Arts | Politics | Economy | Education & Sciences22 Nov 2017
artikelfotoAfrica
Meer dan 30 Afrika-films op 21e IDFA
Arts, 19 Nov. 2008 - Africaserver Magazine
Episode 3 - 'Enjoy Poverty' - Renzo Martens

Van de ruim 300 films die tijdens de eenentwintigste editie van het International Documentary Filmfestival Amsterdam te zien zijn, gaan er meer dan 30 op een of andere manier over Afrika en Afrikanen. IDFA wordt 20 november geopend en duurt tot en met 30 november.
 
Hieronder een lijst van die films met samenvattingen en, voor zover te vinden, koppelingen naar sites van film of regisseur, interviews, uitgebreidere beschrijvingen of andere informatie van belang over de film. Eén film hebben we naar voren gehaald:

Episode 3 - 'Enjoy Poverty'
Renzo Martens, Nederland, 2008, 90 min
Martens portretteert de armoede in Congo. Hij filmt VN-blauwhelmen, de UNHCR, Médecins Sans Frontières en anderen die aan de situatie verdienen. Maar ook de ondervoede kinderen van onderbetaalde dagloners. Martens vertelt hen dat ze zelf aan hun armoede kunnen verdienen, bijvoorbeeld door de gruwelen zelf te fotograferen.
Interview met Renzo Martens in meerdere delen, Els Roelandt - A Prior Magazine
Renzo Martens: 'Medeleven is niet genoeg' - Vrij Nederland
Een uitspraak uit dat artikel: 'Met deze film wil ik de westerse mens een spiegel voorhouden. Het is satire, een uitvergroting van hoe wij ons al heel lang gedragen in Afrika. Maar het is wel satire in de werkelijke wereld. Want er sterft écht een kind en mensen hebben écht honger. Medeleven is niet genoeg. Mensen moeten zich openstellen om te zien wat er mis is in een land als Congo en daar ook consequenties uit trekken. Om te voorkomen dat er kinderen sterven op een cacaoplantage moet de prijs van een chocoladereep drastisch omhoog. Dat zouden premier Balkenende en minister Koenders morgen al kunnen regelen. Waarom gebeurt dat niet?'

Episode 3 - 'Enjoy Poverty' is de openingsfilm van het IDFA, en is daarnaast tot en met 4 januari 2009 te zien in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, met enkele gerelateerde objecten.

De films verder op alfabetische volgorde:

7915 km
Nikolaus Geyrhalter, Oostenrijk, 2008, 106 min
De titel verwijst naar de afstand van de rally Parijs-Dakar die in januari 2007 werd verreden. Deze roadmovie begint waar de stofwolken van de racevoertuigen zijn opgetrokken: bij de mensen die langs de route in noordwestelijk Afrika wonen. Het contrast van het gemotoriseerde geweld met de eenvoudige bevolking is groot, zoals het kalme tempo van de film contrasteert met de tumultueuze rally.
Interview with Nikolaus Geyrhalter on 7915 km - Austrian Film Commision

Back Home Tomorrow
Fabrizio Lazzaretti, Paolo Santolini, Italië, 2008, 87 min
De Italiaanse hulporganisatie Emergency biedt medische hulp aan burgerslachtoffers in oorlogsgebieden, met name kinderen. In Back Home Tomorrow wordt hun werk getoond aan de hand van de levens van de Sudanese Yagoub, die een ingrijpende hartoperatie moet ondergaan, en de Afghaanse Murtaza, die door een ongeluk met een mijn zijn linkerhand verloor.

Back to Africa
Othmar Schmiderer, Oostenrijk, Duitsland, 2008, 95 min
Klassieke Bildungsverhalen over vijf Afrikaanse artiesten uit de grote 'Afrika!, Afrika!'-show die ook in Nederland te zien was. Behalve tijdens de trainingen en optredens in Europa, zien we de vijf wanneer ze na maandenlange tournees eindelijk terugkeren bij hun gezin. Daar proberen ze anderen te inspireren en tot voorbeeld te zijn.
Back to Africa op de site van Othmar Schimiderer

A Better Life
Karin Junger, Nederland, 2008, 80 min
De dromen van de eerste generatie Marokkaanse gastarbeiders in Nederland kwamen niet altijd uit. Vaders en zonen vertellen hun verhaal in deze film van Karin Junger. Een rode draad daarbij is de rap die twee jongens instuderen over de offers die hun vaders brachten om hun zonen een beter leven te bieden.

