ZAM is vernieuwd!
In de afgelopen maanden is Zuidelijk Afrika Magazine grondig vernieuwd. De vormgevers van het Haarlemse bureau Curve hebben ZAM in een nieuwe jas gestoken, de redactie heeft gewerkt aan een nog sterkere inhoud. Meer dan ooit is uw ‘reis door het zuiden van Afrika’ een bijzondere belevenis. Het magazine biedt, in tekst en beeld, Afrika-journalistiek van topniveau, het product van ZAM’s uitgebreide netwerk van medewerkers in Europa en Afrika. ZAM’s toekomst is gegarandeerd, als het magazine tenminste zijn weg vindt naar nieuwe abonnees. Helpt u ons een handje? Uw reactie op de nieuwe ZAM is welkom – mail naar magazine@niza.nl
De redactie
 
In dit nummer onder meer:

Reizen met Herodotos Kongo 1960
Meesterreporter Ryszard Kapuscinski stuit op een conflict dat nooit lijkt op te houden. Dankzij Herodotos,historicus uit de Oudheid, begrijpt hij hoe culturen samenleven en botsen.

Het papsak-syndroom
Goedkope wijn in slappe zakken is medeverantwoordelijk voor aangeboren afwijkingen in de Westkaap. Drankmisbruik is hardnekkig, een verbod van papsak is ophanden.

In beeld - 50 jaar World Press Photo
Van oorlog tot tango dansen. Een greep uit de meest ontroerende, krachtige en herkenbare beelden die de wereld uit Afrika zag.

Interview - Henning Mankell slaapt slecht
“Die onverschilligheid van het Westen tegenover Afrika”, zegt thrillerschrijver Henning Mankell, “daar lig ik halve nachten wakker van.”

Profiel Miriam Makeba
Miriam Makeba is begonnen met een afscheidstoernee. Tijd voor een eerlijke terugblik op Mama Africa..
 
 
En verder:

Zuid-Afrika Dr. Rath misleidt aidspatiënten met vitamine C
Afrika Chinese tijger brult in Afrika
Column Oorlogsleugens
Malawi Voedselhulp helpt niet
Namibië Wonderbaarlijke cirkels in de woestijn
Essay Wel een stem, maar niets te kiezen
Gezondheid! Het papsak-syndroom
1 Dec. 2005
Maria Bosman werkt in een wijnkelder. Ze is boos dat van Zuid-Afrikaanse druiven niet alleen lekkere wijnen, maar ook papsak wordt gemaakt. Zo heet de goedkope wijn in slappe zakken die medeverantwoordelijk is voor de aangeboren afwijkingen van haar vierjarige nichtje.

Lees verder
Miriam Makeba, afscheid van Mama Africa
1 Dec. 2005
Miriam Makeba is begonnen met een wereldwijde afscheidstournee, waarin ze ook Nederland zal aandoen. De zangeres, veelvuldig bewierookt, kreeg de eretitel Mama Africa. Maar haar ex-man Hugh Masekela beschimpt haar. Is haar enorme reputatie terecht?

Lees verder
Dr. Rath misleidt aidspatiënten met vitamine C
1 Dec. 2005 - ZAM
Aidsremmers zijn giftig en verergeren aids, beweert dokter Matthias Rath. De zoveelste aidsdissident, nu ook actief in Zuid-Afrika. Gebruik liever vitamine C, zegt hij. De verspreiding van zijn vitaminepreparaat vanuit Almelo is mogelijk onwettig.

Lees verder
De onzin van het medeleven
1 Dec. 2005
Column van Farid Esack
Er waren wel heel erg veel ‘opvallend anderssoortige’ mensen op een aidsconferentie onlangs in het Japanse Kobe. Het was me eerder nooit zo opgevallen, maar nu zag ik het ineens: zovelen zijn er ‘duidelijk homo’, of ‘duidelijk transseksueel’, of ‘duidelijk werkzaam in de prostitutie’. Was zo’n conferentie misschien wel een mooie gelegenheid voor ‘anderssoortigen’ om zich te profileren naast ‘gewone mensen’ (lees: de elite), van voor hetero versleten experts, theologen, consultants en conferentiemanagers?
Lees verder

Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 31 milliseconds.