Arts | Politics | Economy | Education & Sciences23 Nov 2017
artikelfotoGhana, Kenya
Ghanese reggae-ster Blakk Rasta: Jongeren zetten eigen cultuur opzij
Arts, 03 Jun 2009 - Africaserver Magazine
Blakk Rasta

Abukabar Ahmed is geboren in Ghana en groeide op in het getto. Onder zijn artiestennaam Blakk Rasta scoorde hij een hit met "Barack Obama", een nummer dat zestien weken op 1 stond in Kenia, vier weken in Oeganda en 2 weken in Lesotho en Botswana. In Ghana staat Blakk Rasta ook bekend als radio DJ waar hij in zijn programma’s graag de politieke situatie becommentarieert. Onlangs werd hij hierom gediskwalificeerd voor de Ghana Music Awards.
 
Om de president een duwtje in de goede richting te geven schreef Blakk Rasta het nummer “Barack Obama”. Het is de enige Afrikaanse song die tijdens de aanloop van de Amerikaanse presidentsverkiezingen wereldwijd bekendheid kreeg.
“Ik werd op een dag laat wakker en luisterde naar de radio. Op de radio sprak een man die zei dat we allemaal moesten leren van Barack Obama, een zwarte man die president wilde worden van Amerika. Ik ging meer informatie zoeken over Obama en kwam erachter dat hij uit Kenia kwam. Het sprak mij aan dat een half Amerikaanse/Afrikaanse man de nieuwe president zou kunnen worden, en ik vroeg mij af hoe ik hem kon helpen. Met het nummer wilde ik mensen kennis laten maken met Barack Obama. Tevens wilde ik laten horen dat ik verandering wilde. Het zou geweldig zijn als er eens een zwarte man in het Witte Huis zat.”

Blakk Rasta dook de studio in en binnen twee dagen was het nummer klaar. Hij draaide het in zijn eigen radioprogramma en de reacties waren overweldigend. Het nummer verkocht beter dan elke andere reggae cd in de geschiedenis van Ghana.

Ondanks het succes had Blakk geen makkelijke jeugd. Hij groeide op in een getto in het noorden van Ghana. Daar was hij “the eye of the ghetto”. Zijn ouders hechtten groot belang aan onderwijs en wilden hem zo goed mogelijk op het leven voorbereiden. Ze hadden wat geld bij elkaar weten te schrapen en stuurden hem naar de beste scholen die ze konden betalen. De meeste andere kinderen kregen die kans niet, zodat hij een voorsprong had en ook de anderen een blik op de wereld kon bieden.

Na zijn schooltijd ging hij naar de Kwame Nkrumah University of Science & Technology waar hij afstudeerde in agrarische economie. Al snel kwam hij erachter dat daar zijn interesses niet lagen.

“Ik kwam in aanraking met radio door een vriend van mij op de middelbare school. Hij had een microfoon waarmee je op een afstand kon staan en dan met elkaar kon praten.
Ik zag dit als communicatiemiddel en begon muziek af te spelen door de microfoon en mensen hoorden mij praten. Hierdoor kwam ik in aanraking met radio waarbij ik ook muziek draai en commentaar geef. Al snel wilde ik zelf proberen muziek te maken. Ik ging in een dramaclub waar ik met andere mensen muziek maakte en gedichten schreef.”

Hij laat zich inspireren door Ras Kimono en richt The Ras Theatre Group op, waarin hij Ras Kimono’s muziek speelt. Al snel begon hij met het schrijven van zijn eigen muziek. In 2000 kwam zijn eerste album Rasta Shrine uit. “Ik hou van Ras Kimono, hij was mijn mentor. Ras Kimono heeft duidelijke teksten en hij zong over onderwerpen die mij aanspraken. Hij zong over zwarte mensen en over rasta. Hoe meer ik naar Ras luisterde des te meer ik geïnspireerd raakte door rasta.”

In 2009 werden de Ghana Music Awards gehouden waarvoor Blakk Rasta werd gediskwalificeerd.
“Ik sta bekend om het bekritiseren van politici, mensen noemen mij controversieel. “Barack Obama” was het meest populaire nummer in 2008. Ik werd alleen geselecteerd voor de categorie reggae populair, terwijl er nog zoveel andere categorieën waren zoals song van het jaar. Ze nomineerden mij niet eens voor artiest van het jaar. Ik vond dat zo raar dat ik naar de mensen achter de organisatie stapte. Zij vertelden mij dat het nummer racistisch was. Ik vroeg aan de organisatie of ze mij een regel konden aanwijzen die racistisch was. Ook vertelde ik ze dat als het zo zou zijn ze mij helemaal niet hadden moeten nomineren. Ik realiseerde mij dat ze tegen mij aan het vechten waren en daardoor ging ik terugvechten op de radio, waarop ik zei dat ze een criminele organisatie zijn. Daarom hebben ze mij gediskwalificeerd.”

Als Blakk Rasta zelf in de politiek zat dan had hij allereerst het onderwijssysteem veranderd. De jongeren zouden eerst les krijgen over Afrika en over henzelf voordat andere onderwerpen en historische verhalen aan bod komen.

“Scholen geven een verkeerd voorbeeld. Er wordt les gegeven over Europeanen maar niet over de mensen zelf. Ik vind dat Ghana gered moet worden van de verwestersing. Als je naar Ghana gaat zie je dat alle jongeren zijn beïnvloed door de Amerikaanse kledingsstijl, van wijde spijkerbroeken tot aan grote kettingen. De jongeren zetten hun eigen cultuur opzij. Ik vind dat hierover gepraat moet worden zodat ze weer voor zichzelf opkomen en in hun eigen tradities geloven, want ze hebben een minderwaardigheidscomplex. Ze denken dat Amerikanen en Europeanen beter zijn. Daarom moeten de programma’s op school worden aangepast, eerst les over Afrika en dan pas Europa.”
 
Charline van Deth
 << to Magazine


more images for
Ghanese reggae-ster Blakk Rasta: Jongeren zetten eigen cultuur opzij: foto
More in Arts:
Africa's Women Artists, a Growing Voice
Claudine Pommier sat on a stool in the...

Francis Kéré - Philosopher, Activist, Architect
One of the most remarkable articles in...

Jews of Nigeria - interview with filmmaker Jeff Lieberman
An image of a hut in the African forest...


More in Ghana:
Exchange of knowledge and information on Architecture
An important part of the exchange of ArchiAfrika’s information on African...

Anansi Masters – World traveller Anansi finds a virtual home
This fall lots of things are happening around Anansi, the spider who plays such...

Entrepreneurial Decisions across Borders
Third International Policy and Expert Meetingon November 22nd 2006:...


More in Kenya:
Wangari Maathai: "Nobody knows everything, you only learn by making mistakes"
In the 1970s, biologist Dr. Wangari Maathai founded the Green Belt Movement, a...

People fighting for food - Arjen Westra's weblog from Nairobi
Arjen is freelance Africa journalist, traveling the continent and publishing...


Currently in the magazine:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites for this article:
Site Blakk Rasta
http://www.blakkrasta.com/

Politics and Society
hyperlinks index Africaserver

Music
hyperlinks index Africaserver

Kenya
hyperlinks index Africaserver

Ghana
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 139 milliseconds.