ZAM Africa Magazine - wintereditie 2009-2010
In het nieuwe winternummer 2010 van ZAM Africa Magazine, dat nu bij de abonnees en in de winkel ligt, onder meer een terugblik op de fotografiebiënnale van Bamako, een schitterende fotoserie "Afrikaans kabinet" van Kudzanai Chiurai (Zimbabwe), een interview met de Kameroenese wetenschapper Achille Mbembe over ontwikkeling, een terugblik op de vrijlating van Nelson mandela bijna 20 jaar geleden en een artikel over de opkomst van de Nigeriaanse economie . Uiteraard ook de vaste rubrieken en de vaste column van Adriaan van Dis.
In deze special op de Africaserver een exclusieve blik in vier artikelen uit het winternummer van ZAM.
 
Ook met "Het donkerste continent", astronomie in Afrika; "Orchestre Kinshasa", het enige symfonieorkest van Congo en een portret van een van de winnaars van de Prins Clausprijzen 2009, de Nigeriaanse kunstenaar El Anatsui.

Klik voor de inhoudsopgave

Niks zielig. Schrijvers, fotografen, theatermakers, muzikanten, schilders, essayisten, cartoonisten, ontwerpers, architecten, journalisten, dansers, filmmakers, beeldhouwers, tekenaars, hemelbestormers. ZAM Africa Magazine is hèt podium van Afrikaans talent. Een barometer van het vernieuwende denken uit en over Afrika. Een blikopener naar vaak nog verborgen schatten.
 
 
ZAM Africa Magazine verschijnt vier keer per jaar en wordt gemaakt in nauwe samenspraak met ruim 250 medewerkers in Afrika en Europa.
Meer informatie www.zam-magazine.nl
Rubriek Geluiden - met o.a. Franco, de grote meester uit Congo
5 Jan. 2010
In deze rubriek een artikel over Franco (François Luambo Makiadi), één van de grootste musici uit Congo, waarvan onlangs een dubbel-CD is uitgekomen, tien jaar na zijn dood. Verder besprekingen van nieuwe CD's van Netsayi (Zimbabwe/UK), Mayra Andrade Stória (Kaap-Verdië), Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba (Mali) & Khaled (Algerije).

Read more
Verbeeldingskracht: interview met Achille Mbembe (Kameroen)
5 Jan. 2010
Westerse weldoeners en Afrikaanse machthebbers prediken ontwikkeling en armoedebestrijding. Fout!, vindt de Kameroenese wetenschapper Achille Mbembe. ‘Over de hoofden van armen en hun gemeenschappen worden enorme tragedies aangericht.’

Read more
No food for lazy man
5 Jan. 2010
In Nigeria, met meer dan 140 miljoen inwoners het volkrijkste land van Afrika, komt langzaam een industriële revolutie op gang. Ondanks de kredietcrisis lijkt de economische groei de komende jaren door te zetten. ‘Na Azië is het nu de beurt aan Afrikaanse economische tijgers.’

Read more
rubriek: De Kaart van Afrika
5 Jan. 2010
In de rubriek Kaart van Afrika dit keer (korte) artikelen over een groep Tanzaniaanse wetenschappers die werd opgeleid in de onderwaterarcheologie
en het onderwatererfgoed momenteel in beeld brengt, over een toerismebeurs in Harare, Zimbabwe, over Albie Sachs, de beroemdste rechter van het Zuid-Afrikaanse Grondwettelijk Hof, over twee Zuid-Afrikaanse voetballers in verschillende decennia, en veel meer.

Read more

Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 41 milliseconds.