Dubbeldik najaarsnummer ZAM
ZAM (v/h Zuidelijk Afrika Magazine, een uitgave van NiZA) wordt een onafhankelijk opinietijdschrift over Afrika. Met meer dan tweehonderd medewerkers op het gebied van fotografie en journalistiek is ZAM toonaangevend in berichtgeving over cultuur, politiek, economie, religie en reizen in Afrika.
 
Inhoudsopgave

Amsterdam, Paramaribo, Kaapstad (en weerom)
Stephan Sanders, Amsterdammer van gemengde komaf, is door zijn bruine huid one of the boys in Kaapstad en Paramaribo. Maar toch, een kleurling kan hij zich niet noemen, en ook geen rode neger.

Leo Vroman: Arme dictatoren
Uit protest tegen het wanbeleid van de Zimbabwaanse president Mugabe lazen Nederlandse schrijvers een nieuw gedicht van Leo Vroman voor, speciaal voor deze gelegenheid geschreven.

Trouwen in Maputo
Het kost vrouwen in Maputo veel moeite om een betrouwbare man te vinden. De Braziliaanse Pinksterkerk helpt, via de therapie van de liefde.

De Kilimanjaro glimlacht vandaag
Een reis aan de voet van Afrika’s hoogste berg. Aan de Keniaanse kant draait alles om water, aan de Tanzaniaanse kant om toeristen. Van beide is nooit genoeg.

Het begeesterde kinderrijk
Tal van kinderen in Kinshasa is aangepraat dat ze heks zijn, dat ze daarom mensen doden en opeten. Ze zijn de zondebokken voor de vele ellende. Marie- Françoise Plissart maakte prachtige portretten.

Afrikaans schetsboek
Joost Alferink en Emmy van Gool schetsen Afrikaanse oplossingen voor alledaagse problemen.

En verder:
Achtergrond - Hoe doe je ubuntu?
Interview - Het permanente carnaval van Mia Couto
Profiel - Richard Spoor, gedreven door walging
Muziek - Bevrijding, een eindeloos refrein
Interview - Nederlanders in Stellenbosch
Achtergrond - De koning van Swaziland heeft altijd gelijk
In beeld - Mauro Pinto, fotograaf in Maputo
Kunst - Nederlands Cascoland verbaast Johannesburg
Interview - Vertalerspassie van Dorsman en De Jong-Goossens

Rubrieken
3 mnd Nieuws uit zuidelijk Afrika
De veranda Indrukken
Column Prudence Mbewu - De zuster is moe
De markt - Boeken, muziek, theater, film, kunst, aanbiedingen
Column Farid Esack Islam=Aids in Opiniebijlage
 
 
Adriaan van Dis en Kadir van Lohuizen bij ZAM

Schrijver Adriaan van Dis en fotograaf Kadir van Lohuizen hebben hun steun toegezegd aan het nieuwe ZAM. Van Dis zal vanaf maart 2008 een vaste column verzorgen, Van Lohuizen zal onder meer deelnemen aan het nieuwe ZAM Panel , dat de redactie assisteert bij de ontwikkeling van het redactiebeleid.
Van Dis maakte in de jaren tachtig naam als Afrikakenner met Het Beloofde Land en In Afrika, boeken over respectievelijk Zuid-Afrika en Mozambique. Vanaf 6 januari reist Van Dis opnieuw door het zuiden van Afrika in een zevendelige televisieserie van de VPRO. Van Dis’ De wandelaar, een roman over ‘de grootste Afrikaanse stad buiten Afrika’, Parijs, is inmiddels genomineerd voor de NS Publieksprijs.
Van Lohuizen won begin september de gezaghebbende Visa d’Or News Award tijdens de fotobeurs van Perpignan voor zijn reportages over de oorlog in Tsjaad. Van Lohuizen is tevens winnaar van de Zilveren Camera, de Dick Scherpenzeelprijs voor zijn omvattende weerslag van de diamanthandel en mede-oprichter van NOOR, een nieuw fotopersbureau.

Losse nummers
ZAM is te koop bij de volgende boekhandels:
Amsterdam
- Athenaeum, Spui 14-16
- Scheltema, Koningsplein 20
Delft
- The Readshop, Wijnhaven 9
Groningen
- Selexyz Scholtens, Guldenstraat 20
Hilversum
- Plantage Boekhandel Voorhoeve, Kerkstraat 77-79
Leiden
- Selexyz Kooyker, Breestraat 93
Maastricht
- De Tribune, Kapoenstraat 8-10
Utrecht
- Selexyz Broese, Stadhuisbrug 5
Daarnaast zijn losse nummers te bestellen via

abonneren@zam-magazine.nl
Een los nummer kost 5,50 euro.
Het eerstvolgend nummer van ZAM verschijnt eind maart 2008
In het land van melk en honing - Nederlanders in Stellenbosch
5 Oct. 2007
In het najaar is op Nederland 2 de dramaserie Stellenbosch te zien. Een verhaal over een verzonnen Nederlandse familie met een wijnboerderij in dit Zuid-Afrikaanse stadje. ZAM ging op zoek naar de verhalen van werkelijk bestaande Nederlandse families in Stellenbosch.
Read more
Amsterdam, Kaapstad, Paramaribo (en weerom)
5 Oct. 2007
Kaapstad en Paramaribo zijn tegelijk dichtbij en veraf voor Amsterdammer Stephan Sanders - van gemengde komaf. Hij gaat moeiteloos op in het straatbeeld van de drie steden. De licht-, middel- en donkerbruine stadsbewoners herkennen hem als een van hen. Maar hij wil zich geen 'kleurling' noemen, of 'rode neger'. Dat zou onbehoorlijk zijn.


Read more
Terapia do amor - Trouwen in Maputo
5 Oct. 2007
Kerken in Maputo zitten vol vrouwen op zoek naar geluk in de liefde. Ze hebben moeite om een goede, betrouwbare man te vinden. De Braziliaanse Pinksterkerk biedt nieuwe hoop, via de veelgeprezen therapie van de liefde.

Read more
Nieuwe golf van kunstroof - de vloek én de zegening van internet
5 Oct. 2007
Diefstal van Afrikaanse kunstschatten is tegenwoordig lucratiever dan ooit, met dank aan internet en globalisering. Tegelijk maakt internet het terugvinden van de kunst gemakkelijker. Dat ondervond de Poolse dief van maskers uit het nationale museum van Zimbabwe.

Read more
Nieuwe golf van kunstroof - diefstal in Harare
5 Oct. 2007
Een voorbeeld uit de moderne praktijk. Hoe kunst verdween uit Zimbabwe en dankzij internet weer achterhaald werd.

Read more
Vertalerspassie
5 Oct. 2007
Robert Dorsman en Riet de Jong-Goossens zijn de actiefste vertalers van Zuid-Afrikaanse literatuur in Nederland. Bijzondere romans werden dankzij hun inspanningen het Nederlandse taalgebied binnengeloodst. Maar wie zijn zij eigenlijk? Een gesprek over Zuid-Afrika, literatuur en vertalen

Read more
De beste boeken
5 Oct. 2007
Welke Zuid-Afrikaanse romans zijn ten onrechte nog niet vertaald in het Nederlands? En wat zijn de toppers onder Zuid-Afrikaanse romans die onlangs wél vertaald zijn? Boekverkoper Jan Vinck geeft het antwoord op deze twee prangende vragen.

Read more

Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 50 milliseconds.