ZAM Africa Magazine - wintereditie 2008
In de wintereditie 2008 van ZAM Africa Magazine, dat nu bij de abonnees en in de winkels ligt, aandacht voor Zimbabwe, Senegal, Zuid-Afrika, Obama in Kenia en veel meer. Nog een artikel over hoe Afrikaanse kunstenaars de markt veroveren en een interview met de Kaapse schrijver Peter Merrington. Uiteraard ook de vaste rubrieken en de vaste column van Adriaan van Dis. En tot slot de zeer humoristische, maar ook provocerende cartoons van Anton Kannemeyer (Zuid-Afrika).
 
klik hier voor de inhoudsopgave

Niks zielig. Schrijvers, fotografen, theatermakers, muzikanten, schilders, essayisten, cartoonisten, ontwerpers, architecten, journalisten, dansers, filmmakers, beeldhouwers, tekenaars, hemelbestormers. ZAM Africa Magazine is hèt podium van Afrikaans talent. Een barometer van het vernieuwende denken uit en over Afrika. Een blikopener naar vaak nog verborgen schatten.
 
 
ZAM Africa Magazine verschijnt vier keer per jaar en wordt gemaakt in nauwe samenspraak met ruim 250 medewerkers in Afrika en Europa.
Meer informatie www.zam-magazine.nl
De kaart van Afrika
20 Jan. 2009.
In de rubriek "de kaart van Afrika", artikelen over Italiaanse architectuur in Asmara, Eritrea, een kookboek en een biografie in één dat het leven van Nelson Mandela beschrijft aan de hand van recepten, over een filmfestival in Goma, Oost-Congo en over het feit dat Afrikaanse muziek de nieuwe trend is.

Lees verder
Het nieuwe Zimbabwe groeit in dromen en in ballingschap
20 Jan. 2009
Met de Zimbabwaanse exodus vinden muziek, beeldende kunst en verhalen hun weg naar vele landen in de wereld. Zo wordt hún verdriet óns geluk. Maar in de diaspora bouwen Zimbabwanen aan een toekomst thuis. Zonder klaagzang of protestlied. ‘Ik zoek in mijn kunst naar de antwoorden voor morgen.’

Lees verder
All in the game - een rugbywedstrijd verenigt een volk
20 Jan. 2009
Als een vriend in jouw bijzijn de slappe lach krijgt, stemt dat al vrolijk. Maar als de icoon Mandela tegenover je zit en niet meer kan praten van het lachen, puur door zijn herinneringen, prijs je jezelf gelukkig erbij te zijn. Ik heb een lovely geluidsopname van dat laatste interview.’ John Carlin, auteur van Nelson Mandela en de wedstrijd die een volk verenigde, krijgt pretlichtjes in zijn ogen als hij vertelt over zijn laatste gesprek met Mandela, ergens in 2006.

Lees verder
CV Anton Kannemeyer - de kunst van het provoceren
20 Jan. 2009
‘Het spook van de angst’ heet de tentoonstelling van Anton Kannemeyer (Zuid-Afrika, 1967) die eerder dit jaar in New York te zien was. Deze provocatie in stripvorm speelt met de diepste angsten van blank voor zwart. ‘Het spook’ is een nieuw hoofdstuk in Kannemeyers kruistocht tegen doorsnee Afrikaner cultuur. De geseling met rietje waaraan zijn vader hem in zijn vroege jeugd onderwierp legde de basis onder Kannemeyer’s rebellie die zich nadien tegen schoolhoofden, priesters, dienders en rugby-aanhangers richtte. Uit het verlangen om af te rekenen groeide in 1992 de inmiddels vermaarde Bitter Komix, een serie die hij ontwikkelde met Conrad Botes. Na een leven als docent is Kannemeyer nu full time kunstenaar, zijn werk is ook al in verschillende Europese steden te zien geweest. In 2002 leverde hij een bijdrage aan Familieverhalen uit Zuid-Afrika, een expositie in het Amsterdamse Tropenmuseum.

Lees verder

Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 29 milliseconds.