Arts | Politics | Economy | Education & Sciences21 Nov 2017
artikelfotoGuinea
Ba Cissoko in De Melkweg - winactie Africaserver
Arts, 6 Mar 2012
Ba Cissoko

24 maart komt een van de belangrijkste artiesten van de hedendaagse Guinese muziek met zijn sprankelende koramelodieën en stuwende ritmes naar de Melkweg voor een uniek concert in Nederland: Ba Cissoko! Africaserver Magazine mag kaarten voor dit optreden weggeven (actie is inmiddels afgelopen).
De groep van Cissoko liet het westerse publiek als eerste kennismaken met superdansbare koraswing vol seventies aandoende fuzzy en wah-wah-geluiden, om over hun strakke, energieke live show nog maar te zwijgen.
 
Koraspeler Ba Cissoko wordt in 1967 geboren in Kandara, Guinee en, zoals het in de traditie van Griots betaamt, opgevoed in een wereld vol muziek. Zijn vader, Kandara Cissoko, was een van de oprichters van het Djoliba Ballet van Guinee en zijn oom de beroemde korameester M'bady Kouyaté.

In 1989 besluit Ba naar Conakry te verhuizen om samen met zijn beroemde oom aan zijn vaardigheden op de kora te werken. In de stad komt hij in contact met zijn neef Kourou Kouyaté, de zoon van M'bady. Kourou is gespecialiseerd in de baskora en elektrische baskora.

Ba richt samen met Kourou een band op waar zich later ook Kourou's broer, Sekou Kouyaté, bijvoegt die bolon (harpluit), tama (talking drum), djembé en kora speelt. Na een muzikale ontmoeting met percussionist Ibrahim Bah op het strand van Conakry in 2001 treedt ook de laatste toe tot de groep en is die compleet.

De groep rond bandleider Cissoko is een van die zeldzame groepen die door jong en oud in hun geboorteland worden aanbeden. Jongeren houden van hen wegens hun traditie-doorbrekende manier van kora spelen en ouderen houden van hen juist omdat ze de kora-traditie voortzetten.

De kora is waarschijnlijk het Afrikaanse instrument dat zich het verst gewaagd heeft buiten de grenzen van zijn originele muzikale traditie. Met name Sékou Kouyaté bespeelt de kora elektrisch versterkt en vervormd op een gewaagde, bijna onbeschaamde manier. Bandleider Ba Cissoko zingt en bespeelt zijn kora akoestisch.

Naast de twee gitaristen is er een nieuwe enthousiaste drummer. Met zijn vijven produceren zij zo’n snel en woest totaalgeluid met een energie die alleen een stel heethoofdige tieners kan maken.

Dit jaar komt het nieuwe album Nimissa uit. Dit vierde album van Ba Cissoko is opgenomen en gemixt door niemand minder dan Philippe Eidel, de beroemde producer van onder andere Khaled en The Gypsy Kings.
 
redactie Africaserver Magazine
 
Ba Cissoko, 24 maart 2012 21:30, De Melkweg Amsterdam.

Africaserver mag 3 x 2 vrijkaarten weggeven voor dit optreden. Wilt u in aanmerking komen? Stuur uiterlijk maandag 19 maart een mail met als onderwerp "Ba Cissoko" aan magazine@africaserver.nl en vermeld duidelijk uw naam. Met onderstaande link gaat dat bijna automatisch.

Ba Cissoko, 24 maart 2012, Melkweg


<< to Magazine


More in Arts:
Africa's Women Artists, a Growing Voice
Claudine Pommier sat on a stool in the...

Francis Kéré - Philosopher, Activist, Architect
One of the most remarkable articles in...

Jews of Nigeria - interview with filmmaker Jeff Lieberman
An image of a hut in the African forest...


Currently in the magazine:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites for this article:
Officiële site Ba Cissoko
http://www.ba-cissoko.com

Melkweg
http://www.melkweg.nl/artikelpagina.jsp?artikelid=236766&disciplineid=muziek

Youtube - Ba Cissoko op Afrikafestival Hertme
http://www.youtube.com/watch?v=n45F-fJJ9OM

Music
hyperlinks index Africaserver

Guinea
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 93 milliseconds.