Af en toe een inzicht
Eindelijk is er een kans dat Afrikaanse potentaten zich moeten verantwoorden. Voor het Internationaal Strafhof in Den Haag staat inmiddels de eerste Congolese krijgsheer terecht. Mogelijk wacht Charles Taylor eenzelfde lot. En wie weet, ooit, Mugabe? Het interview met de Zuid-Afrikaanse rechter Navanethem Pillay biedt veel denkstof in deze ZAM. Ook de favoriete Afrikaboeken van twintig kenners brengen de lezer op een idee, evenals de observaties van Abdelkader Benali, de lijfkreet van Antjie Krog, de beelden van Jodie Bieber en de ‘stront’ van Gerard Reve. Reizen, op het strand liggen, van de zon genieten en af en toe een inzicht verwerven. Bij deze!
De redactie
 
In dit nummer onder meer:

Zomer! Het beste Afrikaboek
Lees de beste Afrikaboeken tijdens je vakantie! De favorieten van twintig Afrikakenners: Adriaan van Dis, Marlene Dumas, Renske de Greef en anderen.

Afrika Museum zet folklore overboord
Het vernieuwde Afrika Museum besteedt meer dan ooit aandacht aan hedendaagse Afrikaanse kunst. Omdat het echt goede kunst is.

Interview - De strijd van rechter Pillay
De Zuid-Afrikaanse Navanethem Pillay, een van de pioniers van het Internationaal Strafhof in Den Haag: ‘Voor sommige zaken is nu eenmaal een lange adem nodig.’

Abdelkader Benali in Durban
De Nederlands-Marokkaanse schrijver bezoekt een literair festival in Durban. En ontdekt dat Afrikaanse schrijvers niet bestaan.

Antjie Krog’s verweerschrift
Een vreesloze dichtbundel over verval van het vergankelijke lichaam. Leef met die disintegrerende lyf saam.


 
 
En verder:
Gerard Reve in Zuid-Afrika: “Hij praat louter stront”
Terugblik Operatie Vula: Nederlanders voor de goede zaak
Congo “De verkiezingen moéten slagen”
In beeld Jodi Bieber over opgroeien in Zuid-Afrika
Profiel Paul Fentener van Vlissingen
Reizen Fantasiehotel op Zanzibar
Zimbabwe Geesten schieten Mugabe te hulp
Swaziland Jeugdbeweging in verzet tegen koning
Kunst Luan Nel exposeert
"Hij praat louter stront" - Gerard Reve in Zuid-Afrika
1 Jul. 2006
Opschudding in Nederland in 1984, want de onlangs overleden volksschrijver Gerard Reve bracht een bezoek aan apartheid-Zuid-Afrika. “Dat was pervers”, reageerde Adriaan van Dis. “Die ging er naartoe om racistische praatjes te houden.” Maar was Reve wel serieus te nemen?
Read more
Kunst. Echte kunst - Museum zonder oogkleppen
1 Jul. 2006
Het Afrika Museum in het bosrijke Berg en Dal is onlangs geheel verbouwd. Meer dan ooit besteedt het aandacht aan hedendaagse kunst. Conservator Wouter Welling gaf ZAM een rondleiding. Afrikaanse kunst is er geen folklore meer. Een verfrissend bezoek.

Read more
De beste Afrikaboeken
1 Jul. 2006
Eindelijk tijd om te lezen – een veel gehoorde zucht van opluchting zodra de vakantie is begonnen. ZAM vroeg enthousiaste Afrikakenners en Afrikareizigers naar het beste Afrikaboek dat ze de laatste tijd gelezenhebben. Doe uw voordeel met hun aanprijzingen. Veel plezier!

Read more
Verzombisering
1 Jul. 2006
Column van Farid Essack
Ik ben blij met het verloop van het verkrachtingsproces tegen Zuid-Afrika’s voormalige vicepresident Jacob Zuma. Niet per se omdat hij is vrijgesproken, maar omdat zelfs tegenover een machtig persoon het recht zijn loop heeft gehad. Wij zijn terecht trots op onze rechtsstaat! Wat betreft Zuma’s onschuld: ik was het vanaf het begin oneens met de meeste gender-activisten, die Zuma schuldig en de klaagster onschuldig bevonden lang voordat de rechter zijn oordeel had geveld.
Read more

Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 30 milliseconds.