Bridging the Gap
Corinne van Egeraat, Nederland, 2008, 84 min
Bedrieglijk eenvoudig verslag door Corinne van Egeraat (Micha Klein: Speeding on the Virtual Highway, 2007) van een jonge Nederlander die wordt uitgezonden naar Kameroen om daar te adviseren over de exploitering van natuurlijke grondstoffen. De onverschrokken Groninger beweegt zich eerst gemakkelijk door het West-Afrikaanse land, maar al gauw botsen zijn goede intenties met lokale gebruiken en een traditie van corruptie.
Bridging the Gap - Holland.doc blog

Bronx Princess

Musa Syeed, Yoni Brook, Ghana, VS, 2008, 38 min

De zeventienjarige Rocky Otoo woont met haar moeder in de Bronx. In de periode tussen haar eindexamen en de aanvang van haar eerste collegejaar, wordt Rocky naar Ghana gestuurd, waar haar vader dorpsoudste is. Daar krijgt de koppige, assertieve Amerikaanse puber een lesje in nederigheid en culturele verdraagzaamheid.
Hartley Film Foundation

Comrades

Dagmar Tatarczyk, Poppy Simpson, Engeland, 2008, 84 min

Eén dag in het jaar is er gelijkheid in Zuid-Afrika. De dag van de Comrades Double Marathon van Durban naar Pietermaritzburg. Tienduizenden mannen en vrouwen, rijk en arm, zwart en wit, wagen zich jaarlijks aan deze onverbiddelijke race. De documentaire volgt verschillende deelnemers aan de marathon die het symbool is geworden van de strijd tegen apartheid.
Comrades the Movie

The Damned of the Sea

Jawad Rhalib, Marokko, België, 2008, 56 min
Terwijl de plaatselijke vissers werkloos toekijken trekken import-grootvissers de wateren voor de kust van Marokko leeg. Regisseur Jawad Rhalib toont niet alleen de machteloosheid van de lokale vissers maar ook de onnadenkendheid van de buitenlanders en de impact van de schrale vangst op de rest van het dorp.
The Damned of the Sea - site

Dar Fur - War for Water
Maja Weiss, Tomo Kriznar, Slovenië, 2008, 89 min
Met gevaar voor eigen leven reist filmmaker en mensenrechtenactivist Kriznar af naar Darfur, met een vredesmissie, een samenwerking met de Sloveense ex-president Janez Drnovsek. Met een kleine handheldcamera spreekt hij rebellen en vluchtelingen en filmt hij extreme ellende in het oorlogsgebied. Ook ontdekt hij waar het jarenlange conflict werkelijk om draait.
Dar Fur - War for Water - site

A Day in the Smoke

Andreas Koefoed, Denemarken, 2008, 29 min

Het grote verschil met een Nederlands café is dat je er geen overmatig alcoholgebruik aantreft en dat je er gerust eentje mag opsteken. Maar verder gaat het er in dit Egyptische koffiehuis aan toe zoals waarschijnlijk overal. Wat kost een koplamp, hoe staat het met de liefde en zou het leven elders beter zijn? Deze observerende docu is een dwarsdoorsnede van de mannelijke Egyptische samenleving.
Danish Film Institute

Far From the Villages

Olivier Zuchuat, Zwitserland, Frankrijk, 2008, 75 min

In deze oorlogsfilm zonder oorlogsbeelden, wordt het zware leven in een vluchtelingenkamp in Tsjaad geregistreerd. Enkele bewoners vertellen over de traumatische gebeurtenissen die ervoor zorgden dat ze huis en haard moesten verruilen voor een onzeker en straatarm bestaan op een plek waar de oorlog nooit ver weg is.
Recensie - Movie2Movie

