Gezichtsbedrog
Hoogspringende Masai, Zulu’s met speren, trotse Nuba – ze zijn de clichés van Afrika. In dit nummer hekelt de Britse journalist A.A. Gill de westerse obsessie met de Masai én het vermogen van deze bevolkingsgroep om daar economisch garen bij te spinnen. Fotograaf Nadine Hutton richt haar lens op de Zuid-Afrikaanse white trash, zoals arme blanken in dat land oneerbiedig genoemd worden. De Keniaanse schrijver Binyavanga Wainaina ageert tegen de westerse Afrika-journalistiek. Achter de uiterlijke schoonheid van Nieu-Bethesda, tenslotte, schuilt een bittere strijd tussen zwart en blank. Wie Afrika wil doorgronden, moet dieper graven. En dus ZAM lezen.
De redactie
 
In dit nummer onder meer:

Essay - Nobele Wilden, een westerse droom
Waar komt de westerse obsessie met de Masai, de ultieme Nobele Wilden uit Afrika, toch
vandaan?

Geen visa voor Afrikanen
Afrikaanse professoren, kunstenaars en journalisten hebben steeds meer moeite om een visum voor Nederland te krijgen. De Nederlanders achter uitwisselingsprogramma’s zijn wanhopig.

Afrikaanse opera zoekt eigen gezicht
De opera over het leven van Zulu-prinses Magogo komt naar Nederland. Een stap op weg naar een eigen operastijl in Zuid-Afrika.

Interview - De terugkeer van Allan Boesak
“De mensen herkennen zich niet meer in het ANC”, zegt Allan Boesak. De wegens fraude veroordeelde dominee, ooit populair strijder tegen apartheid, klaagt de Zuid-Afrikaanse regering aan.

Profiel - Etienne van Heerden’s liegfabriek
Meedogenloos ontleedt Etienne van Heerden in zijn romans de samenleving in Zuid-Afrika. Op het internet doorbreekt hij alle taboes.
 
 
En verder:
Angola Een lesje Angolese zeden
Column Chenjarai Hove Het verdriet van Zimbabwe
Nederland Conny Braam - Weg uit de Lekstraat
Uganda Aidsbestrijding volgens Bush: totale onthouding
In Beeld Arme Afrikanen
Zuid-Afrika De onmacht van de oppositie
Reizen De woelige onderstroom van Nieu-Bethesda
Een visum is geen reep chocola
1 Mar. 2006
Professoren, kunstenaars en journalisten komen Nederland niet in
Nederland ziet Afrikanen liever gaan dan komen. Dat geldt vooral voor asielzoekers, maar ook kunstenaars en studenten worden buiten de deur gehouden. Menig culturele en wetenschappelijke uitwisseling strandt op problemen bij het aanvragen van een visum. Een noodkreet.

Lees verder
Afrikaanse opera zoekt eigen gezicht
1 Mar. 2006
Princess Magogo komt naar Nederland! Dat wil zeggen: de opera over het leven van deze legendarische Zulu prinses. Met de beroemde zangeres Sibongile Khumalo in de titelrol. De opera in Zuid-Afrika schudt haar apartheidsveren van zich af.

Lees verder
Totale onthouding
1 Mar. 2006
Gebruik van condooms helpt aids te voorkomen. Niet aan
seks doen ook, en dat is wat de Amerikaanse president
Bush en sommige christelijke groeperingen vooral
propageren. Het gevolg: in Uganda belanden condooms
in het verdomhoekje.

Lees verder
Tegen de misleiding!
1 Mar. 2006
Wie in het Westen een onverbiddelijke bestseller over Afrika wil schrijven, doet er goed aan rekening te houden met de heersende waanbeelden over het continent . Verkoopsucces is dan verzekerd, zegt de Keniase schrijver Binyavanga Wainaina in zijn artikel Hoe schrijf je over Afrika? Zijn tekst vormt een felle aanklacht tegen de misleiding van westerse lezers door de berichtgeving over Afrika. Met de snelheid van een Scudraket heeft het via het internet zijn weg naar duizenden lezers gevonden. Wij bieden het de lezers aan als een Afrikaanse J’accuse.

Lees verder

Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 40 milliseconds.