde maandag 29 november het...

Didier Donatien Alihonou - de boodschap van een bevlogen kunstenaar
Galerie 23 presenteert nieuwe werken van Didier Donatien Alihonou. Alihonou...

Geestverruimend Trance festival met voodoo uit Benin en gnawa uit Noord-Afrika + kortingsaanbieding
In dit vijfdaagse, geestverruimende festival rond het fenomeen trance kunt u op...


Magazine actueel:
Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites bij dit artikel:
NTR - De Slavernij
http://www.ntr.nl/deslavernij

Meer programma's over slavernij
http://deslavernij.ntr.nl/meer-slavernij-programmas/

"Slavery the Game" ontmaskerd
http://deslavernij.ntr.nl/2011/09/07/slavery-the-game-ontmaskering/

website Roué Verveer
http://www.roueverveer.nl

Radio en televisie
hyperlinks index Africaserver

Benin
hyperlinks index Africaserver

Ghana
hyperlinks index Africaserver

West-Afrika
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 137 milliseconds.