From Prison to Parliament

Charlotte Rødher Tvedt, Noorwegen, 2008, 58 min

Als de Keniaanse vluchteling Peter Ranginya in Noorwegen zijn straf heeft uitgezeten wegens het illegaal doorsluizen van geld van de Noorse overheid naar een Keniaanse politieke beweging, besluit hij in hoogsteigen persoon de democratie naar zijn geboorteland te brengen door bij de verkiezingen van december 2007 een gooi te doen naar een parlementszetel. Er ontstaat een beeld van een gevatte en innemende opportunist die, gedwongen door het Keniaanse politieke klimaat, meer principes belijdt in woord dan in daad.
Norwegian Film Institute

I Am Because We Are

Nathan Rissman, Engeland, VS, 2008, 90 min
Samen met regisseur Rissman maakte popzangeres Madonna een documentaire over Malawi. Aids vaagde bijna een hele generatie volwassenen weg en maakte vele kinderen ouderloos. Als ze geluk hebben wonen ze in een weeshuis, anders in sloppenwijken. Hulpverleners, medici en politici praten over mogelijke oplossingen en Madonna legt uit wat zij zelf deed om te helpen.
I Am Because We Are - site

Iseta Behind the Roadblock

Juan Reina, Kenya, 2008, 60 min
Poging het menselijke verhaal achter de cijfers (1 miljoen doden) van de genocide in Rwanda te vertellen. Een Britse cameraman keert terug naar de plek waar hij enkele van de gruweldaden vastlegde. Hij toont de beelden aan betrokkenen, die door deze film een gezicht krijgen. Het leidt tot pijnlijke confrontaties.
Rwanda Cinema Center

Kassim the Dream
Kief Davidson, Duitsland, VS, 2008, 87 min
Het onwaarschijnlijke verhaal van Kassim 'the dream' Ouma die werd gedwongen als kindsoldaat te dienen in het rebellenleger van Yoweri Museveni. Hij leerde er boksen en ontsnapte tijdens een kampioenschap in de VS, waar hij zich omhoog werkte tot wereldkampioen halfzwaargewicht boksen. Tien jaar na zijn ontsnapping zet hij weer voet op Oegandese bodem.
Kassim the Dream - site

Milking the Rhino

David E. Simpson, VS, Namibië, Zuid-Afrika, Kenya, 2008, 83 min
Milking the Rhino richt de camera op twee stammen die van oudsher met wilde dieren leven, maar door de groei van reservaten steeds worden verjaagd. De Maasai in Kenia en de Himba in Namibië zetten voorzichtige stappen om de conservatie van hun leefomgeving, inclusief de daarbij horende bedreigde maar ook bedreigende diersoorten, in eigen hand te nemen.
Milking the Rhino - site

One Hundred Meters Away

Juan Luis De No, Spanje, 2008, 60 min
Dagelijks passeren duizenden Marokkanen bij Melilla de Spaanse grens. Ze nemen handelswaar mee vanuit dit zuidelijkste puntje van Europa om deze illegaal maar oogluikend door de Marokkaanse douane toegestaan het Afrikaanse continent binnen te loodsen. Het werk is gevaarlijk, maar het is de enige mogelijkheid om in levensonderhoud te voorzien in deze arme regio.
elegant mob film (productiemaatschappij)

Pale peko bantu mambo ayikosake

Bram van Paesschen, België, 2008, 95 min
Wanneer een Belgische filmploeg in een Congolees mijngebied filmt, blijken ze de eerste blanken die ooit voet in deze arme omgeving hebben gezet. Van Paesschen en zijn cameraman worden onderdeel van de film wanneer ze de arme mijners ondersteunen bij een plan meer geld voor hun waar te krijgen.
Recensie Docville 2008 (België)

Poison Fire

Lars Johansson, Tanzania, 2008, 28 min

Niemand in de Niger Delta heeft een goed woord over voor Shell, dat sinds een halve eeuw gulzig olie opboort in het gebied. Menselijke ziektes, ecologische kaalslag en het vertrek van de goede goden het is allemaal de schuld van de oliemaatschappij. Een delegatie milieuactivisten krijgt bij het hoofdkantoor van Shell in Nederland de toezegging dat er een plan komt om het affakkelen van gas te stoppen. Maar hoe corrigeerbaar is een kapitaalkrachtige multinational als de eigen Nigeriaanse gezagsdragers door en door corrupt zijn?
Poison Fire - site

