Leadership centraal thema Africa in the Picture 2008
Van 3 t/m 10 september het meest swingende Afrikaanse filmfestival in Europa met recente speelfilms, korte films, documentaires, debatten en meer. Centraal thema van deze elfde editie is leadership, in de breedste zin van het woord. Verder speciale aandacht voor Angola en de Maghreb, het inmiddels traditionele Gay Africa (8 september), Ladies' Night (10 september), voorstellingen in de open lucht en, wegens doorslaand succes op herhaling, Your Hood in the Picture.
 
Leadership, daar draait het allemaal om in 2008. In de VS lijkt de eerste Afro-Amerikaanse president in aantocht te zijn en op het Afrikaanse continent zijn volop verkiezingen. In sommige landen blijken democratische verkiezingen nog regelmatig een utopie en veroorzaken ze niet zelden totale burgeroorlogen. Reden voor Africa in the Picture om in de programmering het licht te laten schijnen op leadership. Met op de posters 50 iconen uit heden en verleden van de Afrikaanse geschiedenis!

Fangafrika van Staycalm! Productions onderzoekt bijvoorbeeld de rol van rappers en dj’s in het Burkinabese politieke proces, terwijl jongeren uit de Ghanese sloppenwijken zich in de boksring letterlijk naar een betere toekomst vechten in The Fighting Spirit van de Ghanees George Amponsah.

Openingsfilm Panman, Rhythm of the Palms
De eerste onafhankelijke filmproductie die op Sint Maarten werd gemaakt. Steelpanspeler Harry Daniel wil de steelpanmuziek zo graag overdragen aan de jongere generatie dat hij zijn familieleven op het spel zet. Hij ontmoet de uitzonderlijk getalenteerde Jacko, die zijn topleerling wordt en zijn hoop voor de toekomst. Als de roem van Harry daalt, keert Jacko zich echter tegen hem en stort zich in de rockmuziek. Regie Sander Burger (geboren in Ivoorkust), Sint Maarten 2007.

Een andere hoofdfilm dit jaar is het prachtige Terra Sonambula - Sleepwalking Land (het slaapwandelende land) van Teresa Prata. Een magisch realistische film over de gevoelige Muidinga in het door oorlog verwoeste Mozambique. Muidinga vindt een dagboek naast een lichaam. Het is het dagboek van Farida die op een oud schip op zee woont en haar zoon zoekt. Muidinga is ervan overtuigd dat hij de verloren zoon in het dagboek is. Samen met Tuahir, een oude verhalenverteller, gaat hij op zoek naar zijn moeder.

Behalve de vaste programmaonderdelen met recente producties uit Afrika en films uit Europa, Noord en Zuid-Amerika van regisseurs van Afrikaanse origine heeft het festival nog enkele speciale onderdelen. In de andere artikelen in deze special besteden we aandacht aan een aantal van deze onderdelen, in het laatste artikel sommen we de rest kort op.

African Open Air
Vanaf 22 augustus organiseert Africa in the Picture opnieuw gratis openluchtvoorstellingen in zeven Amsterdamse stadsdelen. De aftrap is 22 augustus bij Bioscoop Het Ketelhuis, Westergasfabriekterrein met de film Lumumba van de Haitiaanse regisseur Raoul Peck. Check de website van Africa in the Picture voor overige locaties.
 
 
Africa in the Picture heeft dit jaar een nieuwe thuisbasis: Het Ketelhuis op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam. In Het Ketelhuis zijn alle vijftig films uit het programma te zien. Een deel van de films draait ook op andere plaatsen: Amsterdam Zuid-Oost (No Limit), Rotterdam (Lantaren/Venster), Den Haag (Filmhuis Den Haag), Tilburg (Filmfoyer), Breda (Chassé Cinema), Nijmegen (LUX) en Den Bosch (Verkadefabriek).

Het volledige programma, met beschrijvingen van alle films, is te vinden op de site van Africa in the Picture.

Enkele laatste wijzigingen:
- Zaterdag 6 september om 14.00 uur een extra voorstelling van Panman, Rhythm of the Palms in Bioscoop Het Ketelhuis.
- Iftar in combinatie met Pour L'Amour de Dieu op zaterdag 6 september is afgelast. Iftar op vrijdag 5 september in combinatie met L'os de Fer gaat wel door.
- Interactief debat met Kenia (9 september) is helaas wegens technische problemen afgelast.
Highlights from the Motherland
19 Aug. 2008
Hoogtepunten uit de recente filmproductie van het Afrikaanse continent, waaronder Terra Sonambula - Sleepwalking Land van Teresa Prata, een poëtisch verhaal over een jonge wees en een oude man die alle hoop verloren heeft, in het door oorlog verwoeste Mozambique. Net als in het hele programma komt ook in de hoogtepunten het thema leiderschap in vele films terug.
Lees verder
Ladies' Night - de vrouw in de Afrikaanse film
19 Aug. 2008
Bioscoop Het Ketelhuis in Amsterdam staat 10 september een hele avond in het teken van de vrouw in de Afrikaanse film. Onder andere mooie films over sterke vrouwen in Margaret Garner van Mustapha Hasnaoui, het slavenverhaal waar de speelfilm Beloved met Oprah Winfrey ook op gebaseerd is; vrouwelijk verlangen in En Attendant les Hommes van Katy Lena Ndiaye; verslaving in Confessions of a Gambler van Amanda Lane & Rayda Jacobs en migratie middels huwelijksaanzoeken via internet in Nord-Sud.com.
Lees verder
Angola in the Picture
19 Aug. 2008
Op 6 september zijn er na 16 jaar weer parlementsverkiezingen in Angola. De laatste verkiezingen leidden tot een burgeroorlog van 27 jaar. Speciale aandacht voor Angola op het moment suprême.
Lees verder
Gay Africa
19 Aug. 2008
Homoseksualiteit in Afrika is nog altijd een taboe, in veel landen is het zwaar strafbaar en kan je het zelfs je leven kosten. Afgelopen juni heeft de President van Gambia voorgesteld homoseksuelen die het land niet vrijwillig verlaten te laten onthoofden.
Lees verder
Maghreb in the Picture
19 Aug. 2008
Een selectie van recente films uit Noord-Afrika, met onder andere Lettre à ma Soeur van Habiba Djahnine, een postume videobrief van de regisseuse gericht aan haar zus Nabila Djanine, een militante feministe die in 1995 in Tizi-Ouzou door moslimextremisten in Algerije werd vermoord.
Lees verder
Schaduwen over Frans Afrika
19 Aug. 2008
Welke rol hebben Frankrijk en België gespeeld in de politieke, sociale en economische perikelen van jonge onafhankelijke Afrikaanse staten? Welke (zichtbare) sporen herinneren ons aan deze ambivalente tijden? Wat zijn de gevolgen hiervan tot op de dag van vandaag?
Lees verder
Invicible Women of Ethiopia - Vrouwelijk leiderschap in Ethiopië
19 Aug. 2008
Publiek interview met Alem Desta over haar boek Candace: Invincible Women of Ethiopia. Het boek geeft een historisch overzicht en bevat vele interviews met huidige vrouwelijke Ethiopische leiders. Gevolgd door Ethiopische film 13 Months of Sunshine.
Lees verder
Nollywood, voetbal, Obama en meer
19 Aug. 2008
Africa in the Picture heeft veel meer te bieden dan wat in de rest van de artikelen in deze special aan de orde is gekomen. Een kort overzicht van overige speciale evenementen en landenthema's, gesorteerd op datum.

Lees verder

Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 39 milliseconds.