Arts | Politics | Economy | Education & Sciences23 Nov 2017
artikelfoto
Helden op stokken en en de boodschap van Kofi Setordji
Arts, 27 Mar 2008 - Galerie 23 Hedendaagse Afrikaanse Kunst
Anna Gevers, Ghana

De fototentoonstelling ‘Helden op Stokken’ is in de eerste plaats een portret van Afrikanen die gehandicapt zijn. Hoe leven ze? Hoe slaan ze zich erdoor? Waar halen ze de vitaliteit vandaan om iedere dag opnieuw de draad op te pakken? Hoe belangrijk is humor in hun dagelijks leven?
 

Deze en andere vragen worden op een koele en daardoor vaak aangrijpende manier beantwoord.
Grotendeels tegelijkertijd is de boodschap van Kofi Setordji : Four Riders of the Apocalypse, een installatie van Kofi Setordji (Ghana) te zien.

Interessant bij de fototentoonstelling is echter ook, dat de foto’s gemaakt zijn door fotojournalisten, mensen die als taak hebben verslag te doen van bepaalde situaties in bepaalde landen. Ze zijn er niet mee bezig om beelden te maken die het goed doen in een galerietentoonstelling of die anderszins van belang zijn voor of binnen de ontwikkelingen van de beeldende kunst. Ze werken voor hun opdrachtgever: de krant, een televisiestation, een weekblad. Dat gebrek aan kunsthistorische ballast doet de kwaliteit van hun foto’s vaak uitstijgen boven het werk van kunstenaars die er wél mee bezig zijn om grenzen te verleggen binnen de kunst en in dat proces het gevaar lopen om iedere spontaniteit en natuurlijkheid te verliezen.

Petterik Wiggers is zo’n fotograaf die er kennelijk de tijd voor neemt om mensen binnen hun dagelijkse omgeving vast te leggen. Die mensen poseren amper, ze zijn. Die omgeving lijkt alledaags, maar is typerend voor hun maatschappelijke status. Die omgeving haalt hen niet naar beneden, het lijkt er eerder op dat ze die trotseren. Zijn trotse portret van een oud, blind echtpaar - het Malinese zangduo Amadou en Mariam - doet me denken aan het werk van de Zuid-Afrikaan Zwelethu Mthethwa.

De foto’s van Gerbert van der Aa hebben een andere kwaliteit die in de documentaire fotografie nogal eens ontbreekt. Ze zijn altijd relativerend, maar soms stralen ze zelfs een aanstekelijke vrolijkheid uit. Ze betrappen de kijker erop dat hij zijn vooroordelen over bepaalde landen en inwoners van die landen nodig moet bijstellen. Het is daar niet allemaal kommer en kwel. De mensen en leefomstandigheden zijn niet zoals de beeldvorming vindt dat ze horen te zijn….

In het werk van Sven Torfinn is wel duidelijk de donkere kant van Afrika te zien. De manier waarop hij die in beeld brengt is echter bijzonder. Vanuit een ongebruikelijk perspectief zodat ‘het verhaal’ enigszins vertekend verteld wordt of met zoveel oog voor detail, dat daardoor de ‘ellende’ van het beeld wordt gerelativeerd en draaglijker wordt gemaakt.
 
Rob Perrée
 
‘Helden op Stokken’ wordt gepresenteerd ter gelegenheid van de publicatie van het gelijknamige boek onder redactie van Sybilla Claus en Petra Jorissen, uitgegeven door KIT Publishers, feestelijk ten doop gehouden op 26 april in De Balie in Amsterdam.

Op zondag 30 maart wordt de tentoonstelling "Helden op Stokken - gehandicapt in Afrika" met f oto's van 7 fotografen gebaseerd op het boek van Sybilla Claus en Petra Jorissen, en de boodschap van Kofi Setordji : "Four Riders of the Apocalypse", een installatie van Kofi Setordji (Ghana), om 16.00 uur geopend door Bart Luirink, hoofdredacteur van het tijdschrift ZAM / Africa Magazine in aanwezigheid van de auteurs.

In de tentoonstelling foto's van onder meer Petterik Wiggers, Sven Torfinn, Anna Gevers, Sybilla Claus, Gerbert van de Aa, Bernice Siewe, Jorgen Caris en Ellen Elmendorp.

Een aantal columns en meer informatie over de geplande activiteiten zijn te lezen op www.trouw.nl/idealen

Het boek wordt zaterdagmiddag 26 april feestelijk gepresenteerd in De Balie te Amsterdam. Er is een discussie met gehandicapte mensen uit Nederland en Afrika en beleidsmakers. Maar het is vooral feest! Dat betekent ook genieten van dansers uit Ethiopië, muziek uit Ghana en gesproken columns. Daarnaast is er een presentatie van een onderzoek naar een uitzonderlijke lokale gebarentaal in een dorp in Ghana. Veel mensen in dat dorp zijn doof vanwege een genetische bepaaldheid. Schrijver en cabaretier Vincent Bijlo verbindt de verschillende onderdelen met prikkelende intermezzo's.

Meer informatie over de Trouw lezersmiddag: www.debalie.nl
Meer informatie over het boek bij KIT Publishers www.kit.nl


<< to Magazine


more images for
Helden op stokken en en de boodschap van Kofi Setordji: fotofotofotofoto
More in Arts:
Africa's Women Artists, a Growing Voice
Claudine Pommier sat on a stool in the...

Francis Kéré - Philosopher, Activist, Architect
One of the most remarkable articles in...

Jews of Nigeria - interview with filmmaker Jeff Lieberman
An image of a hut in the African forest...


Currently in the magazine:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites for this article:
Galerie 23
http://www.de40eurogalerie.nl/galerie23

De Balie
http://www.debalie.nl/artikel.jsp?podiumid=overig&articleid=215856

KIT Publishers
http://www.kit.nl/smartsite.shtml?ch=FAB&id=8869&ItemID=2464

Trouw
http://www.trouw.nl/idealen

Museums
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 89 milliseconds.