Pray the Devil Back to Hell

Gini Reticker, VS, 2008, 72 min
Het verhaal van de Liberian Women of Peace, een vrouwenbeweging in het door burgeroorlog verscheurde Afrikaanse land Liberia. De in het wit geklede vrouwen namen in 2003, op het dieptepunt van de oorlog, het succesvolle initiatief voor het beëindigen van de langdurige burgeroorlog.
Pray the Devil Back to Hell - site

Riskou or "The Sharing of Cow"

Arice Siapi, Kameroen, 2008, 52 min
In het hart van Afrika leven twee bevolkingsgroepen die al generaties lang vee houden en in het slachthuis werken. Als de regering besluit om het slachthuis te moderniseren, dreigt aan deze traditionele levenswijze een eind te komen.

The Road to Redemption

Jonathan Stack, VS, 2008, 25 min

Verschillende Liberiaanse vrouwen vertellen hoe ze na jaren van burgeroorlog het verleden proberen te verwerken en het land opnieuw willen opbouwen. Ze delen hun gevoelens van schuld, schaamte en overlevingsdrang. Uitgangspunt is het boek Redemption Road van Elma Shaw die de gedachtes van de vrouwen op papier zette en zelf ook in de film te zien is.
Internet Movie Database

Rough Aunties
Kim Longinotto, Engeland, 2008, 103 min

De medewerksters van de organisatie Bobbi Bear, die in Zuid-Afrika strijdt om kinderverkrachters voor het gerecht te krijgen en de slachtoffers bij te staan, komen bij hun werkzaamheden de meest hartverscheurende toestanden tegen en blijven zelf evenmin gevrijwaard van ellende. Onder het motto 'never stop crying for the children' proberen ze de slachtoffers te steunen, te troosten en te bemoedigen.
Women Make Movies (productiemaatschappij)

Sea Point Days
François Verster, Zuid-Afrika, 2008, 90 min

Registratie van het dagelijks leven op de Sea Point Promenade in Kaapstad, met als middelpunt de diverse openbare zwembaden, waar alle lagen van de bevolking samenkomen. De Zuid-Afrikaanse regisseur Francois Verster filmde een aantal jaar deze smeltkroes van verschillende rassen, culturen, leeftijden, klassen en geloof, en schetst zo een beeld van het hedendaagse Zuid-Afrika.
Blog op Realscreen.com

The Silent Monologue

Charlie Van Damme, Khady Sylla, Senegal, België, Frankrijk, 2008, 45 min
Het plattelandsmeisje Amy is huishoudster in Dakar. Ze beklaagt zich over haar strenge werkgeefster en droomt van een eigen eethuisje. De makers interviewen ook andere jonge huishoudsters, die eigenlijk naar school willen, terwijl een vrouw in de camera schreeuwt: 'Ik houd jullie huizen schoon en toch vinden jullie me vies!'
Africultures, cultures Africaines
Internationale samenwerking: Cinema - Steun

Slaves - An Animated Documentary

David Aronowitsch, Hanna Heilborn, Noorwegen, Denemarken, Zweden, 2008, 15 min
In deze korte animatiefilm worden de gesprekken met twee uit slavernij bevrijde Soedanese kinderen, die waren gekidnapt door militieleden, documentair geregistreerd en voorzien van getekende beelden. De keuze voor animatie beschermt hun identiteit en biedt de mogelijkheid de gruwelijke ervaringen die ze beschrijven te verbeelden.
Story Film Company Sweden

Story of Herero Dress

Vincent Moloi, Zuid-Afrika, Portugal, 2008, 5 min
'Draag jij zes lagen? Ik doe er maar vier aan.' Herero-vrouwen in Namibië bespreken het aantal onderjurken dat ze willen dragen onder hun traditionele, felgekleurde Herero-jurk. De film van de jonge Zuid-Afrikaanse regisseur Vincent Moloi toont in vijf minuten alle culturele en historische lagen die onder de vrolijke jurken verscholen gaan.
Making Cinema in South Africa - Interview with Five Young Film Makers (Africaserver-interview met o.a. Vincent Moloi)

