"Nederlandse musea missen de boot door omissie Afrikaanse kunst" - in het zomernummer van ZAM
Beleef Afrika zonder oogkleppen. Reis 52 pagina’s lang door het zuiden van Afrika. Laat u verrassen door mens, cultuur en maatschappij.
 
Afrikaanse kunst is booming (behalve in Nederland)

Directeuren van de belangrijkste Nederlandse musea voor hedendaagse kunst hobbelen achter de feiten aan, concludeert het laatste nummer van Zuidelijk Afrika Magazine (ZAM). Terwijl overal ter wereld Afrikaanse kunst als warme broodjes over de toonbank gaat en de kunstenaars zelf als celebrities worden onthaald op alle belangrijke biënnales, lijden de Nederlandse curatoren aan drempelvrees: ze kiezen veilig voor het werk Marlene Dumas (die ze praktisch beschouwen 'als Nederlandse', aldus het Van Abbemuseum in Eindhoven). En verder dan Dumas gaat het aankoopbeleid vaak niet. Waarom eigenlijk niet?
Een kritisch gesprek met onder anderen Gijs van Tuyl (Stedelijk Museum, Amsterdam), Kees van Twist (Groninger Museum), Jaap Guldemond (Boijmans van Beuningen, Rotterdam), Mirjam Westen (Museum voor Moderne Kunst, Arnhem) en Stijn Huijts (Het Domein, Sittard).

De Afrikaanse literatuur viert echter hoogtij. Daarom in ZAM, speciaal voor de vakantiemaanden, een literaire rondreis door zuidelijk Afrika langs 14 schrijvers en dichters. Maak kennis met de Dostojevski van Lesotho en de troonopvolger van J.M. Coetzee. 8 pagina's heerlijk lezen en must-read leestips.

Verder in het zomernummer van ZAM
- De man achter de ijzeren vuist: Robert Mugabe up close
- Corporate goeroe Eric Mafuna ontsluiert het PR-succes van Nelson Mandela
- Spiritualiteit van maskerdansers: 'wie lelijk geboren is moet niet bedroefd zijn'

ZAM, hét cultuur- en opinieblad over zuidelijk Afrika, wordt geproduceerd in Amsterdam en Johannesburg. ZAM werd onlangs genomineerd voor de Grand Prix Bedrijfsbladen 2007. Het blad is een uitgave van het Nederlands instituut voor Zuidelijk Afrika (NiZA)
 
 
Losse nummers
ZAM is te koop bij de volgende boekhandels:
- Amsterdam: Athenaeum, Spui 14-16
- Amsterdam:Selexyz Scheltema, Koningsplein 20
- Delft: The Readshop,Wijnhaven 9
- Groningen: Selexyz Scholtens, Guldenstraat 20
- Hilversum: Plantage Boekhandel Voorhoeve, Kerkstraat 77-79
- Leiden: Selexyz Kooyker, Breestraat 93
- Maastricht: de Tribune, Kapoenstraat 8-10
- Utrecht: Selexyz Broese, Stadhuisbrug 5

Daarnaast zijn losse nummers te bestellen via magazine@niza.nl
Een los nummer kost 5,50 euro
Nederlandse musea kopen nauwelijks Afrikaanse kunst - Wat de boer niet kent…
26 June 2007 - ZAM
Tal van Afrikaanse kunstenaars behoren tot de wereldtop. Waarom dan kopen gevestigde Nederlandse musea voor moderne kunst nauwelijks Afrikaans werk aan? Lijden ze aan een westerse blikvernauwing, zoals sommige jonge conservatoren beweren? ZAM ging op onderzoek.

Lees verder
Origins Centre eert zwarte Adam en Eva - Afrika als centrum van de wereld
26 June 2007 - ZAM
Afrocentrisch zonder gêne. Het Origins Centre, het nieuwste museum van Johannesburg, is een fantastische lofzang op Afrika als bakermat van de menselijke beschaving. Maar er wordt ook wat weggelaten.

Lees verder
Yuppen uit Peking -
26 June 2007 - ZAM
Column van Hans Moleman

Lees verder
Stoute jongens
26 June 2007 - ZAM
Column van Prudence Mbewu

Lees verder
Laat Lodiers dit dorp in ellende storten - bericht in The Swakopmund Observer
26 June 2007 - ZAM
BNN-presentator Patrick Lodiers houdt vast aan zijn plan om een Afrikaans dorp op te kopen voor een televisieserie. Trouw-redacteur Han Koch juicht het toe: laat de hele wereld zien hoe stom zoiets is.


Lees verder

Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 60 milliseconds.