ZAM - winter 2005
artikelfotoSouthern Africa
Dr. Rath misleidt aidspatiënten met vitamine C
1 Dec. 2005 - ZAM
Dr. Rath (rechts) bij de Kaapse rechtbank voor de behandeling van de TAC-aanklacht tegen hem - Foto Terry Shean/Sunday Times

Aidsremmers zijn giftig en verergeren aids, beweert dokter Matthias Rath. De zoveelste aidsdissident, nu ook actief in Zuid-Afrika. Gebruik liever vitamine C, zegt hij. De verspreiding van zijn vitaminepreparaat vanuit Almelo is mogelijk onwettig.
 
Zuid-Afrika 2005: farmaconcerns overspoelen het land met zwaar giftige medicamenten.’ De teksten op de website van dr. Rath liegen er niet om. De Duitse arts werkt sinds een paar jaar in Zuid-Afrika, voornamelijk in de Kaapse townships Khayelitsha en Gugulethu, als nieuwste loot aan de boom van aidsdissidenten. Zijn organisatie probeert hiv-positieven over te halen aidsremmers te laten staan, en in plaats daarvan zijn vitaminepreparaten te slikken. Via agressieve reclame en huisbezoeken worden de patiënten overgehaald.
Inmiddels is de Treatment Action Campaign (TAC) verschillende gerechtelijke procedures tegen hem gestart. Zo is samen met de Zuid-Afrikaanse Maatschappij voor de Geneeskunst (SAMA) op 30 november een aanklacht neergelegd bij de Kaapse rechtbank, om daarmee Raths ‘illegale praktijken’ te stoppen. De Zuid-Afrikaanse actiegroep acht Rath verantwoordelijk voor de dood van verschillende hiv-positieven. Hij zou hebben bijgedragen tot de dood van drie van hen en twee anderen ten minste hebben misleid. Dr. Rath heeft daarop TAC aangeklaagd wegens smaad.
De Duitse vitaminegoeroe staat aan het hoofd van een wereldwijd instituut ‘voor voedingsleer en cellulaire geneeskunde’. Al jaren promoot hij zijn aanpak van uiteenlopende ziekten, van hartverlamming en kanker tot immuunstoornissen zoals aids. Deze ziekten worden volgens Rath in eerste instantie veroorzaakt door een chronisch gebrek aan microvoedingsstoffen. Zijn oplossing: multivitaminen, en zeker géén aidsremmers.

Het mag niet
Dr. Rath is berucht in de aidswereld, meldt onder anderen aidsconsultant Tanne de Goei. “Jaren geleden probeerde hij al zijn vitaminen in Amerika en Europa te slijten. In Zuid-Afrika vindt hij nu echter de voedingsbodem om met zijn boodschap veel geld te verdienen. Hij gaat daarbij rustig over lijken.” Navraag bij de Dr. Rath Health Foundation in Den Haag leert dat de meeste preparaten in de Verenigde Staten worden geproduceerd; daar zit ook het onderzoekscentrum van Rath. Opslag en distributie van de pillen blijkt echter in Almelo te zitten. Vanuit datzelfde Almelo wordt voorlichting gegeven. Iedereen, dus ook Zuid-Afrikanen, kan de multivitamines simpelweg via internet bestellen, waarna ze vanuit Almelo worden verzonden.
“Het mag niet”, reageert woordvoerder Lilian Jansen van de Inspectie voor de Volksgezondheid. “Je mag geen medische werking toeschrijven aan een voedingssupplement.” De kwestie is in onderzoek.
Om zijn vitamine-imperium meer naamsbekendheid te geven, was dr. Rath twee jaar hoofdsponsor van de Almelose voetbalclub Heracles, waarmee volgens schattingen 1 á 1,5 miljoen gulden gemoeid was. Raths naam verdween in 2001 van het voetbalshirt en Heracles wil liever niet herinnerd worden aan die episode, vanwege alle kritiek die de club hierdoor over zich heen kreeg. Overigens verhuist Raths bedrijf binnenkort van Almelo naar het zuiden van het land.

Nederland liberaal
Een reactie van coördinator Archie Bruinier van de Dr. Rath Foundation: “In Den Haag hebben we een hoger doel dan in Almelo, waar het distributiecentrum staat”, vertelt hij. “Wij willen de vrijheid van natuurgeneeskunde waarborgen. Dr. Rath is radicaal en heeft tegenstanders, maar dat houdt het niet tegen. Integendeel bijna; het sterkt hem.”
Zijn multivitamines dan beter aidsremmers? Bruinier: “Aidsremmers, het woord zegt het al. Ze genezen niet.” Maar geneest het vitaminepreparaat van Dr. Rath dan wél aids? Bruinier: “Laat ik het zo zeggen: aids is een virus, en er is geen enkel virus dat bestand is tegen vitamine C – zelfs de vogelgriep niet. Natuurlijk is voorlichting en condoomgebruik van belang in de strijd tegen aids. Maar speelt er niet iets anders mee; de omstandigheden in Zuid-Afrika. Sterven de mensen aan aids of aan andere bijverschijnselen?” Het lijkt veelzeggend dat de vitaminepreparaten in sommige Europese landen niet verkocht mogen worden. Blijkbaar voldoen ze niet aan de normen. Bruinier. “ Dat de vitaminepreparaten niet in Zwitserland en Duitsland verkocht mogen worden, komt door de letter van de wet. In landen als Zwitserland worden we gekeurd als medicijn, maar we willen als voedingssupplement bekend zijn – niet als medicijn. Wat wel of niet onder voedingsupplement mag vallen, dat is juridisch getouwtrek. In Nederland gelden Nederlandse richtlijnen. Nederland is een liberaal land – een vrijstaatje wat dat betreft. Dat gaat helaas veranderen, als het aan de Europese Unie ligt.”

 
Marieke van Twillert
 
Meer informatie: www.dr-rath-foundation.org en www.health-e.org.za

<< to Magazine


SPECIAL: ZAM - winter 2005
De onzin van het medeleven
Column van Farid EsackEr waren wel heel...

Miriam Makeba, afscheid van Mama Africa
Miriam Makeba is begonnen met een...

Gezondheid! Het papsak-syndroom
Maria Bosman werkt in een wijnkelder....


More in Southern Africa:
Three new ASC publications
Late 2006 three new Research Reports have been published by the African Studies...


Currently in the magazine:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites for this article:
Southern Africa
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 232 milliseconds.