Throw Down Your Heart

Sascha Paladino, VS, 2008 , 97 min
Regisseur Sascha Paladino volgt zijn broer, de Amerikaanse banjovirtuoos Béla Fleck op zijn reis door Afrika. Hij is op zoek naar de Afrikaanse wortels van de banjo en wil een album opnemen. De aanstekelijke muziekfilm toont hem in Mali, Gambia, Tanzania en Uganda, waar hij improviseert met lokale musici en veel inspiratie opdoet.
Throw Down Your Heart - site

Togo

Nicolas Peart, Pierre Morath, Zwitserland, 2008, 80 min
In het West-Afrikaanse Togo gaan zelfverrijking en corruptie in het voetbal hand in hand met een voortdurende politieke en economische malaise. Tijdens het WK 2006 moest het land zich bewijzen voor het oog van de wereld. De film vertelt zijn verhaal via straatinterviews, afgewisseld met beelden van het toernooi in Duitsland.

A White Substance

Maria Arlamovsky, Oostenrijk, 2008, 21 min
Democratische Republiek Congo, 2006: aangeslagen medewerkers van Artsen zonder Grenzen lezen onderzoeksrapporten voor over seksueel geweld, ook tegen kinderen, gevolgd door ziekte, zwangerschap en sociale uitsluiting. Soldaten ontkennen, rechters bagatelliseren, de lokale bevolking wijst terug. Zo speelt ieder zijn trieste rol, terwijl de alomtegenwoordige helikopters boven het toneel cirkelen.
sixpack film (productiemaatschappij)

You White People

Lala Goma, Frankrijk, Spanje, 2007, 52 min
'Als ik het aan jou vraag als blanke: hoe deed God dat, jullie deze kleur geven?' Eria van acht uit Oeganda wil weten waarom blank en zwart zo van elkaar verschillen. Met zijn vriendjes filosofeert hij erop los. Dat levert zowel grappige als confronterende scènes op.
Oulu International Children's Film Festival

Youssou Ndour: I Bring What I Love

Elizabeth Chai Vasarhelyi, VS, 2008, 102 min
Waarom bracht Youssou Ndour in 2004 een religieuze cd uit over de islam op een moment dat de wereld daar bepaald niet op zat te wachten? De film laat zien hoe dat de cd tot stand kwam, uit welke tradities het voortkwam en welke zeer persoonlijke boodschap de Senegalese zanger wilde uitdragen.
(Op 23 november is er na de vertoning van de documentaire een exclusief optreden van deze wereldster, met band, in Pathé Tuschinski.)
TIFF '08
 
 
De films van het IDFA worden vertoond in Pathé Tuschinski en Pathé de Munt, terwijl enkele voorstellingen een plek vinden in de Centrale Bibliotheek of het Filmmuseum, dit alles in Amsterdam. Elke dag om 19:00 verder een surprisevoorstelling op het megascherm op het Rembrandtplein!

Alle informatie over tijden, zalen, kaartverkoop en wat verder van belang is, vind je op de IDFA-site waar ook bovenstaande samenvattingen vandaan komen.

Van dinsdag 26 tot en met vrijdag 29 november is er een speciaal programma in LUX Nijmegen, met tien IDFA-films.


<< to Magazine


More in Arts:
Africa's Women Artists, a Growing Voice
Claudine Pommier sat on a stool in the...

Francis Kéré - Philosopher, Activist, Architect
One of the most remarkable articles in...

Jews of Nigeria - interview with filmmaker Jeff Lieberman
An image of a hut in the African forest...


More in Africa:
The Book, the Authors and the Lecture
More information on Contemporary African Art since 1980, the authors Okwui...

2000 - 2009 & Conclusion
Ghada Amer, another work by El Anatsui, Yto Barrada, Julie Mehretu, a much...

1980 - 1989
Why did we take 1980 as the point of departure? 1980 for us is a frame of...


Currently in the magazine:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites for this article:
IDFA
http://www.idfa.nl/

Film
hyperlinks index Africaserver

Africa
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 122 milliseconds.