"ZAM Africa Magazine wordt elk nummer mooier" (De Volkskrant)
In het nieuwe najaarsnummer 2009 van ZAM Africa Magazine, dat nu bij de abonnees en in de winkel ligt, onder meer schitterende fotoreportages van Zanele Muholi over androgyne Zuid-Afrikanen en van Nana Kofi Acquah over slagersjongens in Ghana, een artikel over de nieuwe bibliotheek van Timboektoe, en "Blanke oren, Afrikaanse
toeter, een kleine geschiedenis van de vuvuzela". Uiteraard ook de vaste rubrieken en de vaste column van Adriaan van Dis.
In deze special een exclusieve blik in vier artikelen uit het herfstnummer van ZAM.
Volgens de recensie in De Volkskrant van 2 oktober j.l. wordt ZAM elk nummer mooier.
 
Ook met Catwalk Dakar - de nieuwe collectie van Oumou Sy; Jumping Monkey Hill - Voorpublicatie Chimamanda Adichie, Zwart Goud - Illegale mijnwerkers in Zuid-Afrika, Stijve kont - Dans de kuduro!

Klik hier voor de inhoudsopgave

Niks zielig. Schrijvers, fotografen, theatermakers, muzikanten, schilders, essayisten, cartoonisten, ontwerpers, architecten, journalisten, dansers, filmmakers, beeldhouwers, tekenaars, hemelbestormers. ZAM Africa Magazine is hèt podium van Afrikaans talent. Een barometer van het vernieuwende denken uit en over Afrika. Een blikopener naar vaak nog verborgen schatten.
 
 
ZAM Africa Magazine verschijnt vier keer per jaar en wordt gemaakt in nauwe samenspraak met ruim 250 medewerkers in Afrika en Europa.
Meer informatie www.zam-magazine.nl
Kunst in het ontwikkelingskorset
13 Oct. 2009 - Kracht van Cultuur en ZAM Africa Magazine
Hoe vrij zijn kunstenaars om te schrijven, te zingen en te verbeelden wat ze willen? Welke rol spelen onbevangen, creatieve geesten bij de ontwikkeling van open en democratische samenlevingen? Wat is de agenda van donoren bij het ondersteunen van kunst in ontwikkelingslanden en wat voor impact heeft dat op de kunstbeoefening? Tien opinies over Kunst in het ontwikkelingskorset, een gezamenlijke produktie van de Kracht van Cultuur en ZAM Africa Magazine.
Lees verder
Herrie
13 Oct. 2009
Voetbalfans die volgend jaar het WK in Zuid-Afrika willen kijken zijn gewaarschuwd: horen en zien vergaat je door het oorverdovende getoeter van de vuvuzela. Een Afrikaanse traditie?

Vijftig seconden doet hij erover. De machine die de vuvuzela eruit drukt. Een massa vormloos plastic wordt met een hitte van 220 graden Celsius in een mal gespoten. De mal gaat dicht en als hij weer open gaat, is de hoorn klaar. Zakken vol met gele vuvuzela’s liggen op de betonnen vloer in de fabriekshal even buiten Kaapstad. Ze zijn besteld door een supermarktketen in Zuid-Afrika die er 250.000 wil hebben.


Lees verder
Stijve kont
13 Oct. 2009
Angola staat bekend als het land van olie en diamanten. Het land exporteert echter nog meer. In steeds meer Europese nachtclubs schuifelt het publiek op de kizomba, of danst uitbundig hoekig op de kuduro. De Angolese muziek komt eraan!

Vanaf het hoge podium wijst Bruno M de zaal in, naar een schooljongen tegen de dranghekken. De uitverkorene wordt door de security aan zijn armen uit het gillende publiek gehesen en op het podium gezet, waar hij als een op hol geslagen ledenpop begint te dansen op de drijvende ritmes van de kuduro. Op deze zwoele zaterdagavond in Luanda zit de Karl Marx Cinema stampvol.
Lees verder
vaste rubriek: Woorden
13 Oct. 2009 - ZAM
Met boekrecensies, de leesladder, de rubriek "op een rij"(de leukste boeken uit en over Afrika die binnenkort
verschijnen of al net verkrijgbaar zijn!) en een recensie van Zomertijd.
Met Zomertijd sluit John Coetzee zijn autobiografische trilogie af, waarin hij de ontwikkeling schetst van een jongeman die schrijver wil worden, maar worstelt met allerlei verwachtingen van de buitenwereld.


Lees verder

Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 26 milliseconds.