Arts | Politics | Economy | Education & Sciences19 Nov 2017
artikelfotoDemocratic Republic of Congo
Hommage à Franco, twintig jaar na de dood van een legendarische Afrikaanse artiest
Arts, 08 Oct 2009 - redactie Africaserver Magazine
François Luambo Makiadi alias Franco

Op zaterdag 17 oktober wordt Franco, één van Afrika’s meest legendarische muzikanten, geëerd in de Melkweg in Amsterdam. Deze avond is gewijd aan de muzikale erfenis van wijlen François Luambo Makiadi alias Franco uit Congo, twintig jaar na zijn dood. Bezoekers van Africaserver Magazine hoeven geen lidmaatschap (EUR 3,50) te betalen als zij een printout van dit verhaal laten zien.
 
Centraal in het eerbetoon staat een optreden van de groep Bana O.K. met daarin meerdere leden van Franco’s originele T.P.O.K. Jazz orkest. Het concert wordt omlijst met een keus uit de beste Franco-muziek en er zijn filmopnamens van zijn concerten te zien.

Franco (geboren in 1938) was één van de eersten die de traditionele muziek uit Congo moderniseerde. Hij werd vooral bekend als meester van de Afrikaanse rumba. Als zanger, gitarist en componist introduceerde hij als eerste de elektrische gitaar en blazers in deze muziekstijl. Hij stichtte rond 1956 zijn band T.P.O.K.Jazz (Tout Puissant Orchestre Kinois Jazz - Almachtig Jazz Orkest uit Kinshasa) en wordt gezien als grondlegger van de moderne Congolese sound.

Deze aanpak bracht Franco niet alleen succes in Congo maar in heel Afrika. Hij bracht niet alleen ontelbare cassettes uit, maar ook honderden LP’s en later ook CD’s, had zijn eigen platenmaatschappij en muziekuitgeverij en was één van de meest invloedrijke muzikanten van het Afrikaanse continent. Op het hoogtepunt van zijn roem in de jaren tachtig trad hij ook buiten Afrika op in Amerika, het Caribische gebied en Europa. De meerdere orkesten die hij in stand hield, bestonden uit dertig tot veertig muzikanten, die in wisselende samenstelling urenlange optredens verzorgden. Zijn eerste Nederlandse concert vond plaats in januari 1984 in de Amsterdamse Melkweg en duurde dan ook zes uur.

Het zou tot januari 1989 duren voordat Franco na vele tussentijdse afzeggingen in een uitverkochte Melkweg terugkeerde, waar Le Grand-Maître, hoewel sterk vermagerd, pers en publiek moeiteloos om de vingers wond. Het op 22 september 1989 geplande optreden werd een historische gebeurtenis en een dramatisch verlopend concert. ‘Le Sorcier du Guitar’ was ernstig verzwakt, maar bleek nog eenmaal naar Amsterdam gekomen te zijn om afscheid te nemen van zijn publiek. Franco speelde en zong één nummer met T.P.O.K. Jazz, maar was niet bij machte om verder op te treden. Onder een overdonderend applaus van het publiek keerde hij terug naar de kleedkamer en het orkest moest het verder zonder hem doen. Het werd Franco’s laatste concert. Drie weken later overleed hij in Brussel. Zijn laatste gespeelde song en interview met hem, evenals filmopnames van eerdere Franco-optredens, zijn te zien tijdens deze Hommage à Franco, twintig jaar later.
 
 
Zaterdag 17 oktober, 20:00, de Melkweg in Amsterdam. Bezoekers van Africaserver Magazine hoeven geen lidmaatschap (EUR 3,50) te betalen als zij een printout van dit verhaal laten zien.

<< to Magazine


more images for
Hommage à Franco, twintig jaar na de dood van een legendarische Afrikaanse artiest: foto
More in Arts:
Africa's Women Artists, a Growing Voice
Claudine Pommier sat on a stool in the...

Francis Kéré - Philosopher, Activist, Architect
One of the most remarkable articles in...

Jews of Nigeria - interview with filmmaker Jeff Lieberman
An image of a hut in the African forest...


More in Democratic Republic of Congo:
Check List - Controversial African exhibition at the Venice Biennale 2007
With the Check List exhibition contemporary African art will be given...


Currently in the magazine:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites for this article:
De Melkweg
http://www.melkweg.nl/artikelpagina.jsp?language=nederlands&batchno=2&offset=12&artikelid=150206&disciplineid=muziek&agendaitemid=150204

Music
hyperlinks index Africaserver

Democratic Republic of Congo
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 91 milliseconds.