Arts | Politics | Economy | Education & Sciences20 Aug 2014
Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
Arts, 17 June 2014 - redactie Africaserver Magazine
"At the same time we were pointing a finger at you, we realized we were pointing three at ourselves..."
The South-African choreographer Robyn Orlin does not shrink away from provocative themes. In her work she has always opposed apartheid, racism, suppression of women and the clichés which cling to the art of dance. But always with a humorous twist. Following visits to the Julidans in 2005 and 2009 she is back with her latest performance, working with dancers from the Jant-Bi company from Dakar (Senegal). Their performance does away with the prejudices with which the body is weighed down in our world.
Read more
Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Arts, 2014-05-20 - redactie Africaserver Magazine
Democratic Republic of Congo. Van 16 t/m 18 juni presenteert het Holland Festival de dansvoorstelling Coup Fatal van Alain Platel. Coup Fatal is een uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ (de dandy’s) van Kinshasa (Congo), die de gruwelen van oorlog en geweld verdringen met een liefde voor overdaad en uitbundigheid. Countertenor Serge Kakudji en 13 muzikanten uit Kinshasa combineren barok met pop, rock, jazz en een stevige dosis Congolese vitaliteit. Choreograaf Alain Platel bedacht samen met danser Romain Guion de theatrale vorm. De decors zijn van Congolese kunstenaar Freddy Tsimba. Het resultaat is een sprankelende combinatie van muziek en dans.

Read more
Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Arts, 31 maart 2014
Guinea-Bissau. Manecas Costa, zanger, componist en gitarist uit Guinee-Bissau, zou in februari optreden in Nederland. Die concerten moesten worden afgelast, maar in april komt hij alsnog naar Nederland. Voor zijn optreden op 24 april bij Podium Mozaïek in Amsterdam mag Africaserver Magazine 2x2 vrijkaarten verloten onder bezoekers van de site. Grijp uw kans!
Waar de Portugezen ook hun koloniale vlag ontvouwden, ze lijken een muzikale erfenis vol talent, schoonheid en droefheid achtergelaten te hebben. Artiesten als Cesaria Evora uit Kaap-Verdië en Bonga uit Angola zijn voorbeelden die wereldfaam hebben verworven.

Read more
Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Arts, 2014-02-18
Guinea-Bissau, Cape Verde, Mozambique, Namibia, Democratic Republic of Congo, Senegal, Ethiopia, Eritrea, Angola, Sudan. Sinds begin februari 2014 staat op de website van het IISG een online expositie met foto’s van Frits Eisenloeffel, een journalist die in de jaren ’70 en ’80 heel Afrika doorkruiste en veel voor de Groene Amsterdammer werkte. Zijn foto’s geven een prachtig beeld van een tijdperk dat werd gekenmerkt door idealisme en engagement voor de Derde Wereld.
Read more
Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Arts, 28 Jan 2014
Nigeria. Op woensdag 19 februari komt de Nigeriaanse auteur Helon Habila bij de literaire salon van BorderKitchen in Den Haag vertellen over zijn nieuwe roman Olie op water. Hij wordt – in het Engels – geïnterviewd door Toef Jaeger. Bezoekers van Africaserver Magazine kunnen korting krijgen voor deze avond.
Helon Habila (geboren in 1967) begon als journalist in Nigeria. Hij woonde in Lagos, Norwich, New York, Washington, Berlijn en woont tegenwoordig in Virginia waar hij Creative Writing doceert aan de George Mason University. Habila is meermaals bekroond voor zijn poëzie en proza en schreef Wachten op een engel (Waiting for an Angel) en Measuring Time voordat Olie op Water verscheen.

Read more
Samen door Mandela: Zondag 15 december 2013 Stadsschouwburg en de Melkweg, Amsterdam
Politics, 10 Dec. 2013 - redactie ASM
South Africa. ‘Samen door Mandela’ wil met u stilstaan bij het leven, het werk en het inspirerende gedachtengoed van de belangrijkste vertolker van vrijheidsdrang en het verlangen naar een rechtvaardige samenleving. In de herinnering aan Mandela liggen de lessen besloten van verzet, activisme en strijdbaarheid. Nu er een einde aan het leven van Nelson Mandela is gekomen, brengt hij ons opnieuw samen.
Read more
2013 Prince Claus Laureate Ahmed Fouad Negm has passed away
3 Dec 2013
Egypt. RIP Egyptian poet and this year's Prince Claus Prize-winner Ahmed Fouad Negm suddenly died last night at 84 shortly after he returned from a reading in Jordan. The poetry lives on.
Read more
And more...
Vieux Farka Touré in Nederland, winactie voor lezers Africaserver
29 Oct 2013
Arts
Blitz The Ambassador - winactie lezers Africaserver Magazine (VERLENGD)
08 Oct 2013
Arts
ArtZuid 2013, Afrikaanse inbreng, groot succes
30 Jul 2013
Arts
Galerie iZArte moet sluiten, maar geeft ideaal niet op
23 Jul 2013
Arts
Herdenking Sean Bergin moet vooral feest zijn - Una Bergin over haar vader
27 Jun 2013
Arts
Africa's Women Artists, a Growing Voice
11 Jun 2013
Arts
Bombino en Azalai Project in de Melkweg - winactie voor bezoekers Africaserver
18 Jun 2013
Arts
Francis Kéré - Philosopher, Activist, Architect
19 Mar 2013
Arts


Article not found?
Check the entire archive.
 
agenda / calendarThe Africaserver Calendar contains 63 records. Below a selection of activities and expositions that will start or end shortly...

Sat 5 Apr t/m Sun 24 Aug - Afrikamuseum, Berg en Dal, (NL)
Vrouwen van het water - foto's van Angèle Etoundi Essamba

Thu 14 Aug t/m Sun 24 Aug - verschillende locaties (NL)
World Cinema Amsterdam

Thu 21 Aug t/m Sun 31 Aug - various locations in Johannesburg, Johannesburg, (ZA)
Dance Umbrella 2014

Thu 21 Aug t/m Sun 31 Aug - verschillende locaties in Groningen, Groningen, (NL)
Ula Sickle met Kinshasa Electric op Noorderzon Festival

naar agenda / to calendarBart LuirinkZuid-Afrikaans optimisme
Met het South African Institute for Race Relations (SAIRR) heb ik een beetje een haat-liefde verhouding. Dit instituut bracht vanaf de jaren zeventig surveys uit vol van statistieken over de Zuid-Afrikaanse samenleving. Met de feiten over de bevolkingsgroei, de economieën in de zogenaamde thuislanden, de (materiële) verschillen tussen blank en zwart, stakingen en politiegeweld voedden we destijds spreekbeurten en opiniestukken die zonder uitzondering de apartheidspolitiek hekelden. Het SAIRR kon niet van radicaal activisme verdacht worden. Hun onderzoeksmethoden werden allerwegen als betrouwbaar beoordeeld, ‘een gezaghebbende bron’, dus. Eigenlijk hekelde alleen het blanke minderheidsbewind het ‘stelletje liberalen’ dat voor de samenstelling van de telefoondikke surveys verantwoordelijk was.
Read morecartoon

Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 176 milliseconds.